Καινούργια βιβλία

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Καλοκαίρι και εκτός όλων των άλλων είναι και η εποχή του διαβάσματος. Η εποχή που κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία και η εποχή που επιτέλους βλέπεις ανθρώπους να διαβάζουν. Από το καφέ και το μετρό μέχρι και τις παραλίες βεβαίως!

Ευχαριστώ τους εκδοτικούς οίκους και τους φίλους συγγραφείς που με σκέφτηκαν και μου έστειλαν μερικά βιβλία για να τα διαβάσω και να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά οι ατέλειωτες καλοκαιρινές ημέρες.

ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: To Whom It May Concern (Εκδόσεις Ίων)

Το διαβάζω ήδη και μου αρέσει πολύ. Είναι σαν να το έχω γράψει εγώ. Πολύ άμεσο, με ιστορίες, ταξίδια, σκέψεις και απόψεις. Σαν μικρά διηγήματα. Ο ίδιος λέει: “Δεν έχω ταλέντο στο γράψιμο αλλά μάλλον έχω ταλέντο στην σκέψη. Αυτός είναι και ο λόγος που ενδίδω τελικά στην πίεση που έχω δεχθεί κατά καιρούς για να συγκεντρώσω σε βιβλίο τις σκέψεις μου. Όλα όσα υπάρχουν στο βιβλίο έχουν μια αλαφράδα και μια επιφανειακότητα διότι έτσι είμαι από ιδιοσυγκρασία. Δυσκολεύομαι να εισχωρήσω σε βάθος σε ένα θέμα ίσως επειδή βαριέμαι και πλήττω εύκολα. Γι’ αυτό είμαι καλός στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, γνωρίζω λίγα για πολλά αλλά σχεδόν τίποτα σε βάθος.”

ΟΛΓΑ ΜΠΑΚΟΜΑΡΟΥ: Οικογένειες Παπανδρέου – Μητσοτάκη (Εκδόσεις Αρμός)

Είκοσι συνεντεύξεις με το μαγνητόφωνο της Όλγας Μπακομάρου, που έγιναν πρωτοσέλιδα και συζητήθηκαν. Με συνομιλητές τους δυο μεγάλους πρωταγωνιστές Παπανδρέου – Μητσοτάκη και μέλη των οικογενειών τους, που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μαργαρίτα Παπανδρέου και δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, ο Γιώργος και η Σοφία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Μαρίκα Μητσοτάκη και η Ντόρα Μπακογιάννη. Στο κέντρο της Μεγάλης Σκηνής και στο παρασκήνιο, στην αμετακίνητη ατσάλινη ταμπέλα «Εξουσία» στην μαρκίζα, στα πρόσωπά τους, στους ρόλους που έπαιξαν. Συνθέτοντας ένα «χρονικό», που δεν είναι μια ακίνητη παλιά φωτογραφία, αλλά μια «μαρτυρία» του μεταπολιτευτικού μας παρελθόντος, άρρηκτα δεμένη με την Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος μας.

ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ: Αέρας στο πρόσωπο της (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Το Αέρας στο πρόσωπό της είναι ένα μυθιστόρημα για κάποιες γυναίκες που κοίταξαν την Ιστορία από την κορυφή ενός βράχου, στη μέση, την αρχή ή στο τέλος της ζωής τους. Και προσπαθεί να τις σώσει. Όλες. Ή τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές…

JOSE MANUEL PUERTAS: Γιάννης/ γράφοντας ιστορία (εκδόσεις Κάκτος)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Τι πιθανότητες υπάρχουν ο γιος μεταναστών από τη Νιγηρία να αναδειχθεί δύο φορές MVP και να υπογράψει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του NBA;

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3ADSGAv