Κατερίνα Κιπενή – Θαλασσινού (ΕυίναΚατ): “Κάθε έργο είναι μία νέα πρόκληση, με τον εαυτό μας, με το κοινό που θέλουμε να βιώσει μαζί μας αυτό το ταξίδι καθώς και με το ίδιο το έργο το οποίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός”

Στιγμιότυπο από περφόρμανς με χρώματα νέον

“Ο ρόλος της τέχνης, δεν είναι απλά διακοσμητικός αλλά ζωτικός, μας καλλιεργεί, μας θρέφει και μέσω αυτής γινόμαστε καλύτεροι, επικοινωνούμε ουσιαστικά…”

Στιγμιότυπο από περφόρμανς
με χρώματα νέον

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα ζωγραφικής στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο οποίο εργάζομαι μέχρι και σήμερα ως Υπεύθυνη εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά.
Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνεις έναν άνθρωπο που αγαπά την τέχνη και γι’ αυτό ευχαριστώ τους γονείς μου που με στήριξαν και με στηρίζουν σε όλη μου αυτή την πορεία.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν μια έμφυτη ευκολία στις τεχνικές τις ζωγραφικής, τα λεγόμενα “ταλέντα” ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά για να τις κατακτήσουν. Άρα η ζωγραφική σαν τεχνική είναι κάτι που μαθαίνεται. Όμως, η ψυχή που βάζεις σε ένα έργο δε μαθαίνεται, και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα και αν η τεχνική του δεν είναι άρτια.

Εγκατάσταση με ανακυκλώσιμα κομμάτια πλέξι γκλας, βίντεο και ζωγραφική με χρώματα νέον

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου είτε είναι βίντεο, εγκατάσταση ή ζωγραφική έχουν στοιχεία μινιμαλιστικά, όπως είναι η γεωμετρική αφαίρεση καθώς και στοιχεία της ποπ-αρτ όπως είναι τα έντονα χρώματα.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η έκφραση συναισθημάτων και πως ο κόσμος τα αντιλαμβάνεται και τα επικοινωνεί.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Έμπνευση αντλώ από οτιδήποτε μου κινήσει το ενδιαφέρον.
Αυτό μπορεί να είναι μια ανθρώπινη επαφή, ένα ταξίδι ακόμα και από το πως τυχαία έχουν πέσει το ένα πάνω στο άλλο δύο καθημερινά αντικείμενα.

Εγκατάσταση με ανακυκλώσιμα κομμάτια πλέξι γκλας, βίντεο και ζωγραφική με χρώματα νέον

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Φυσικά. Μιας και είναι γνωστό πως δεν υπάρχει παρθενογένεση, όλοι έχουμε εμπνευσθεί και επηρεαστεί από άλλους καλλιτέχνες.
Προσωπικά, μιας και αγαπώ τη μινιμαλιστική τέχνη και την ποπ-αρτ δε θα μπορούσα να μη θαυμάζω την Ιαπωνικής καταγωγής Γιαγιόι Κουσάμα, ιέρεια του πουά και των ατελείωτων δωματίων καθώς και τους Ντόναλντ Τζάντ, Φράνκ Στέλα και Βασίλι Καντίνσκι.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Κάθε έργο είναι μία νέα πρόκληση, με τον εαυτό μας, με το κοινό που θέλουμε να βιώσει μαζί μας αυτό το ταξίδι καθώς και με το ίδιο το έργο το οποίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

Εγκατάσταση με ανακυκλώσιμα κομμάτια πλέξι γκλας, βίντεο και ζωγραφική με χρώματα νέον

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η Τέχνη στην Ελλάδα, ευτυχώς, γίνεται όλο και ποιο αποδεκτή.
Ο κόσμος είναι αρκετά πιο εξοικειωμένος σε σχέση με παλαιότερα και έχει περισσότερη αγάπη και ενδιαφέρον. Νέοι άνθρωποι τολμούν και δημιουργούν. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα η τέχνη δεν έχει τη θέση που πραγματικά της αξίζει και οι καλλιτέχνες δεν είναι πια στο περιθώριο αλλά ούτε και έχουν το κύρος και την ανταμοιβή που τους πρέπει.
Λυπάμαι που το λέω αλλά έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, είδα μια πολύ διαφορετική αντιμετώπιση. Τα έργα εκεί “ζούν” και εδώ απλά υπάρχουν, ως διακοσμητικό στοιχείο.
Ο ρόλος της τέχνης λοιπόν, δεν είναι απλά διακοσμητικός αλλά ζωτικός, μας καλλιεργεί, μας θρέφει και μέσω αυτής γινόμαστε καλύτεροι , επικοινωνούμε ουσιαστικά. Είναι παντού, ακόμα και στο πιο απλό και καθημερινό μας αντικείμενο ή δραστηριότητα. Αν σκεφτούμε όλοι, τη ζωή μας χωρίς τέχνη, νομίζω θα τρελαθούμε!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν περισσότερη γνώση και ακόμα περισσότερη δημιουργία. Έργα τα οποία θα δώσουν στον άνθρωπο μια ευκαιρία για να σκεφτεί, να νιώσει και να επικοινωνήσει. Σας ευχαριστώ!

Εγκατάσταση με ανακυκλώσιμα κομμάτια πλέξι γκλας, βίντεο και ζωγραφική με χρώματα νέον

Βιογραφικό. Η ΕυίναΚατ/EvinaKat (Κατερίνα Ε. Κιπενή-Θαλασσινού) από την ηλικία των πέντε ετών συμμετείχε στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Είναι απόφοιτος του τμήματος ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και απόφοιτος της σχολής Βελουδάκη.
Σπούδασε καλές τέχνες στο Middlesex University του Λονδίνου για έξι μήνες με το πρόγραμμα ανταλλαγής Φοιτητών Erasmus.
Έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια καθώς και σε εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ύδρα, Πάτρα, Λαμία και Λονδίνο.
Η δουλειά της βασίζεται στην έκφραση και την επικοινωνία των συν-αισθημάτων των ανθρώπων και πως αυτά εκφράζονται χρησιμοποιώντας ως μέσω το σώμα (performance), το βίντεο , την εγκατάσταση καθώς και τη ζωγραφική.

Στοιχεία επικοινωνίας : [email protected] https://www.instagram.com/evinakat/?hl=el

https://www.instagram.com/evinakat2/?hl=el

www.evinakat2.wixsite.com/artist