Κατερίνα Σακελλαρίδη (Kat Sakel): “Η απομόνωση θα έχει αντίκτυπο στον ψυχισμό μας αλλά η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο δυνατούς και καλύτερους…”

Η Dreamteam σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

Η πανδημία είχε αρνητική επίπτωση στον χώρο των Τεχνών  γιατί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι χώροι τέχνης και πολιτισμού παρέμειναν κλειστοί. Όμως δεν μπόρεσε να ανακόψει τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Τα συναισθήματά μου για το 2021 είναι ανάμεικτα, θετικά και αρνητικά. Θετικά γιατί σε προσωπικό επίπεδο ήταν πλούσιο σε εμπειρίες και όμορφες στιγμές. Αρνητικά γιατί σε συλλογικό επίπεδο βιώσαμε φυσικές καταστροφές (φωτιές -πλημμύρες ) και την πανδημία που μας ταλάνισε για δεύτερη χρονιά.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η καθημερινότητα όλων μας, αναμφίβολα έχει αλλάξει. Αντιληφθήκαμε ότι τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο. Επικοινωνία δια ζώσης με φίλους, αγκαλιές και φιλιά έγιναν απαγορευτικά. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω τη νέα κατάσταση  με ρεαλισμό, αισιοδοξία κι ελπίδα. Άλλωστε όλα αυτά που βιώνουμε, μας οδήγησαν να δώσουμε την αρμόζουσα σημασία σε ό,τι πριν θεωρούσαμε ασήμαντο ή δεδομένο. Έχω την εντύπωση όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. «Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς»  όπως είπε και ο Νίτσε.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Η πανδημία είχε αρνητική επίπτωση στον χώρο των Τεχνών  γιατί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι χώροι τέχνης και πολιτισμού παρέμειναν κλειστοί. Όμως δεν μπόρεσε να ανακόψει την δημιουργικότητα των καλλιτεχνών. Το αντίθετο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης κι έκφρασης. Επίσης ο
εγκλεισμός έγινε αφορμή να γίνουν πολλές διαδικτυακές εκδηλώσεις κι έτσι ο πολιτισμός  μπήκε στα σπίτια όλων.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Πιστεύω ότι πρέπει να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που προτείνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες. Σίγουρα είναι επίπονο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη μέρα και η προσαρμογή μας θα είναι δύσκολη. Η απομόνωση που βιώσαμε θα έχει αντίκτυπο στον ψυχισμό μας αλλά από την άλλη πλευρά, η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω καλύτερους.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μακροχρόνια σχέδια. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει έμπνευση και διάθεση για δημιουργία. Το 2022 αν επιτρέψουν οι συνθήκες θα ήθελα να κάνω μια ατομική έκθεση.

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/