Κουσίδου Θεοδώρα: “οι λέξεις προς την καλλιτεχνική δημιουργία είναι η δουλειά και η ταπεινότητα”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Ξεκίνησα να δημιουργώ από τότε που έχω επίγνωση του εαυτού μου. Οι πρώτες μου ασυνείδητες καλλιτεχνικές δράσεις, στην ηλικία των πέντε ετών, ήταν να προσπαθώ να δώσω τρεις διαστάσεις σε ότι ήθελα να αναπαραστήσω, μορφές ζώων, κατασκευές σπιτιών ανθρώπινες φιγούρες και ότι με περιέβαλλε τότε, σαν να προσπαθούσα να κατανοήσω τον κόσμο μέσα από την εικαστική παρατήρηση, φυσικά τότε δεν είχα επίγνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όλα αυτά γινόταν μέσα από την ενστικτώδη ανάγκη για έκφραση.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Κατά την προσωπική μου άποψη η τάση για καλλιτεχνική δημιουργία ενυπάρχει στο άτομο, το συνοδεύει από την γέννηση του. Όμως αν κανείς επαναπαυθεί στο πηγαίο ταλέντο του και δεν καλλιεργήσει το χάρισμα του, τότε δεν θα προχωρήσει όσο θα μπορούσε. Χρειάζεται επίπονη δουλειά και επανάληψη διαφόρων εικαστικών πειραματισμών για να κατακτήσει κάποιος το προσωπικό του στυλ. Ο εφησυχασμός στις δάφνες των πρώτων κατακτήσεων δεν είναι καλός σύμβουλος. Αυτό που με εμπνέει ως εικόνα, είναι ο ταπεινός χειρονακτικός εργάτης που διαρκώς αναζητά λύσεις για να καλυτερεύσει και να προοδεύσει το έργου του. Δουλειά λοιπόν και μόνο δουλειά είναι η απάντηση κατ’ εμέ.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η λέξη που με εκφράζει ως προς την καλλιτεχνική μου δημιουργία είναι η δουλειά και η ταπεινότητα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Η έμπνευση είναι μια βιωματική κατάσταση που την βιώνουν οι καλλιτέχνες που είναι συνεπείς ως προς τα κίνητρα τους. Είναι σαν την θεία χάρη πού δεν ξέρεις ποτέ, πότε θα έρθει και με ποιόν τρόπο. Δεν υπάρχει η λογική στην έμπνευση, χρειάζεται μόνο να είναι ανοιχτή η καρδιά για να εκφράσει ανόθευτα τα συναισθήματα, χωρίς να επεμβαίνει η διανοητική διαδικασία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ως καλλιτέχνης θεωρώ ότι εκφράζω τον εσωτερικό μου κόσμο, προσπαθώντας να κοινωνήσω τα δικά μου συναισθήματα με τις πανανθρώπινες αξίες. Διότι η πραγματική τέχνη αποτελεί σημείο κοινής αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα. Θα έλεγα ότι είμαι μια σύγχρονη εξπρεσιονίστρια.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πρωτίστως η συνέχεια της δημιουργικής μου ανάγκης η προσέλκυση της πηγαίας έμπνευσης και η επικοινωνία με τον θεατή που θα βρει συγγένειες με την προσωπική μου αναφορά η οποία ελπίζω να γίνει και πανανθρώπινη. Όσο αναφορά την προβολή η τις εκθέσεις, αυτό είναι κάτι που προκύπτει αν οι συγκυρίες των επιτρέψουν. Όμως δεν αποτελεί κάτι τέτοιο ούτε την προϋπόθεση για δημιουργία ούτε προσωπικό μου αυτοσκοπό.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.
Γεννήθηκα στις Σέρρες και τα τελευταία 29 χρόνια ζω στη Θεσσαλονίκη. Το πάθος μου για συνεχή εργασία και δημιουργία, με έκαναν να ασχοληθώ με την κατασκευή ανάγλυφων επιφανειών και τρισδιάστατων γλυπτών από χαρτί, πηλό και μικτές τεχνικές. Τα έργα μου αναζωπυρώνουν το αίσθημα της εσωτερικής αναζήτησης και έκφρασης, του συναισθήματος, του προβληματισμού, της φθοράς, της μοναξιάς, της επιθυμίας.