Κατερίνα Κουνάβη: “Η Τέχνη είναι μια αιώνια δύναμη και αλήθεια… Μια ανοιχτή προσέγγιση σε όλους, όπου όλοι θα είμαστε αναπόφευκτα συγγενείς της”

“Αποφεύγω την «υποκρισία» στη ζωγραφική που είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και η ειλικρίνεια. Η ζωή είναι βακχική μέθη με αιώνια μαγεία. Με συναρπάζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων που εκφράζουν τη συνύπαρξη των αντιθέσεων…”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε το 2009 συμμετέχοντας σε μαθήματα ζωγραφικής στη ΔΕΠΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας) με δάσκαλο το Σταύρο Μπονάτσο. Επιθυμία μου ήταν να αποτυπώσω στον καμβά μου τον περίπλοκο και παράξενο κόσμο των ονείρων μου, μετατρέποντας το πλήθος των σουρεαλιστικών εικόνων σε πίνακες. Μια αφήγηση με χρώματα. Με προτροπή των δασκάλων μου έδωσα κατατακτήριες εξετάσεις και πέρασα στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας. Έτσι ξεκίνησε το μαγευτικό ταξίδι της ζωής μου συντροφιά με τα συναισθήματα και τα χρώματα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Ανακαλύπτοντας καθημερινά τον εσωτερικό μου κόσμο και κουβαλώντας ένα φορτίο γνώσεων και εμπειριών που καθορίζουν το έργο μου, νιώθω μια χρωματική θύελλα να ξεσπάει, όταν έρχομαι αντιμέτωπη με τον καμβά φορτισμένη με πάθος και συμβολιστική πρόθεση. Οι ανεπανάληπτες εκρήξεις του χρώματος ανασύρουν το πλέγμα της καθημερινότητας και δυνάμεων που υποτάσσουν και ελέγχουν τον άνθρωπο. Η έκφρασή μου είναι μια κίνηση από μέσα προς τα έξω με μια στάση βουλητική (volitivo) καμιά φορά και επιθετική. Χωρίς να θέλω να δεσμεύσω την εικόνα μου ταυτίζομαι με τον συμβολικό εξπρεσιονισμό.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Ανεξάντλητο πεδίο της έμπνευσής μου είναι ο άνθρωπος και η φύση. Είμαι ανήσυχη και με δελεάζει η ανάγκη για την ελευθερία του ατόμου. Η Τέχνη απεγκλωβίζει από μέσα μου τους δαίμονες και τους φόβους οδηγώντας με στο φως, ειδικά σήμερα που το ρήμα φοβάμαι και η λέξη φοβίες βρίσκονται παντού. Αναζητώ ταυτόχρονα το ωραίο και το άσχημο εκείνο που πηγάζει διττά από μια εσωτερική αναγκαιότητα. Αποφεύγω την «υποκρισία» στη ζωγραφική που είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και η ειλικρίνεια. Η ζωή είναι βακχική μέθη με αιώνια μαγεία. Με συναρπάζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων που εκφράζουν την συνύπαρξη των αντιθέσεων. Το ανθρώπινο σώμα που μοιάζει πότε με το λουλούδι πότε με το δέντρο το ανθρώπινο σώμα που είναι ο καθρέπτης της ψυχής και από αυτήν προέρχεται η μεγαλύτερη ομορφιά του.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Αγαπώ τους προγόνους μου. Υποκλίνομαι στο Φειδία με τη θεϊκή γαλήνη, στο Μιχαήλ Άγγελο με την άγρια αγωνία, στο Ροντέν με το βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Με σαγήνευσε η κυκλαδική τέχνη για την πλαστική της απλότητα και την ευαισθησία. Είναι άλλωστε καταλυτική η δύναμή της γιατί τα ειδώλια ακολουθούν τον άνθρωπο στην μόνιμη κατοικία του. Υπάρχει μια συνεχής δοσοληψία ιδεών με άπειρους καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Με επηρέασε το κίνημα του φοβισμού, ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, η ρώσικη πρωτοπορία ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός και ο συμβολισμός στην τέχνη. Η συνομιλία μου με τους ξένους και τους έλληνες καλλιτέχνες είναι ανεξάντλητη. (Γ. Μπουζιάνης, Μ Οικονόμου, Κ Λούστας, Π. Τέτσης, Δ. Κοκκινίδης, Π.Σάμιος, Δ. Σκουλακης, Λ. Σαμαράς, Δ. Κούκος, Ν. Κεσσανλής, Derain, E, Schiele, Ch Soutine, O. Kokoschka, A. Jawlensky, w. Kandinsky, E.L. Kirchner, J. Ensor, E. Munch, G. Rouault, H.Matisse, Van Gogh, Karel Appel 1921-2006).

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Μια ζωγραφική χωρίς όρια, μια υπερκόσμια πορεία στην συναισθηματική εμπειρία με την τέχνη. Να μεταφέρω μέσα από το έργο μου την ηδονή που νιώθω όταν σταματάω να απεικονίζω ένα αναγνωρίσιμο περιβάλλον ή θέμα όταν η χρωματική παλέτα κυριαρχεί και επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Να προκαλώ μια αισθητική εντύπωση προερχόμενη από τον εσωτερικό μου ήχο που θα δονήσει την ψυχή του θεατή και θα προκαλέσει αίσθημα – βίωμα.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; «Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη. Απλώς είναι ένα προνόμιο. Αλλά τι προνόμιο..» λέει ο Δ. Μυταράς σε ένα κείμενο του Τι είναι Τέχνη 2007. Η Τέχνη είναι μια αιώνια δύναμη και αλήθεια. Πρέπει να επικοινωνεί με το δημόσιο χώρο. Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί τη δημόσια ορατότητα. Να καλύπτει τον εξωτερικό χώρο και να κοινωνεί με περισσότερους θεατές. Μια ανοιχτή προσέγγιση σε όλους όπου όλοι θα είμαστε αναπόφευκτα συγγενείς της. Ιδανική κατάσταση για τον καλλιτέχνη είναι να έχει το έργο του σε κοινή θέα γιατί η Τέχνη είναι θαυμασμός, είναι καλαισθησία αντανάκλαση της καρδιάς. Είναι το χαμόγελο της ανθρώπινης ψυχής που υπερβαίνει τον υλισμό. Σήμερα δυστυχώς αποδιώχνουμε την τέχνη από την καθημερινότητα μας. Όλα φτιάχνονται βιαστικά και άχαρα. Χάνεται ο βαθύς έρωτας για την τέχνη και το ωραίο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η έντονη συναισθηματική και πρακτική αγωνία που δημιουργεί η παρούσα κατάσταση με την κατάρρευση των αξιών, το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής, και τη δραματική επέλαση των ιών με προκαλεί να αποδομήσω, να κατακερματίσω τον παρελθόντα άνθρωπο μετατρέποντάς τον στον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Να εξαφανίσω τη μοιρολατρία την υποταγή τον φόβο που τον κάνει ανήμπορο, που συντρίβεται, πονά θρηνεί ταπεινώνεται και αποδέχεται την ήττα του. Ελεύθερο από τα δεσμά του να απογειωθεί στο χώρο της πνευματικότητας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια εικαστική πορεία «Πρόσωπα,covid-19».

Βιογραφικό. ΚΟΥΝΑΒΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
• 10ο Εξάμηνο,
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
• Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.
• 3ο Εργαστήριο.
• Διδάσκων εργαστηρίου: κ. Χ. Κοντοσφύρης.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
• • Ομαδική Έκθεση ΔΕΠΑΠ, Εικαστικό Εργαστήριο Πάτρας,, 2009, 2010.
• Ομαδικές Εκθέσεις, Art Space Santorini, Visual Art Center, 2011, 2012.
• Ομαδική Έκθεση, Παλίσσανδρος, αίθουσα Τέχνης 2013, με θέμα «Κ. Καβάφης».
• Ομαδικές Εκθέσεις με την ομάδα «Ορίζοντας Γεγονότων» στον Κεραμικό 88, Μεταξουργείο.
• Ομαδική Έκθεση με την ομάδα «Εικαστικοί Φλώροι» Winetopia, Πόρτο Καρράς.
• Ομαδική Έκθεση με την ομάδα «Ορίζοντας Γεγονότων» με θέμα:. «Το εξοχικό μας στην ουτοπία» “Αγορά Αργύρη”, θα πραγματοποιηθεί από 1-15 Δεκεμβρίου 2017.

Συμμετέχω στην ομάδα «Made of Walking» σε project με Vermeire Geert και τον Ιωάννη Ζιώγα, walking encounters / conference in Prespes – Greece

• Ομαδική Έκθεση στον εικαστικό χώρο Time of Art Gallery Κυριαζή 6-8 Κηφισιά.
• Συμμετοχή στην έκθεση Observe Self, Plateia Artspace. Πτολεμαΐδα 2019
• Ομαδική έκθεση στην MegArt Gallery, Ανατροπή ART EXHIBITION.2019.
• Συμμετοχή στο 1o E-festival UOWM του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
• Συμμετέχω στη διαδικτυακή ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “#AΥΓΟΥΣΤΟΣ”, που θα εγκαινιαστεί μέσω βιντεοπροβολής, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 στις 8 το βράδυ.
• Συμμετοχή στο φεστιβάλ Paint the Lyric που πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη 14-22 Αυγούστου 2020 (Ithaca’s New Art Festival).
• Συμμετοχή στο project Πολιτιστικού Τουρισμού με θέμα
«Το ταξίδι» στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

• Επιπλέον φτιάχνω art masks υφασμάτινες που πλένονται και σιδερώνονται με την ζωγραφική μου σφραγίδα την επωνυμία μου http://www.skunk.gr. Ασχολούμαι με την ζωγραφική στο μετάξι φτιάχνοντας φουλάρια και μαντήλια.

http://www.skunk.gr
[email protected]
• Katarainakou , instagram