Κατερίνα Βλάχου: “Η τέχνη ήταν και θα είναι ο τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με το κοινό”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και τη συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικό σας έργο; Το έργο μου είναι εμπνευσμένο από το νερό και το φως, αγαθά που είναι πηγή ζωής. Κάθε θεατής αντιδρά με διαφορετικά συναισθήματα στο έργο και αυτό είναι το ζητούμενο.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας στο γυάλινο περίπτερο στη Νέα Παραλία; Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη και αισιόδοξη γιατί μετά από πολύ καιρό εγκλεισμού πραγματοποιείται μια πρωτότυπη έκθεση που δίνει την δυνατότητα να επικοινωνεί ξανά συναισθηματικά ο καλλιτέχνης με το θεατή.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Είναι μια μικρή έκπληξη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η τέχνη είναι μια διέξοδος, είναι ανάταση ψυχής.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μιας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Η τέχνη ήταν και θα είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με το κοινό. Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με εναλλακτικές πρωτότυπες ιδέες, υλοποιεί και προβάλει τα έργα των καλλιτεχνών και τις εικαστικές τους ανησυχίες σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε ότι αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες; Η Θεσσαλονίκη πάντα ήταν φυτώριο καλλιτεχνών. Αγαπάει την τέχνη και αγκαλιάζει τα πολιτισμικά δρώμενα. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον σε περισσότερες πρωτοβουλίες και στήριξη κάθε είδους τέχνης.