Καπετάνου Αλέξανδρος

“Vintage” ομαδική έκθεση στην ArteVisione

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεταπρωτοπορίας, όπως συμβατικά ορίζεται η σύγχρονη εποχή, είναι το pastiche, το συνονθύλευμα, δηλαδή, παλαιότερων μοτίβων, που απενεχοποιημένα επανέρχονται και εκλεκτικά σταχυολογούνται, στο πλαίσιο του μορφοπλαστικού πλουραλισμού ως εικαστικού ζητούμενου.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
Διοργάνωση: Νίκος Χιωτίνης
Εγκαίνια 04/06/2021, 3-9 μ.μ.
Διάρκεια 04/06 έως 17/06/2021

Ο νόστος, λοιπόν, για την παράδοση- ως πρόκριμα της μετανεωτερικότητας -είναι εκείνος που ουσιαστικά νομιμοποιεί την αισθητική του vintage σε όλο το φάσμα του υλικού πολιτισμού, από την αρχιτεκτονική και την υψηλή τέχνη, έως τη μόδα, το styling και το interior design. Ό,τι παλιό δεν είναι απαραίτητα μουσειακό, απαρχαιωμένο, καταδικασμένο νομοτελειακά στην αποσύνθεση, αλλά ξεφεύγει από την εντροπία του και καρμικά μετεμψυχώνεται, φέροντας πάντα κάτι ιερό από το ήθος και την ακεραιότητα του παρελθόντος, που πάντοτε, αυτόματα σχεδόν, ταυτίζεται με το ανόθευτο της γλαυκής μας θύμησης.

“Μόνο ο χρόνος, άλλωστε, καθαγιάζει” όπως έγραφε ο Baudelaire.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό και κοινωνικό site polismagazino.gr


Βιογραφικό Σημείωμα: Ο Αλέξανδρος Καπετάνου γεννήθηκε στη Φλώρινα και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με κατεύθυνση Ζωγραφική, στο 3ο εργαστήριο και με καθηγητή του τον κ. Τσακίρη Γεώργιο.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, δικηγόρος στο Δ.Σ.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ‘‘Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη’’, των τμημάτων Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα τη ‘‘Διερεύνηση του Thessaloniki Pride ως μέσου ενδυνάμωσης της LGBTQI+ κοινότητας: Οι απόψεις των διοργανωτών του και μια καλλιτεχνική παρέμβαση’’. Είναι τελειόφοιτος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη ‘‘Θεωρία του Δικαίου και Διεπιστημονικές Νομικές Σπουδές’’ στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., με θέμα: ‘‘Κοινωνία, Δίκαιο και Τέχνη: Οι νομικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις του φεμινιστικού κινήματος στο χώρο της τέχνης’’.

Συμμετέχει ενεργά ως εθελοντής ξεναγός για τέσσερα συναπτά χρόνια στις δράσεις του Open House Thessaloniki, είναι μέλος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και έχει πραγματοποιήσει τη πρώτη ξενάγηση του πρώτου Walking Tour του Thessaloniki Pride το 2019. Σήμερα, εκτός των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών, αποτελεί μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Thessaloniki Pride, στα πλαίσια της επιτροπής για την «Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». Ομιλεί, εκτός της ελληνικής, την αγγλική γλώσσα.

Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής:
16-17/05/2020: στο 1o e-festival ‘‘Μένουμε Σπίτι Δημιουργικοί! Από μια εργοθεραπευτική οπτική!’’ από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
20-30/11/2019: στη γκαλερί Kapa26artwork στη Θεσσαλονίκη.
01-07/11/2019: στην διπλή 216η Κατάκρυψη, που πραγματοποίησε ο κ. Δημήτρης Αληθεινός στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.
2019: στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής ‘‘Λουκάς Βενετούλιας’’.
2017: στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής ‘‘Λουκάς Βενετούλιας’’.
2015: σε εκδήλώση προς τιμήν της ‘‘Ημέρας της Γυναίκας’’, από το ξενοδοχείο ‘‘Φαίδων’’ Φλώρινας.
2011-2013: στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των ‘‘Πρεσπείων’’, του Δήμου Φλώρινας.
Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected]

Έκθεση με θέμα “Vintage” από την ArteVisione

Κάθε προσπάθεια να συλλεγούν έργα τέχνης κάθε μορφής, ζωγραφικά, γλυπτικά, χαρακτικά, εγκαταστάσεις και κατασκευές, ψηφιακά και τρισδιάστατα, μικρά και μεγάλα, νέα και παλιά έργα, αποτελεί κάτι το ξεχωριστό.
Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική. Αλλά και τα αθροίσματα αυτών των στιγμών συμπυκνώνουν τον χρόνο, ατενίζουν το παρελθόν, εστιάζουν στο γνωστικό, ζουν το παρόν και τολμούν για το μέλλον.
Το παρελθόν εμπλέκεται με το παρόν και οδηγεί στο μέλλον, μέσα σε χώρους που φιλοξένησαν δράσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε διαδράσεις, καινοτομίες, μνήμες και βιώματα. Μέσα σε χώρους γραμμάτων και τεχνών.
Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να αναζωογονήσει τις μνήμες του παρελθόντος, μέσα από τραύματα, βιώματα, μυρωδιές, αναμνήσεις και σκέψεις, όνειρα και εφιάλτες, ώστε να κινητοποιήσει το παρόν μας και να συμβάλλει στο μέλλον μας. Άλλωστε ένα μέλλον με περισσότερη τέχνη δε μπορεί παρά να είναι ένα καλύτερο μέλλον…

Καπετάνου Αλέξανδρος
Εικαστικός


V for Vintage. Ένας φόρος τιμής σε αφηγήματα που ενεργοποιούν οικειοποιητικούς μηχανισμούς στα ξεκούρδιστα κυτία του υποσυνείδητου. Αποκτήματα, κάποτε χρηστικά ή αγαπημένα, τυπωμένα σε ξεθωριασμένο κλικ πολαρόιντ, ενεργήματα μνήμης που στροβιλίζονται σε position arabesque υπό το οξειδωμένο ηχόχρωμα μιας γραναρισμένης σονάτας του Bramhs. Κάθε τι υλικό και άυλο που παρέρχεται και ανακαλείται ως υπόμνηση, ξορκίζοντας σαν πηγή παραμυθίας την απώλεια. Η ηδυπαθής έκφραση ενός art nouveau μοντέλου σε cart postale της εποχής, που περνά μέσα από το instantane στην αθανασία, όπως, αντίστοιχα, πιο ανεπιτήδευτα, τα αμήχανα βλέμματα στα πρόσωπα των καλεσμένων σε οπτικό τεκμήριο μιας οικογενειακής γιορτής. Η βελούδινη ταπετσαρία ενός βιενέζικου καναπέ με ξυλόγλυπτο ερεισίνωτο, ένα πορσελάνινο λαβομάνο, φαγωμένοι καβάλοι από κοτλέ παντελόνια, ίσως μια ντισκομπάλα ή μια συλλογή από αυτοκόλλητα panini με τους ήρωες μιας σαπουνόπερας των 80s, η μυρωδιά ακόμα αγιοκλήματος και γιασεμιού σε κάποιο θερινό σινεμά με ασπρόμαυρη προβολή και παγωμένη γκαζόζα ανά χείρας. Θραύσματα μνήμης που ίσως να μυρίζουν ναφθαλίνη, σκονισμένα σε μιαν αποθήκη, στοιβαγμένα δίπλα σε έναν κάδο ανακύκλωσης, εκλεκτικά όμως, όσο και παράδοξα, ενοποιημένα με το παρόν. Ένα memory boom σε αντικείμενα αταίριαστα, υβριδικά, ετερογενή, που επανέρχονται στο παρόν σαν οφθαλμαπάτη, αναμοχλεύονται σαν χωροχρονικό απείκασμα στη χρονομηχανή του Προύστ και αναπόδραστα, αναβαπτίζονται.

Vintage, λοιπόν. Ηomage σε μία συναισθησία ηδονικά χτισμένη από τα λάφυρα του παρελθόντος, το άλμα πάνω από τη φθορά στην άνιση αναζήτηση του χαμένου μας χρόνου, την οποία η παρούσα εικαστική έκθεση εντέλλεται να εικονοποιήσει. ..

Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
ΜΑ Ιστορίας Τέχνης – Μέλος της ΕΕΙΤ

ArteVisione
5 Πηλίου, πλ. Κολιάτσου 112 55 Αθήνα Δευτερα Τετάρτη 12:00-16:00
Τρίτη Πέμπτη 15:30-20:00
Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο Κυριακή κλειστά
ή κατόπιν ραντεβού