Θεατρικό Μουσείο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ

Βάζουμε στοίχημα πως ήταν η Μελίνα θα το είχε λύσει το θέμα στο άψε – σβήσε; Και μην βιαστείτε, δεν λέω για την νυν υπουργό πολιτισμού, λέω για όλους τους, που χρόνια ολόκληρα στρογγυλοκάθονταν στην καρέκλα τους και δεν έκαναν τίποτα. Δεν έκαναν τα βασικά…

Λατρεύω το θέατρο, λατρεύω και τα μουσεία. Η υπόθεση του θεατρικού μουσείου της Ελλάδας με θλίβει και με κάνει να αισθάνομαι ντροπή. Με εξοργίζει. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο περίπλοκη υπόθεση να βρεθεί ένα ωραίο κτίριο για να στεγάσει την ιστορία του Ελληνικού θεάτρου.

Τώρα πάλι λένε ότι βρέθηκε οριστική λύση. Γ…ώ το κέρατο σας 10 χρόνια το ακούω αυτό. Τώρα λέει θα γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας των Συλλογών και της Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έναντι ποσού 1.200.000 ευρώ, που διατίθεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ.

Για αρκετά χρόνια, οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου απειλούνταν από φθορές (ξεχάσατε την μούχλα, τις κατσαρίδες, τα μυρμήγκια κτλ.), ενώ η επιβίωση του ίδιου του Μουσείου βρισκόταν σε κίνδυνο από οικονομικά και νομικά προβλήματα. Τώρα το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου, θα εισπράξει ένα ποσό για να εξοφλήσει τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στις δεκαετίες και θα παραχωρήσει την κυριότητα των αρχείων του στο ΥΠΠΟ.

Μέσα από τις συλλογές που έχει το θεατρικό μουσείο, παρουσιάζεται το ευρύ φάσμα της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας από το αρχαίο δράμα έως το νεοελληνικό θέατρο, ενώ καταγράφεται η πλήρης εικόνα της θεατρικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια ως το 2011, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του Μουσείου.

Τα βρήκαν λέει, επιτέλους, και τώρα “θα” και “θα” και “θα”… Δεν είπαν τίποτα χειροπιαστό. Δηλαδή: Που θα…

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/2QTmtU1