Καραμήτσου – Σιδηροπούλου Βασιλική

Γεννήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιούς (Βαγγέλη και Θανάση) και ζωγραφίζει από τα παιδικά της χρόνια. Ζει και εργάζεται στη Βέροια περίπου 30 χρόνια. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole ABC de Paris με καθηγητή τον κ. Φάνη Γαλανό. Σπούδασε διακόσμηση στην Α΄ Μέση Δημόσια Σχολή τριετούς φοίτησης της Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1975.

Για 2 χρόνια παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας σε εργαστήρι της Θεσ/κης. Από τα σχολικά της χρόνια έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής.

Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Αλεξάνδρεια, Θεσσαλονίκη, Βέροια και αλλού. Έχει παρουσιάσει έργα σε ατομικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου (1994) και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας το 1992 και τον Δεκέμβριο του 1996 με θέμα «Πατρώα Γη Μακεδονία». Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, Δημαρχεία, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σερβία, Βουλγαρία, Καναδά, Αυστραλία, καθώς επίσης και σε ιδιωτικές συλλογές.

Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με το σχεδιασμό κοσμημάτων, χαλκογραφία, μάσκες, ψηφιδωτό, κολλάζ, βιτρώ, κατασκευές σκηνικών, κατασκευές με χαρτομάζα. Ακόμη δημιούργησε τιμητικά ενθυμήματα για εξέχουσες προσωπικότητες που παραπέμπουν σε μοναστηριακά χειρόγραφα, όπου η ζωγραφική , το σχέδιο και η βυζαντινή γραφή συμπλέκονται σε συμβολικές συνθέσεις. Επί 16 χρόνια διδάσκει σε διάφορους συλλόγους ζωγραφική και διακοσμητικές κατασκευές (Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος «Δημόκριτος», Παιδικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Σύλλογος Βεργίνας, Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς») εκ των οποίων τα τελευταία 10 χρόνια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας. Εκτός από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της, χώρος έκφρασης και προσφοράς της είναι και τα α κοινά, όπου σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους υπήρξε γραμματέας, μέλος σε χορωδία, χορευτικό, συνυπεύθυνη σε πολιτιστική ραδιοφωνική εκπομπή. Τα έργα της έχουν τύχει πολλής θετικής κριτικής και κοσμούν εκτός από δημόσια κτίρια, εξώφυλλα και εσώφυλλα λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων.
Εκθέσεις (ενδεικτικά)
• 1975: Θεσσαλονίκη, ζωγραφική και ταπισερί, 2 εκθέσεις στο χώρο της ΧΑΝΘ.
• 12-10-1975: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στα πλαίσια Α΄Αλεξανδρείων στην Αλεξάνδρεια.
• 1-12-1996: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας με θέμα «Πατρώα Γη Μακεδονία».
• 2000: Συμμετοχή στην Εικαστική ομαδική έκθεση με τίτλο «Εικαστικό Πολύμορφο», με κόσμημα και έργα ζωγραφικής στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 2006: Αρχοντικό Σαράφογλου, συμμετοχή με χειροποίητο κόσμημα.
• 2017 – Μάιος: Ατομική έκθεση με σύγχρονα έργα τέχνης, χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά λουλούδια με πολυτελή υφάσματα στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας
• 2018 – Μάιος: Έκθεση ζωγραφικής και κοσμήματος στο Beluga Cafe – Βέροια
• 2018 – Ιούνιος: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Gallery Myro – Θεσσαλονίκη
Τιμητικά Διπλώματα
• 16/4/1972: 3η Πανελλήνια θέση στο 2ο Συνέδριο Εθνικών Κέντρων Νεότητας. 1973: 2η Πανελλήνια θέση στο 2ο Συνέδριο Εθνικών Κέντρων Νεότητας. 1975: 2ο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. 1993: 1η διάκριση σε διαγωνισμό αφίσας για τα Ημαθιώτικα. 2006: Ατομική έκθεση ζωγραφικής με 108 έργα στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. 2007: Διδασκαλία χειροποίητου κοσμήματος και έκθεση μέσω της Νομαρχίας.
• Ιούνιος 2010 : Παύλεια 2010 – «Κοιτώντας τη ψυχή μας βλέπουμε την Ελλάδα», Εκδηλώσεις στο Δήμο Αποστόλου Παύλου : Απονομή Αναμνηστικού με το γραμματόσημο του Αποστόλου Παύλου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.
Σεμινάρια
• 1999 : Τμήμα μάθησης κατασκευής κοσμήματος 140 διδακτικές ώρες από το Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας.
2004 :Παρακολούθησε σεμινάριο ζωγραφικής, χαρακτικής, κολλάζ και άλλων μορφών τέχνης από καθηγητές Σχολής Καλών Τεχνών, στη Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
2006 : Παρακολούθησε σεμινάριο χαρακτικής στη Βεργίνα με την μέθοδο της οξυγραφίας – λινόλιουμ από τον χαράκτη κο Γιαννουδάκη και την ομάδα του.
2007: Παρακολούθησε το σεμινάριο «Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων» του Υπ. Παιδείας στη Θεσσαλονίκη.
Διδασκαλία
2007: Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2 τμήματα διδασκαλίας ζωγραφικής, σχεδίου-χρώματος, γλυπτικής – κεραμικής και μάσκας. 2008: Διδασκαλία σε τμήμα ενηλίκων με ζωγραφική, χαρακτική, βιτρώ, μάσκες, χαρτοπολτός, κολλάζ, σχέδιο και χρώμα. Από το Φθινόπωρο του 2008 έως Καλοκαίρι του 2009 δίδαξε στα παιδικά εικαστικά εργαστήρια του ΔΗΠΟΝ Νάουσας. 2009-2010 : Διδάσκει στα Καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Αποστόλου Παύλου στο Μακροχώρι, στα εικαστικά εργαστήρια πολλαπλών δημιουργικών εφαρμογών. Το 2009 το τμήμα της βραβεύτηκε με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Ζωγραφικής, με θέμα που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάκριση έγινε ανάμεσα σε 2.300 περίπου έργα από όλη την Ελλάδα. Δίδαξε ακόμη στο ΙΕΚ Βέροιας στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης εικαστικά. Ιούνιος 2010 : Διάλεξη με θέμα «Ο ρόλος του χρώματος και ο συμβολισμός του – θεωρία & πρακτική», στα πλαίσια των ΙΣΤ’ Παυλείων, στο Δημαρχείο Δήμου Αποστόλου Παύλου.
Και πάμπολα Εργαστήρια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας