Θεώνη Αρφανάκη «Επίμονη Τέχνη»

«Επίμονη Τέχνη»: Στάση ζωής. Γκαλερί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη μετά covid-19 εποχή η επανάσταση των χρωμάτων ξεκίνησε απο τη Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοποριακή έκθεση καλλιτεχνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί επιπλέον μια στάση ζωής. Ένα συναρπαστικό εικαστικό πρότζεκτ στις στάσεις των λεωφορείων είναι πλέον κοντά στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Η αναμονή στον ΟΑΣΘ ή και ο περίπατος ακόμη στο κεντρο της πόλης αποκτά καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αφού 51 καλλιτέχνες εικαστικοί εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ μετά απο πρόταση που έθεσε η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα (www.facebook.com/chris.alevra), εμπνεύστρια επιμελήτρια & art director της «Επίμονης Τέχνης» στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη (www.facebook.com/MariaKaragianni.skg/) η οποία “αγκάλιασε” με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης και με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. (www.facebook.com/ZervasMayor/).

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί και καλεί τουρίστες και δημότες να περιηγηθούν στο κέντρο από τη στάση στο Δημαρχείο έως τη στάση Πλατεία Εμπορίου, όλη την Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Λευκό Πύργο, Στρατηγείο, Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη έως Ερμού, Αγίας Σοφίας, Αγγελάκη, Εγνατία (άνω πλευρά) από ΔΕΘ έως και όλη την Αριστοτέλους σε μια πόλη πλημμυρισμένη από έργα Τέχνης, «Επίμονης Τέχνης».

Art project by Chris Barjoka www.facebook.com/chris.alevra

www.facebook.com/epimonitexni/

Δήλωση της Μαρίας Καραγιάννη, Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή μας τη σκόνη της καθημερινότητας» Πάμπλο Πικάσο

«Η συνεργασία μας με τη Χρύσα Μπαρζόκα και την «Επίμονη Τέχνη» ξεκίνησε σε μία πολύ δύσκολη για όλους μας περίοδο, μέσα στην πανδημία, όταν όλοι οι χώροι του πολιτισμού ήταν κλειστοί.
Η έκθεση «Επίμονη Τέχνη» στο Γυάλινο Περίπτερο της παραλίας, με έργα που δημιούργησαν 35 καλλιτέχνες μέσα στην πανδημία, γέμισε με χρώμα και αισιοδοξία την καθημερινότητά μας και επιβεβαίωσε ότι η τέχνη δεν σταματάει ποτέ.
Συνεχίζοντας το “οδοιπορικό” μας με τη Χρύσα, 51 καλλιτέχνες-εικαστικοί της «Επίμονης Τέχνης» εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ δημιουργώντας μία ανοικτή γκαλερί φέρνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία στο δρόμο.
Ευχόμαστε η Χρύσα Μπαρζόκα και η «Επίμονη Τέχνη» να συνεχίσουν να επιμένουν……»

Το polismagazino.gr παρουσιάζει τη συνέντευξη της Θεώνης Αρφανάκη.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το πρωτοποριακό project. Σε ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης-Γκαλερί βρίσκεται το έργο σας; Συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτό το project. Το έργο μου βρίσκεται στη στάση Αριστοτέλους επί της οδού Μητροπόλεως.

Τι απεικονίζει και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της πόλης; Απεικονίζει την ομώνυμη πλατεία, την πλατεία Αριστοτέλους, που είναι η πιο χαρακτηριστική της πόλης μας. Το μήνυμα της εικόνας-απεικόνισης της καθημερινότητας της πόλης είναι να προσεχθεί η ομορφιά που υπάρχει σ’ αυτό που καθημερινά προσπερνάμε. Η ομορφιά της ζωής και η εξύμνησή της μέσα σ’ ένα αστικό τοπίο που σηματοδοτεί την πόλη μας. Μήνυμα αισιοδοξίας για ζωή, θα έλεγα.

Ποια ερεθίσματα σας οδήγησαν σε αυτή τη δράση; Η ανάγκη για δημιουργία και το επίμονο συναίσθημα για επανέναρξη της ζωής μέσω της τέχνης.

Αναμονή στην στάση του ΟΑΣΘ από εργαζόμενο, μαθητή, φοιτητή, συνταξιούχο, τουρίστα, ερωτευμένο, διαβάτη… Ποιός θεωρείτε ότι θα συνομιλήσει περισσότερο με το έργο σας; Εν δυνάμει όλοι οι προαναφερόμενοι θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με το έργο μου, εξαρτάται πάντοτε από το διαθέσιμο χρόνο ή τη διάθεση του καθενός, δεδομένο ότι ζούμε σε μέρες που όλοι εχουν τα προβλήματά τους που ανέκυψαν από τα τρέχοντα γεγονότα.

Αν σας δινόταν η δυνατότητα τι θα λέγατε στον καθένα από τους προαναφερόμενους; Αν μου δινόταν η δυνατότητα, θα τους παρακαλούσα να σεβαστούν τα έργα που εκτίθενται στις στάσεις, ώστε να διαφυλαχθούν χωρίς φθορές. Να βοηθήσουν ώστε να διαιωνιστεί η ιδέα έκθεσης έργων τέχνης σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους.

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr