«Θέλμα & Ίρις» Παράταση παραστάσεων με νέες ημερομηνίες στο θέατρο Φούρνος λόγω των συνεχόμενων Sold Out

Πρόταση για θέατρο από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Μια σκοτεινή queer κωμωδία των Μαρίας Παπουτσή και Ειρήνης Γαντερί

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι, όπως όλα τα άλλα, με τη μόνη διαφορά ότι ζουν εδώ και 672 χρόνια, παίζουν άψογα σκάκι και σαντούρι και έχουν συναναστραφεί τους περισσότερους καλλιτέχνες, φιλοσόφους και διανοούμενους των περασμένων αιώνων!

Η Θέλμα και η Ίρις, ως σωστοί βρικόλακες, κουβαλάνε μέσα τους τη σοφία μιας αιωνιότητας! Σήμερα όμως θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δίλημμα… Με μία συνθήκη, που ακόμη και για αυτές, είναι τελείως και εντελώς καινούρια!

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Μέσα στους αιώνες της ζωής τους, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν ασχοληθεί με όλα τα είδη τέχνης και πνευματικής άσκησης, έχουν κάνει φίλους τους τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και διανοητές. Πνευματικά ελεύθερες, κοσμογυρισμένες και βαθιά πολιτικοποιημένες, έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι του ανθρώπινου είδους, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτησή του! Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή αποκρούοντας τη βία της εξουσίας και ενθαρρύνοντας τον αγωνιζόμενο. Ως σωστοί βρικόλακες της δικιάς τους φιλοσοφίας, επιλέγουν για τροφή τους μόνο άτομα επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο (φασίστες, βιαστές, παιδόφιλους κλπ). Οι δύο ηρωίδες, παρ’ όλη τη σοφία και την εμπειρία τους, θα βρεθούν τελικά αντιμέτωπες με ένα -αρκετά ανθρώπινο θα λέγαμε- δίλημμα.

Το δίλημμα της γονεϊκότητας. Με μία απλή τους απόφαση -με ένα τόσο δα δαγκωματάκι!- μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλάσμα που να τους μοιάζει. Είναι όμως πράγματι τόσο απλή αυτή η απόφαση; Τί σημαίνει για την κάθε μία η έννοια της γονεϊκότητας; Η έννοια της οικογένειας; Είναι η μητρότητα ένα ένστικτο ή είναι μία επίκτητη κοινωνική ανάγκη; Είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης ή όχι; Τί θυσίες απαιτεί τελικά μια τέτοια απόφαση;

Το έργο «Θέλμα & Ίρις» πραγματεύεται με ιδιαίτερα κωμικό και καυστικό τρόπο το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συμβάσεων και βρίσκεται στο μεταβατικό σημείο δύο αντίθετων καταστάσεων. Κινείται διαρκώς στο μεταίχμιο μεταξύ συμβατικού και αντισυμβατικού τρόπου ζωής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί

Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος

Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Dune Productions

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παράταση Παραστάσεων: Από Τετάρτη 3 Μαΐου έως Πέμπτη 11 Μαΐου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων

Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/lgbtqi/thelma-iris/

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0646 0748