Θεόδωρος Κεμίδης

“Vintage” ομαδική έκθεση στην ArteVisione

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεταπρωτοπορίας, όπως συμβατικά ορίζεται η σύγχρονη εποχή, είναι το pastiche, το συνονθύλευμα, δηλαδή, παλαιότερων μοτίβων, που απενεχοποιημένα επανέρχονται και εκλεκτικά σταχυολογούνται, στο πλαίσιο του μορφοπλαστικού πλουραλισμού ως εικαστικού ζητούμενου.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
Διοργάνωση: Νίκος Χιωτίνης
Εγκαίνια 04/06/2021, 3-9 μ.μ.
Διάρκεια 04/06 έως 17/06/2021

Ο νόστος, λοιπόν, για την παράδοση- ως πρόκριμα της μετανεωτερικότητας -είναι εκείνος που ουσιαστικά νομιμοποιεί την αισθητική του vintage σε όλο το φάσμα του υλικού πολιτισμού, από την αρχιτεκτονική και την υψηλή τέχνη, έως τη μόδα, το styling και το interior design. Ό,τι παλιό δεν είναι απαραίτητα μουσειακό, απαρχαιωμένο, καταδικασμένο νομοτελειακά στην αποσύνθεση, αλλά ξεφεύγει από την εντροπία του και καρμικά μετεμψυχώνεται, φέροντας πάντα κάτι ιερό από το ήθος και την ακεραιότητα του παρελθόντος, που πάντοτε, αυτόματα σχεδόν, ταυτίζεται με το ανόθευτο της γλαυκής μας θύμησης.

“Μόνο ο χρόνος, άλλωστε, καθαγιάζει” όπως έγραφε ο Baudelaire.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό και κοινωνικό site polismagazino.gr


ΒιογραφικόΘεόδωρος Κεμίδης
Χρονολογία και τόπος γέννησης: 01/04/1980 Χαλκίδα
Σπουδές : Απόφοιτος Ανώτατης Ακαδημίας Καλών Τεχνών Κατάνης Σικελία 2000-2005

Ατομικές εκθέσεις
“Εξιστορήσεις” περιοδεύουσα έκθεση στο νομό Ευβοίας :
5-10 Αυγούστου 2011 Χαλκίδα 13-20 Αυγούστου 2011 Ερέτρια
23-30 Αυγούστου 2011 Κύμη

Ομαδικές εκθέσεις :
“International Mediterranean Friendship online exhibition, opening 5/5/21, curator Prof.Dr. Erol Kilic
“Τέχνη γένους θηλυκού” Ψηφιακή έκθεση3/5/21-3/6/21, επιμ.Ελένη Αποστολοπούλου
“Melancholia” Διαδυκτιακή έκθεση εγκαίνια 19/3/21, επιμέλ Νικολένα Καλαϊτζάκη
«Αύγουστος» Διαδικτυακή έκθεση εγκαίνια 21/8/20, επιμέλεια Νικολένα Καλαϊτζάκη
«Τι θα πει ο κόσμος» Myro gallery, 30/6/20-4/7/20, επιμέλεια Πάρης Καπράλος
“Abracadabra” Διαδικτυακή έκθεση εγκαίνια 1/5/20 επιμέλεια Νικολένα Καλαϊτζάκη
«Ο μαύρος Αύγουστος», Chili art gallery, 6/3-14/3/2020
“Love is made of [email protected]” ismos gallery, 21/2-29/2/2020
“Project D” : Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη 6/1-12/1/2020

“Emilia Art Event” : Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 14/11-21/11/2019, σε συνεργασία με τη Myrό Gallery και την 24plus1.

«Άνθρωποι- Χρώμα + Σίδερο 10: Πόλεμος και Προσφυγιά» – Κερατσίνι-Καχραμάνογλου 13-22/10/2017. Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέραμα.

«Έκθεση των δασκάλων του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας» – Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 16/9-30/9/2009 στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χαλκιδέων ‘Ευρίπεια 2009’
«Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία»- Μουσείο Φαλτάιτς Σκύρος 13/8-13/9/2002 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σκύρου υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, Δήμος Σκύρου. Διοργάνωση: Ομάδα Τέχνης 90.
“Il Mito e il Mediterraneo”, Palazzo Cutore, Catania, Academia di Belle Arti Di Catania et Gruppo 90, Antonio Bruno.
‘SOQQUADRO’ -Δημαρχείο Χαλκίδας 15-30/7/2001. Διοργάνωση: Ακαδημία Καλών Τεχνών Κατάνιας και Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών
«Αθάνατο νερό» ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας 17-29/9/2000 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας. Διοργάνωση : Ομάδα Τέχνης 90.

Επαγγελματική δραστηριότητα: Ζωγράφος –αγιογράφος ως ελεύθερος επαγγελματίας

Άλλες δραστηριότητες: Ενασχόληση με σκηνογραφία και τοιχογραφία σχολικών και ιδιωτικών κτιρίων.
2012 σκηνικά & δημιουργία αφίσας στην θεατρική παράσταση του Μολιέρου ‘Ζωρζ Νταντέν’ σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Θεατρική ομάδα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. Ν.Αρτάκης στο Δημαρχείο Ν.Αρτάκης 13/5-24/6/2012
2012 σκηνικά στην χορευτική παράσταση “Το Δέντρο” 9/7/2012 Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδα
2012 σκηνικά στο μουσικό αφιέρωμα για την Μαρίκα Νίνου σε συνδιοργάνωση Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Βασιλικού 1/4/2012 Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδα
Μέλος οργανώσεων
εθνικών ή διεθνών σχετικών
με τα εικαστικά: Μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.
Κίνηση Εικαστικών Πέρα(σ)μα.

Ταξιδεύοντας: Χαρακτικό σε λινέλεουμ 0,30m x 0,40m, 2011

Ο ζωγράφος Θεόδωρος Κεμίδης στην έκθεση Vintage
Ο πρόσφατα αποβιώσας Θοδωρής Κεμίδης θα συμμετάσχει με τρία έργα του στην έκθεση Vintage στην αίθουσα τέχνης artevisione, που θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουνίου.

Στο χαρακτικό απεικονίζεται μια κοπέλα σε ενα σταθμό τρένων που περιμενει να αναχωρήσει. Τα μοναχικά ταξίδια αποτελούν στιγμές σκέψης, ανασκόπησης και εσωτερικού διαλόγου με τον εαυτό μας. Ένα γλυκό συναίσθημα που το βιώνει το άτομο μέσα από στιγμές ηρεμίας, ομορφιάς και μοναξιάς ενώ ταυτόχρονα γεννιέται και μια απροσδιόριστη προσμονή. Η μελαγχολία ως γλυκιά ενδοσκόπηση αποτελεί ένα γενεσιουργό και καρποφόρο αίσθημα που μας αναγεννά, μας εξοπλίζει, μας δίνει μια ανάσα για να συνεχίσουμε για το δρόμο που πορευόμαστε ίσως και για κάποιον άλλο.

Μια απλή καθημερινή ανθρώπινη πρακτική φιλτραρισμένη μέσα από την απλότητα και τον αισθησιασμό, τοποθετημένη σε ένα ρετρό περιβάλλον, ανάγεται σε ένα ιερό τελετουργικό. Αν και το στιγμιότυπο παρουσιάζεται διάπλατα στο θεατή, εντούτοις ο ίδιος νιώθει πως κρυφοκοιτάει γλυκά την προσωπική αυτή στιγμή της κοπέλας, χωρίς ίχνος όμως παραβίασης, αλλά συμμετοχής του στη δροσερή αυτή σκηνή που είναι έτοιμη να εξελιχθεί μπροστά του.

Μποέμικο λουτρό:
λάδι σε καμβά 0,50m x 0,70m, 2011

V for Vintage. Ένας φόρος τιμής σε αφηγήματα που ενεργοποιούν οικειοποιητικούς μηχανισμούς στα ξεκούρδιστα κυτία του υποσυνείδητου. Αποκτήματα, κάποτε χρηστικά ή αγαπημένα, τυπωμένα σε ξεθωριασμένο κλικ πολαρόιντ, ενεργήματα μνήμης που στροβιλίζονται σε position arabesque υπό το οξειδωμένο ηχόχρωμα μιας γραναρισμένης σονάτας του Bramhs. Κάθε τι υλικό και άυλο που παρέρχεται και ανακαλείται ως υπόμνηση, ξορκίζοντας σαν πηγή παραμυθίας την απώλεια. Η ηδυπαθής έκφραση ενός art nouveau μοντέλου σε cart postale της εποχής, που περνά μέσα από το instantane στην αθανασία, όπως, αντίστοιχα, πιο ανεπιτήδευτα, τα αμήχανα βλέμματα στα πρόσωπα των καλεσμένων σε οπτικό τεκμήριο μιας οικογενειακής γιορτής. Η βελούδινη ταπετσαρία ενός βιενέζικου καναπέ με ξυλόγλυπτο ερεισίνωτο, ένα πορσελάνινο λαβομάνο, φαγωμένοι καβάλοι από κοτλέ παντελόνια, ίσως μια ντισκομπάλα ή μια συλλογή από αυτοκόλλητα panini με τους ήρωες μιας σαπουνόπερας των 80s, η μυρωδιά ακόμα αγιοκλήματος και γιασεμιού σε κάποιο θερινό σινεμά με ασπρόμαυρη προβολή και παγωμένη γκαζόζα ανά χείρας. Θραύσματα μνήμης που ίσως να μυρίζουν ναφθαλίνη, σκονισμένα σε μιαν αποθήκη, στοιβαγμένα δίπλα σε έναν κάδο ανακύκλωσης, εκλεκτικά όμως, όσο και παράδοξα, ενοποιημένα με το παρόν. Ένα memory boom σε αντικείμενα αταίριαστα, υβριδικά, ετερογενή, που επανέρχονται στο παρόν σαν οφθαλμαπάτη, αναμοχλεύονται σαν χωροχρονικό απείκασμα στη χρονομηχανή του Προύστ και αναπόδραστα, αναβαπτίζονται.

Vintage, λοιπόν. Ηomage σε μία συναισθησία ηδονικά χτισμένη από τα λάφυρα του παρελθόντος, το άλμα πάνω από τη φθορά στην άνιση αναζήτηση του χαμένου μας χρόνου, την οποία η παρούσα εικαστική έκθεση εντέλλεται να εικονοποιήσει. ..

Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
ΜΑ Ιστορίας Τέχνης – Μέλος της ΕΕΙΤ

ArteVisione
5 Πηλίου, πλ. Κολιάτσου 112 55 Αθήνα Δευτερα Τετάρτη 12:00-16:00
Τρίτη Πέμπτη 15:30-20:00
Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο Κυριακή κλειστά
ή κατόπιν ραντεβού