Κατσίκης Σπύρος: “Η διαδικτυακή επικοινωνία λειτούργησε μάλλον θετικά στην περίοδο της καραντίνας κυρίως για την επαφή του κοινού με την τέχνη”

Ο ζωγράφος και art forum Κατσίκης Σπύρος απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Σίγουρα κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά ! Πιστεύω, όμως, ότι σε ατομικό επίπεδο θα επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης όπως και στην περίοδο της καραντίνας.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε μπορέσαμε επιτέλους να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε την πραγματική αξία της τέχνης και του πολιτισμού. Η διαδικτυακή επικοινωνία λειτούργησε μάλλον θετικά στην περίοδο της καραντίνας κυρίως για την επαφή του κοινού με την τέχνη. Ο καλλιτέχνης, όμως, εκτός από την οικονομική στήριξη χρειάζεται την άμεση επαφή με το κοινό του. Έχει ανάγκη την ανατροφοδότηση της τέχνης του.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο τουρισμός σίγουρα θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα παρόλο που αποδείξαμε ότι είμαστε από τις πιο υπεύθυνες και ασφαλείς χώρες. Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να προτιμηθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Δυστυχώς ο τρόπος ζωής μας από δω και πέρα θα είναι διαφορετικός. Οι Έλληνες είμαστε λαός ανοιχτός, εξωστρεφής, αυτός ο αυτοπεριορισμός θα μας δημιουργήσει στρες, άγχος και γενικά αρνητικά συναισθήματα. Πιστεύω ότι για τους περισσότερους θα είναι μια δύσκολα διαχειρίσημη κατάσταση.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Ο Πολιτισμός ενώνει ! Η Τέχνη απελευθερώνει ! Θα συνεχίσω να εκφράζομαι μέσω της τέχνης μου και να μοιράζομαι τη ζωγραφική μου με τις άλλες ευγενικές ψυχές που πάντα περιμένουν !