Κωνσταντίνα Βαλερά: “Το μέλλον του Πολιτισμού εξαρτάται από τον καθένα μας, εάν θέλουμε να αλλάξει πρέπει να δράσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις”

“Τον Ιούνιο του 2021 αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας έκανα την πρώτη παρουσίαση-έκθεση ζωγραφικής  του δεύτερου εικονοποιημένου μου βιβλίου Αν Οδός, απ τις Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές άλλες παρουσιάσεις οι οποίες και θα συνεχιστούν και μέσα στο 2022”

 

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Η πανδημία διατάραξε τις ισορροπίες μιας κανονικότητας που προσωπικά μόνο φυσιολογική δεν θα την ονόμαζα. Όμως, το ξεβόλεμα απ’ τη ρουτίνα, απ’ το γνωστό στο άγνωστο, δημιούργησε αρκετές φοβίες και ανασφάλειες. Τα συναισθήματα στην αρχή ήταν ανάμεικτα μέχρι που ξεκαθάρισαν, όταν αποφάσισα  προς ποιαν κατεύθυνση θα στρέψω το βλέμμα μου. Τα γεγονότα έχουν πάντα διττή σημασία, αν όχι και παραπάνω, παρά τις δυσκολίες των καιρών προσπάθησα να εστιάσω σε αυτήν που θα μπορούσε να με πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατούσε σε όλους τους τομείς, προσπάθησα να τοποθετήσω τον εαυτό μου έξω από όλη αυτήν την κατάσταση,  παρατηρώντας από διαφορετικές οπτικές γωνίες γεγονότα, συναισθήματα και συμπεριφορές -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου- που εκ των υστέρων θα γίνονταν η έμπνευση και τα εργαλεία για τις επερχόμενες μου θεματολογίες.

Οι καραντίνες είχαν μεγάλη διάρκεια και ο χρόνος ήταν αρκετός ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά στο να απομονωθώ και να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου, να σκεφτώ, να αναθεωρήσω  και να εργαστώ. Ήδη τον Ιούνιο του 2021 αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας έκανα την πρώτη παρουσίαση-έκθεση ζωγραφικής  του δεύτερου εικονοποιημένου μου βιβλίου Αν Οδός, απ τις Εκδόσεις ΝΙΚΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές άλλες παρουσιάσεις οι οποίες και θα συνεχιστούν και μέσα στο 2022.   

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ο καθένας ξεχωριστά, με σύμβουλο το φόβο, θα εκφράσει μια άποψη ανάλογη με το βαθμό υπευθυνότητάς του για το θέμα της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, όμως υπάρχουν ειδικοί που γνωρίζουν καλύτερα και που πρέπει να δράσουν για το κοινό καλό. Προσωπικά έχω επιλέξει να δείχνω εμπιστοσύνη, είναι ένα όμορφο αίσθημα ανακούφισης, όταν το κατακτάς, αλλά σαν έννοια και βίωμα τη συναντάμε σπάνια μέσα μας και στην κοινωνία.

Πιστεύουμε -και το βλέπουμε- πως η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης έχουν προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό διχασμό. Όμως μπορεί να μας αγγίξει αυτό που δε βρίσκεται ήδη μέσα μας; Ο διχασμός υπάρχει μέσα μας, δεν το γνωρίσαμε εκεί έξω, εκεί έξω τον προβάλαμε, παράγοντας μια ανάλογη πραγματικότητα, έναν κόσμο αντιπαραθέσεων γεμάτο από φόβο και αμφιβολίες και… μετά τον ζήσαμε. Ζητάμε απ’ τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τον κόσμο μας, αδιαφορώντας για την προσωπική μας ευθύνη, όχι αυτήν της εξωτερικής επανάστασης αλλά της εσωτερικής, αυτήν των μεγάλων εσωτερικών ανατροπών που θα επιφέρουν θεραπεία και μόνο τότε θα μπορέσουμε να βιώσουμε έναν θεραπευμένο κόσμο εμπιστοσύνης.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Δεν μπορώ να ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού του 2022, προσδοκώ όμως να είναι καλύτερος, ελπίζω σε μία ανάταση. Δεδομένων των δυσκολιών, των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού, θεωρώ πως ο καθένας μας ξεχωριστά βρήκε το χρόνο να έρθει αντιμέτωπος, σε πρώτη φάση με τον ίδιο του τον εαυτό, να έκανε τον προσωπικό του απολογισμό, να φιλοσόφησε, να αναθεώρησε και να κράτησε ό,τι καλύτερο βρήκε εκεί μέσα. Το μέλλον του Πολιτισμού εξαρτάται απ’ τον καθένα μας, αν θέλουμε να αλλάξει πρέπει να δράσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.      

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Εξαρτάται για ποια κανονικότητα μιλάμε, γι’ αυτήν που χάσαμε; Τα πράγματα αλλάζουν, διότι η ήδη υπάρχουσα κατάσταση δεν έχει κάτι άλλο να μας προσφέρει. Η άποψή μου είναι πως ο μόνος λόγος να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν είναι για μία βαθύτερη ενδοσκόπηση παίρνοντας από κει μόνο ό, τι  μπόρεσε να μας πάει ένα βήμα πιο πέρα. Προσωπικά δεν επιθυμώ επιστροφή στην κανονικότητα, αισιοδοξώ σε μία νέα κανονικότητα πιο ανθρώπινη, πιο ουσιαστική  και πιο δίκαιη. θεωρώ πως επιλέγοντας την Αγάπη μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Αν μάθουμε να αγαπάμε ουσιαστικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας, να συμπονάμε και να κατανοούμε συνθήκες, συμπεριφορές και καταστάσεις νομίζω πως είναι μια καλή αρχή για μια νέα κανονικότητα.

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη μέρα για τον καθέναν θα είναι αυτή που θα αποφασίσει πρώτα για τον εαυτό του, αυτήν που θα επιλέξει με τον τρόπο που σκέφτεται και τη στάση ζωής του. Ο καθένας, βγαίνοντας από αυτήν την κατάσταση, θα επιλέξει προς τα πού θα κατευθυνθεί. Είναι καθαρά επιλογή αν την απομόνωση θα την θεωρήσει αποξένωση και όχι μια ευκαιρία επανασύνδεσης με τον εαυτό του και γνωριμίας με τις πραγματικές του ανάγκες, αυτές που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον του. Είναι επιλογή αν κάποιος γίνει βίαιος, γιατί συνειδητά εστιάζει στην αδυναμία, είναι πιο εύκολο απ’ το να προσπαθήσει να έρθει αντιμέτωπος με το σκοτάδι που κουβαλάει. Η επόμενη μέρα θα δείξει την προσωπική εργασία του καθενός, αναλογιζόμενοι μέσα απ’ τις συνέπειες, θα μας μαρτυρήσει τι νίκησε και τι ηττήθηκε. Ζούμε μια εποχή αλλαγών, ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμού και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι! Οι αλλαγές έρχονται μόνο εκ των έσω, το μόνο μας μέλημα είναι να επαγρυπνούμε ως προς την εσωτερική μας ακεραιότητα και μόνο τότε η κοινωνία μας θα βελτιωθεί.  

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Μου αρέσει να μην κάνω σχέδια. Μέλημα μου αυτό το διάστημα είναι να ολοκληρώσω την θεματολογία στην οποία εργάζομαι. Εστιάζω την προσοχή μου στο τώρα με απώτερο στόχο τα θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

https://artcoolcards.gr/view/konstantina_valera
“Αν Οδός” από τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, η νέα εικονοποιημένη συλλογή.

WebApp: https://www.konstantinavalera.com/