Ιωάννης Βαρβάκης: Ο πειρατής που έγινε Εθνικός ευεργέτης

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο άνθρωπος που έκανε παγκόσμια μόδα το χαβιάρι ήταν Έλληνας με μια μυθιστορηματική ζωή κατάλληλη για βιβλίο, σενάριο ταινίας ή και τηλεοπτικής σειράς.

Το Ελληνόπουλο που έγινε κουρσάρος, κατατρόπωσε τον Τουρκικό στόλο, τα έκανε “πλακάκια” με τους Ρώσσους, έγινε ευνοούμενος της Μεγάλης Αικατερίνης, απέκτησε απίστευτη περιουσία, “ανακάλυψε” το χαβιάρι, έγινε Εθνικός ευεργέτης της Ελλάδας και όπως ήταν φυσικό, οι Έλληνες τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία.

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε, αν και εικάζεται ότι ήρθε στην ζωή λίγο πριν τα μέσα του 18ου αιώνα. Οι ιστορικοί πιθανολογούν ως ημερομηνία γέννησης του, την 24η Ιουνίου του 1745.

Γεννήθηκε στα Ψαρά, σ’ αυτό το μικρό νησάκι δυτικά της Χίου, με το επίθετο Λεοντίδης. Γιος ενός σπουδαίου καραβοκύρη, του καπετάν Ανδρέα και της Μαρίας, ο Γιάννης έμαθε λίγα γράμματα. Καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για να συντηρηθεί ελληνικό σχολείο στο νησί, ο μικρός Γιάννης πιθανόν διδάχτηκε στο σπίτι να γράφει, να διαβάζει και να κάνει κάποιες μαθηματικές πράξεις.

Το επώνυμο Βαρβάκης προήλθε ως εξής: Στα Ψαρά ενδημεί είδος γερακιού – Ιέραξ ο οξύπτερος – που οι Ψαριανοί τα ονόμαζαν και τα ονομάζουν Βαρβάκια.

Οι συνομήλικοί του, βλέποντας τα μεγάλα και πολύ αυστηρά του μάτια, καθώς και την ορμητικότητα που τον χαρακτήριζε τον φώναζαν Βαρβάκι. Φαίνεται ότι η προσωνυμία του άρεσε και την διατήρησε ως επώνυμο. Έτσι πέρασε στην ιστορία με το όνομα Βαρβάκης, ενώ αργότερα το “Βαρβάκης” έγινε τίτλος ευγενείας στην τσαρική Ρωσία.

Ξεκίνησε τη ναυτική ζωή ως ακόλουθος στο ιδιόκτητο καράβι του πατέρα του, ο οποίος όταν έγινε 15 ετών τον…

Η συνέχεια εδώ: