“Κλιματική κρίση και παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία” Βιβλίο των Noam Chomsky, Robert Pollin από τις εκδόσεις Πεδίο

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Περιγραφή βιβλίου

Στο βιβλίο τους Κλιματική κρίση και παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία, ο κορυφαίος διανοούμενος Noam Chomsky και ο γνωστός προοδευτικός οικονομολόγος Robert Pollin συζητούν με τον Χρόνη Πολυχρονίου για τις καταστροφικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής και παρουσιάζουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αλλαγή: την Πράσινη Νέα Συμφωνία. Όπως υποστηρίζουν, οι προβλέψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπερνούν τη φαντασία μας: απέραντες εκτάσεις της Γης θα μείνουν ακατοίκητες, καθώς θα μαστίζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σιτοδεία.

Η ανθρωπότητα πρέπει να εγκαταλείψει την καύση ορυκτών καυσίμων μέσα στην επόμενη τριακονταετία, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και να αυξηθούν οι ευκαιρίες των εργαζόμενων. Αυτός είναι ο στόχος της Πράσινης Νέας Συμφωνίας και, όπως καθιστούν σαφές οι δύο συγγραφείς, είναι απολύτως εφικτός. Η κλιματική κρίση αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατό να ξεπεραστεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χ.Ι. Πολυχρονίου στην εισαγωγή του, «το μικρό βιβλίο που κρατά ο αναγνώστης στα χέρια του έχει μεγάλη σημασία. Προσφέρει τροφή για σκέψη σε όλους – διανοούμενους, ακτιβιστές και απλούς ανθρώπους. Ασφαλώς, δεν είναι παρά μια ταπεινή συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να συνεχίσει να διευρύνεται μέχρι να φτάσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Το να δώσουμε ώθηση σε αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο για να προχωρήσει έστω και στοιχειωδώς είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι στις επόμενες γενιές».

Είπαν για το βιβλίο

Αυτό το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο επιβίωσης για τον πολιτισμό. Κάθε άνθρωπος σε τούτο τον πλανήτη πρέπει να μάθει το μήνυμά του και να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτουν οι δύο συγγραφείς: «Τι μπορώ να κάνω για να συμβάλω στην υλοποίηση μιας παγκόσμιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας;».

—Daniel Ellsberg, συγγραφέας του The Doomsday Machine

«Αυτό το μικρό βιβλίο περιέχει μια μεγάλη ιδέα: η σταθεροποίηση του κλίματος, η οποία θα αποτρέψει την κατάρρευση της οργανωμένης κοινωνικής ζωής, μπορεί να επιτευχθεί παράλληλα με περισσότερες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη μείωση της φτώχειας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δύο εξαίρετοι διανοητές αναπτύσσουν πειστικά επιχειρήματα για μια ρεαλιστική και εφικτή παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία».

Jayati Ghosh, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, Νέο Δελχί

«[Οι Τσόμσκι και Πόλιν] υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί η κλιματική καταστροφή μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια […]. Ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρίς αντανακλαστικά δεν αξίζει να επιβιώσει».

—Irish Times

«Υπογραμμίζουν την κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι “η λύση είναι στο χέρι μας”».

—Irish Examiner

Βιογραφικά

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ομότιμος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως το American Power and the New Mandarins και Manufacturing Consent (με τον Έντουαρντ Χέρμαν), είναι γλωσσολόγος, ιστορικός, φιλόσοφος και γνωσιακός επιστήμονας και θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους πολιτικούς ακτιβιστές και κορυφαίος διανοούμενος της εποχής μας.

Ο Ρόμπερτ Πόλιν είναι καθηγητής Οικονομικών, ιδρυτής και συν-διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονομίας (PERI) στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης-Άμχερστ. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των Back to Full Employment (2012), Green Growth (2014), Global Green Growth (2015) και Greening the Global Economy (2015) και συν-επιμελητής του τόμου Transforming the US Financial System. Έχει συνεργαστεί με την Κοινή Οικονομική Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

ISBN: 978-960-635-590-5, Ημ. Έκδοσης: 2023, Σελ.: 288, Λ.Τ.: 15,90 €