Κατερίνα Βλάχου: “Κάθε νέο ερέθισμα είναι μια πρόκληση που εξάπτει την φαντασία…”

Στα χέρια των καλλιτεχνών της Ε.Τ. μορφές και ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση. Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το εικαστικό ταξίδι με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι έχετε να δηλώσετε για τον επόμενο σταθμό σας;

Ένα πολυδιάστατο project θα γίνει στην πόλη του φωτός το Παρίσι. Κάθε νέο ερέθισμα είναι μια πρόκληση που εξάπτει την φαντασία μου και ένα νέο εικαστικό ταξίδι αρχίζει με χρώματα και πινέλα.

Τα έργα σας ταξιδεύουν με εξαιρετικά επίμονα αξιόλογους σταθμούς δίχως τέλος. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας σε αυτό το project της Ε.Τ. και ποια η τεχνοτροπία σας;

Οι δεσμοί φιλίας των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενοί όπως έχει αποδειχθεί στο βάθος του χρόνου και έχει επηρεάσει τα δρώμενα σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η Τέχνη και ο πολιτισμός είναι η πηγή έμπνευσης μου σε αυτό το project. Η τεχνοτροπία των έργων είναι εμπνευσμένη από το κίνημα που γεννήθηκε στη Γαλλία τον δεύτερο μισό του 19ο αιώνα «τον ιμπρεσιονισμό» από τον αγαπημένο μου ζωγράφο ΚΛΩΝΤ ΜΟΝΕ και άλλους.

Επόμενος σταθμός στην καρδιά του Παρισιού Γκαλερί du Colombier τιμώντας τον πολυδιάστατο Γάλλο πρόξενο Philippe Ray και εμπνεόμενοι από την αύρα της Ελληνογαλλικής Φιλίας. Πότε θα λάβει μέρος το project και ποια είναι για εσάς προσωπικά σημαντικά πρόσωπα τα οποία ενέπνευσαν ώστε να εδραιωθεί επιπλέον η δυνατή φιλία ανάμεσα στους πολιτισμούς μας;

Στις 28 Φεβρουαρίου 2020 στην γκαλερί «DU COLOMBIER» στο Παρίσι θα γίνουν τα εγκαίνια του project της Επίμονης Τέχνης. Μια ακόμα πολιτισμική εκδήλωση που αφορά τις Ελληνογαλλικές σχέσεις που είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες.
Ο Γαλλικός Διαφωτισμός και οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης επηρέασαν και διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή διανόηση και αντίστοιχα τους στοχαστές του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Οι δύο χώρες συνεργάζονται για μια ισχυρή Ευρώπη που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την ασφάλεια, την δημοκρατία και την ελευθερία.
Στο πέρασμα των αιώνων είναι πάρα πολλά τα πρόσωπα που με τις δράσεις του εδραίωσαν την φιλία των δύο λαών. Ζω στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που η ωραιότερη πλατεία της σχεδιάσθηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ε. Εμπράρ. Η Μελίνα Μερκούρη από το χώρο του πολιτισμού υπήρξε επίσης μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που ενίσχυσαν επίσης αυτή τη φιλία.

28 Φεβρουαρίου 23 εικαστικοί στο project της ΕΠΙΜΟΜΗΣ ΤΕΧΝΗΣ τιμούν με έργα τους την μακρά φιλία των δύο χωρών μέσα από τον άνθρωπο που πρεσβεύει πολιτισμό και έχει εμπνεύσει με την αξιόλογη δράση του. Πιστεύετε ότι άνθρωποι όπως ο αξιότιμος Philippe Ray, στον βαθμό που τους αναλογεί, μπορούν να ωθήσουν τον κόσμο προς το καλύτερο;

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Philippe Ray είναι ανήσυχος δραστήριος με όραμα και με καινοτόμες ιδέες του προσπαθεί να ωθήσει τον κόσμο προς το καλύτερο. Από τον διορισμό του στο αξίωμα του Προξενείου και το διάστημα των τριών ετών που είναι επικεφαλής έχει παρουσιάσει πολυσχιδή έργο με έμφασή στους τομείς του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων. H παρουσίαση του λευκώματος «SOUVENIRS DE SALONIGUE γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα», είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη για το έργο του που ενισχύει τους δεσμούς των δύο λαών.

Πείτε μου, αν θέλετε ποιο χρώμα αγαπάτε περισσότερο;

Όλες οι αποχρώσεις του μπλε γιατί με ταξιδεύουν στην θάλασσα που τόσο πολύ αγαπώ.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι σημαίνει για εσάς;

Επίμονη Τέχνη σημαίνει φρέσκιες, πρωτότυπες ιδέες που προσπαθεί μέσω των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος να αναδείξουν τις εικαστικές, καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Πείτε μας τέλος συμφωνείτε με την επιστροφή των μαρμάρων στην χώρα μας από το Βρετανικό Μουσείο;

Η απάντηση όλων των Ελλήνων είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Το όραμα της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων ξεκίνησε από την Μελίνα Μερκούρη και σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ με τη φιλοξενία των μαρμάρων στο επιβλητικό μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης.