Κατερίνα Ντίνου: “Πιστεύω στους καλούς συνεργάτες που σε ξέρουν, σε πιστεύουν και τους εμπιστεύεσαι, για μια αρμονική συνεργασία”

“Στη Σφίγγα το Σάββατο στις 6 Νοεμβρίου, παρουσιάζω τα τραγούδια της «Επιθυμίας» και ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικά λαΐκά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη έντονη μουσική ανάμνηση είναι στα 14 χρόνια μου στο νησί μου στη Σκόπελο. Συμμετείχα σε πολιτιστική εβδομάδα αφιερωμένη στο Μάνο Λοΐζο και τραγούδησα με τον αδερφό μου και την κιθάρα μου ένα τραγούδι που είχα γράψει για εκείνον.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Έχω κυκλοφορήσει έξι προσωπικά άλμπουμ και πέντε τραγούδια στο διαδίκτυο. Ο πρώτος μου δίσκος ήταν το «Φως Αυγούστου», με συνθέσεις του Φίλιππου Περιστέρη και στίχους των Χρίστου Ξένου, Πάνου Παπαγιαννόπουλου, του συνθέτη και δικούς μου. Μετά κυκλοφόρησε το «Σ’ αναζητώ» του Γιάννη Σπανού και Αλέξη Αλεξόπουλου. Ο τρίτος δίσκος «Σε όνειρο ζω» είχε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νίκου Ζιώγαλα, Γιώργου Αλουπογιάννη και δικά μου. Ακολούθησε ο δίσκος «Σε λίγο ξημερώνει» με τραγούδια σε μουσική του Θοδωρή Παπαδόπουλου και στίχους των Σμαρώ Παπαδοπούλου, Χρήστου Σταυρακούδη,  Ανθούλας Αθανασιάδου  και δικούς μου. Ο πέμπτος δίσκος μου ήταν το «4», μια συνεργασία με το Μίμη Πλέσσα, όπου ερμήνευσα τραγούδια του, με τον ίδιο στο πιάνο, καθώς και ένα τραγούδι που έγραψε μουσική σε στίχους μου. Ακολουθούν τέσσερα τραγούδια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η «Μοναξιά» του Διονύση Σταματόπουλου και στίχους δικούς και της Ρένας Παπαγεωργίου, η «Κυριακή γιορτή» του Γιάννη Νικολάου και της Άννας Γαλανού, «Τ’ οργανάκι» του Θανάση Πολυκανδριώτη σε δικούς μου στίχους και το «Έλα να με βρεις» σε στίχους και μουσική δικά μου.

Στο άλμπουμ «Αυλαία» των Γιώργου Καγιαλίκου και Ηλία Μάστορη, που κυκλοφορεί, συμμετέχω με τα τραγούδια «Με θέα τη ζωή» και «Ό,τι αγάπησα τ’ αρνιέμαι». Και φτάνουμε στον καινούργιο μου δίσκο, την «Επιθυμία», που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο και είναι ενας κύκλος τραγουδιών σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα.
Το καλοκαίρι επίσης κυκλοφόρησε το ντουέτο «Αντέχει η ζωή» με τον Νίκο Ζιώγαλα, στο οποίο έγραψε ο Νίκος τη μουσική και τους στίχους τους γράψαμε μαζί.
Όσο για τις επιρροές πάντα υπάρχουν, πάντα όμως τον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις μου “τον παίζουν” τα δικά μου θέλω.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Με τρομάζει μόνο η παραίτηση. Η στιγμή που σταματάς την προσπάθεια. Η επιτυχία ή η αποτυχία είναι τα δύο ενδεχόμενα μιας προσπάθειας που οφείλεις, για να τιμάς το δώρο της ζωής.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Το τραγούδι, η μουσική γενικότερα έχουν άλλο σχήμα μέσα μου. Πάντα το προσέγγιζα με διαφορετική αισθητική από αυτή ενός talent show.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θέλω να την αφήσω ανείπωτη σαν μια κρυφή επιθυμία μέχρι να συμβεί.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Πιστεύω στους καλούς συνεργάτες που σε ξέρουν, σε πιστεύουν και τους εμπιστεύεσαι, για μια αρμονική συνεργασία που ο καθένας θα κάνει αυτό που καλά ξέρει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Δεδομένης της δύσκολης πραγματικότητας που βιώσαμε στο χώρο της μουσικής τον τελευταίο καιρό, τα πιο άμεσα σχέδια μοιάζουν να είναι οι ζωντανές παραστάσεις. Η πρώτη που πλησιάζει είναι στη Σφίγγα το Σάββατο στις 6 Νοεμβρίου, όπου παρουσιάζω τα τραγούδια της «Επιθυμίας» και ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικά λαΐκά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.
Πέρα από τις εμφανίσεις, κυκλοφορεί άμεσα καινούργιο μου τραγούδι και κάτι καινούργιο για εμένα που ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο.

Βιογραφικό Κατερίνα Ντίνου

Η Κατερίνα Ντίνου είναι ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε  και μεγάλωσε στη Σκόπελο. Φύση καλλιτεχνική, δημιουργική, ευαίσθητη, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνη της κιθάρα σε ηλικία μόλις 11 ετών. Από παιδιά ακόμη, μαζί με τον αγαπημένο της αδερφό Γιώργο, επίσης μουσικό, ξεκινούν τις δικές τους μικρές παραστάσεις στο νησί τους και αυτό γίνεται σιγά σιγά τρόπος ζωής. Από τότε ήταν σίγουρη ότι η μουσική θα  παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της. 

Τελείωσε την Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις, ενώ σπούδαζε. Όταν πήρε το πτυχίο της, ήρθε μια σημαντική μουσική πρόταση από την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα εμπλούτισε τις εμπειρίες της κάνοντας ποιοτικές εμφανίσεις με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές όπως οι Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας,  Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βίκυ Μοσχολιού, Γλυκερία κ.ά. Παράλληλα, τελειοποίησε την τεχνική της φοιτώντας στο Ωδείο Αττικής. Έχει κάνει επίσης εξαιρετικές συνεργασίες με τους Κώστα Μακεδόνα, Παντελή Θαλασσινό  ο οποίος τραγούδησε στίχους της, Γιάννη Σαββιδάκη, Νίκο Ζιώγαλα,  Αντώνη Μιτζέλο, Γιάννη Νικολάου κ.ά.

Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος ήρθε το 2002, με τίτλο «Φως Αυγούστου». Τραγούδια του Φίλιππου Περιστέρη σε στίχους των Χρίστου Ξένου, Πάνου Παπαγιαννόπουλου και της ίδιας.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σε CDSingle το «Σ’ αναζητώ» (μουσική: Γιάννης Σπάνος, στίχοι: Αλέξης Αλεξόπουλος) σε διασκευή  του Γιώργου Αλουπογιάννη, μαζί με το τραγούδι «Στ’ ανοιχτά της ψυχής».  Και τα δύο αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και το  κοινό. Ιδίως το «Σ’ αναζητώ» αποθεώθηκε με την ερμηνεία της Κατερίνας.

Το 2004 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Σε όνειρο ζω», όπου ο Γιάννης Σπανός της εμπιστεύτηκε τέσσερα καινούρια  τραγούδια του και γράφει μουσική σε στίχους της όπως και ο Νίκος Ζιώγαλας. Ο δίσκος εμπεριέχει και τα ντουέτα «Νίκος και Κατερίνα»  με το Νίκο Ζιώγαλα και «Χωρισμός» με το Γιώργο Αλουπογιάννη.

Για ένα χρονικό διάστημα η Κατερίνα απουσίασε από το χώρο της μουσικής  για προσωπικούς λόγους. Επανήλθε το 2013 με το δίσκο «Σε λίγο ξημερώνει» , σε συνθέσεις του Θοδωρή Παπαδόπουλου και στίχους των Σμαρώ Παπαδοπούλου, Ανθούλας Αθανασιάδου και της ίδιας 

Ο πέμπτος της δίσκος με τίτλο «4» κυκλοφορεί το  2016, όπου ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας  ενορχηστρώνει 12 τραγούδια του και τη συνοδεύει παίζοντας πιάνο. Η σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών έφερε ως καρπό το  ολοκαίνουριο τραγούδι «Άλλαξα», με μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους της  ίδιας.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει τα ψηφιακά single:

-«Έλα να με βρεις», μια εξ  ολοκλήρου δική της δημιουργία σε στίχους και μουσική. Η ενορχήστρωση  είναι του Αντώνη Μιτζέλου με τον οποίο συνεργάστηκε και επί σκηνής. 

-«Κυριακή γιορτή», ένα τραγούδι σε στίχους της συγγραφέα  Άννας Γαλανού και μουσική του Γιάννη Νικολάου, με τον οποίο επίσης  συνεργάστηκε σε μουσικές σκηνές 

-«Τ’ οργανάκι» σε στίχους της δικούς της και μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη.

Η Κατερίνα συμμετέχει το 2020 στον δίσκο «Αυλαία», των Γιώργου Καγιαλίκου και του Ηλία Μάστορη, με τα τραγούδια «Με θέα τη ζωή» και «Ό,τι αγάπησα τ´αρνιέμαι»

Το 2020 κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο ο δίσκος της «Επιθυμία» σε μουσική Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους Δημήτρη Λέντζου. Ένας κύκλος τραγουδιών με σύγχρονα λαϊκά τραγούδια γραμμένα για τη φωνή της Κατερίνας. 

Επίσης κυκλοφορεί το 2021 το ντουέτο με τον Νίκο Ζιώγαλα «Αντέχει η ζωή» ένα τραγούδι που έγραψαν μαζί τους στίχους οι δύο καλλιτέχνες και μουσική ο Νίκος Ζιώγαλας.

Η Κατερίνα Ντίνου κάνει live εμφανίσεις σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές, όπου με  τη χαρισματική φωνή της, τη μοναδική ερμηνεία της και την επιβλητική  σκηνική της παρουσία, ταξιδεύει αυθεντικά το κοινό στο ελληνικό  τραγούδι.