Ιωάννα Μπακαλάκου: “Θέλω να σκηνοθετώ στο θέατρο και να παίζω στο σινεμά”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Μάλλον στα πέντε ή έξι μου χρόνια, όταν ξεκίνησα να φτιάχνω παραστάσεις στην πιλοτή της πολυκατοικίας με «παραγωγό» την σπιτονοικοκυρά μας και ηθοποιούς τους ταλαίπωρους φίλους μου! Αυτές οι ιστορίες των παιδικών μας χρόνων είναι ίσως ευχάριστα αφηγήματα που μας αρέσει να αναπολούμε αλλά η πραγματική απόφαση να γίνω επαγγελματίας ηθοποιός και σκηνοθέτις ήρθε πολύ αργότερα, στα 27 μου , ήδη δούλευα αρκετά χρόνια σε άλλες δουλειές, μέτρησα τις ενδεχόμενες χαρές και τους κινδύνους και βούτηξα συνειδητά.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;

Στα εφηβικά μου χρόνια συνήθιζα να θαυμάζω και να θαμπώνομαι από καλλιτέχνες κυρίως τολμηρούς κι επικίνδυνους! Τώρα πια η λέξη «θαυμασμός» δεν με γοητεύει , προτιμώ τη λέξη «εκτίμηση- εκτιμώ». Εκτιμώ πολλούς σύγχρονους σκηνοθέτες των οποίων τη δουλειά μελετώ για να μαθαίνω και να εξελίσσομαι. Ε και για να είμαι εντελώς ειλικρινής …. λατρεύω τον Al Pacino!

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε;

Θέλω να σκηνοθετώ στο θέατρο και να παίζω στο σινεμά.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς;

Η καριέρα είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας, είναι μια λίστα εμπειριών και δεν χρειάζεται να είναι μακρά για να είναι σημαντική. Η επιτυχία είναι η απόδειξη ότι κατάφερα να επικοινωνήσω αυτό που κάνω στον κόσμο κι είναι μια ώθηση που σου δίνει κουράγιο να συνεχίζεις.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Δυστυχώς δεν έχω απάντηση σε τέτοια ερωτήματα, το μόνο που ξέρω είναι ότι αν δεν βρέξεις (όλοι ξέρουμε τι!), ψάρι δεν πιάνεις!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δυο λέξεις : επικοινωνία κι ενθουσιασμός.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Μου έρχονται κάτι φαεινές ιδέες που και που αλλά ό,τι έχω φτιάξει είναι μάλλον κατόπιν σκέψης και προσπάθειας. Εμπνέομαι από τους ανθρώπους που αγαπώ και από τους συνεργάτες μου. Αυτό που νιώθω συχνά είναι ένας παιδικός ενθουσιασμός που είναι το τσακμάκι για να αρχίσω ένα έργο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Τους χαρακτηρισμούς πρέπει να τους κάνουν άλλοι για εμάς νομίζω. Αφήστε που η λέξη καλλιτέχνης μου πέφτει λίγο βαριά. Αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω παραστάσεις που θέτουν πάντα ένα σημαντικό για εμένα ζήτημα, που χαρακτηρίζονται από αμεσότητα και αντιμετωπίζουν τον θεατή ως συμμέτοχο κι όχι ως παρατηρητή. Η θεατρική σύμβαση είναι ορατή , ξεκάθαρη και με έναν τρόπο συμφωνημένη εξαρχής.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Φέτος θα παρουσιάσουμε για δεύτερη χρονιά την παράσταση για παιδιά «Η βαλίτσα του Χανς», σε κείμενο και σκηνοθεσία δικιά μου, στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Επίσης θα συνεχίσω να διδάσκω θέατρο σε ομάδες ερασιτεχνών και μελλοντικών επαγγελματιών. Υπάρχουν πολλά ακόμα στα σκαριά αλλά ας τα αφήσουμε πρώτα να συμβούν.
Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη συνέντευξη.

Βιογραφικό.

Η Ιωάννα Μπακαλάκου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και μουσικός.
Έχει σπουδάσει υποκριτική στη Σχολή «δήλος» , κλασικό κλαρινέτο και θεωρητικά στο ωδείο «Φίλλιπος Νάκας». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας με σημαντικούς δασκάλους καθώς και σεμινάριο θεάτρου στην Ιταλία , με την ομάδα των συνεργατών του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε , γεγονός που ενέπνευσε την πρώτη παράσταση του θεατρικού σχήματος «ομάΔα» το 2011 με τίτλο «Της Πταίει».
Σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά Το «Περιστέρι Δικαστής» της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση τον χειμώνα του 2015-2016 και το 2016-2017 την παράσταση «Η Αλίκη συναντά την πολύ πεινασμένη Κάμπια» σε δικό της κείμενο.
Έχει σχεδιάσει και εκτελέσει προγράμματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και χώρους τέχνης και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις ως ηθοποιός και μουσικός.
Μετέφρασε και σκηνοθέτησε τη μαύρη κωμωδία “Big Baby” του Frank Moher η οποία παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για δύο σαιζόν και σε περιοδεία.
Σκηνοθέτησε την παράσταση «Ο Α.Π στο σπίτι μας», μια σύνθεση πέντε διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαπδιαμάντη που παίχτηκε τη σαιζόν 2017/2018 στον «Τεχνοχώρο Φάμπρικα» και θα παρουσιαστεί ξανά τη σαιζόν 2018/2019 στο θέατρο «ΑΒΑΤΟΝ»
Έχει μεταφράσει ποιήματα στα Αγγλικά για την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων , έχει γράψει σενάρια για δύο ταινίες μικρού μήκους ,
Έχει παίξει στις ταινίες : «Καρδίες για φάγωμα», «Αισθηματίες», «Αναζητώντας τη Μήδεια», “ELEMENTS OF ACTING”,«ΕΤΛΕΒΑ»

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Δ. Αβδελιώδη , Κ. Καπελώνη, N. Μπουσδούκο , Π. Κυπαρρίση ,Δ. Μπογδάνο, ,Θ. Εσπίριτου στο θέατρο, καθώς και με τους Ν. Γραμματικό , Γ. Κόρρα ,Νίκο Τριανταφυλλίδη και Ειρήνη Κούτουλα στον κινηματογράφο
Από το 2016 έχει αναλάβει ως σκηνοθέτις και εμψυχώτρια , τη Θεατρική Ομάδα του Επιστημονικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Αργώ» στο Χαλάνδρι καθώς και την ομάδα «Κεντρί» στα Μελίσσια.