Θάνος Γιαννακός: “Η δημιουργικότητα των ανθρώπων του Πολιτισμού σε συνδυασμό με τις τεράστιες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας ανοίγουν νέους δρόμους στην επικοινωνία της κάθε μορφής τέχνης με τους πολίτες…”

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Καλαμαριάς Θάνος Γιαννακός απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Την επόμενη ημέρα της καραντίνας θα πρέπει σαν αντιδημαρχία, να προωθήσουμε στην πρωτεύουσα, στο κέντρο των αποφάσεων, τα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Κυρίως θέματα που αφορούν ανέγερση σχολείων…”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Κατ’ αρχην ελπίζω η επόμενη μέρα να έρθει σύντομα. Οι επιπτώσεις αυτής της Πανδημιας θα ειναι πολυεπίπεδες… Αυτή η υγειονομική κρίση αφήνει τα σημάδια της τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Παρ’ ολα αυτά δεν ανήκω στους απαισιόδοξους. Στη χώρα μας αντιδράσαμε γρήγορα σαν διοίκηση τόσο κεντρικά όσο και σαν τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σαν κοινωνία υπεύθυνων και κοινωνικά ευαισθητοποιημενων πολιτών. Το ιδιο γρήγορα αλλά ελεγχόμενα πιστεύω ότι θα επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα. Απλά θα πρέπει να επιστρατεύσουμε πάλι την υπομονή μας ώστε να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση αλλά αυτο απαιτεί και παλι αυτοπειθαρχία, επιμονή, αλληλεγγύη και αισιοδοξία.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Η κατασταση που βιωνουμε, οπωσδηποτε δημιουργει πρόβλημα στην πολιτιστική δημιουργία αφού λογω των κοινωνικών περιορισμών, η δυνατότητα της καλλιτεχνικής
έκφρασης περιορίζεται σημαντικά … Παρ’ολα αυτά, η δημιουργικότητα των ανθρώπων του Πολιτισμού σε συνδυασμό με τις τεράστιες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας ανοίγουν νέους δρόμους στην επικοινωνία της καθε μορφης τεχνης με τους πολίτες… Εξοικειωνομαστε όλοι πλέον με τις διαδικτυακες διασκέψεις, συναυλίες, εκθέσεις, επιστημονικκες συζητήσεις κλπ, δίνοντας έτσι μια εναλλακτική νεα δυνατότητα στην πολιτιστικη ζωή….

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο τουρισμός αποτελεί οπως λέγεται, την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, και δικαίως. Ο τόπος μας έχει μοναδική ομορφιά, πολιτισμό και
ιστορία. Πεποίθηση μου είναι οτι η επίδραση τής πανδημίας οπωσδήποτε θα επηρεάσει τον τουρισμό μας αλλά οχι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η χωρα μας κατάφερε με την καθοδήγηση άξιων επιστημόνων να βγει σχεδόν αλώβητη από την πανδημία, κατι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Επομένως σίγουρα θα αποτελέσει βασικό τουριστικό προορισμό ξένων τουριστών. Υπάρχει επίσης και ο εσωτερικός τουρισμος που θα μπορούσε να ενισχυθει.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Η καραντίνα ειναι περιορισμος…Κατόπιν συστάσεων, οικειοθελής, επιβεβλημένος ή επιβαλλομενος, πάντως είναι περιορισμός. Προσωρινή στέρηση βασικών ελευθεριών στο όνομα της προστασίας της δημοσιας υγειας. Αυτή ειναι η πραγματικότητα.
Δεν μπαινουμε σε συνωμοσιολογικα σενάρια. Δε θέλω να τα πιστεύω. Ομως σε τετοιες ακραίες καταστάσεις κοινωνικων περιορισμών γεννιουνται εύλογα και ορισμενα διλήμματα. Συγκρουσεις και συγκρίσεις αξιών. Ζωή, Ελευθερία, Υγεία, Αξιοπρέπεια, Δικαιοσυνη.
Ο Κορνήλιος Καστοριαδης λεει.
“Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή. Αν όμως δεν υπάρχουν αξίες που ν’ αξίζουν περισσότερο από τη ζωή, τότε η ζωή δεν αξίζει τίποτα” ….αναμφίβολα μια ζωή δίχως ελευθερία, δίχως δικαιοσύνη και δίχως αξιοπρέπεια δεν αξίζει τίποτα.
Ας ελπίσουμε ότι αυτη η δύσκολη περίοδος θα τελειώσει σύντομα και με τις λιγότερες συνέπειες τοσο σε υγειονομικό επίπεδο,όσο και σε κοινωνικο και οικονομικό. Πάντως αυτο που αποδείξαμε σαν λαός, σαν Έλληνες ειναι οτι στα δύσκολα ενωνομαστε. Οταν ειμαστε ενωμένοι νικάμε. Και το πιο σημαντικο. Οι Έλληνες απέδειξαν οτι εκτος απο περήφανος και σκεπτόμενος λαός είναι και πειθαρχημενοι. Οι Έλληνες πειθαρχουν αρκεί να πειστούν.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Την επομενη μερα της καραντίνας θα πρέπει σαν αντιδημαρχια, να προωθησουμε με αμεσα ταξιδια στην πρωτεύουσα, στο κέντρο των αποφάσεων, τα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Κυρίως θέματα που αφορούν ανέγερση σχολείων. Επείγει η προώθηση τους στα αρμόδια όργανα προς υλοποίηση ωστε να προχωρήσει ο προγραμματισμος μας για την σχολική στεγη στον Δήμο μας.
Σε προσωπικό επίπεδο περιμένω τη μέρα της άρσης των περιορισμών να βρεθούμε με φίλους, να αγκαλιαστουμε, να καθισουμε για ενα ποτό μπροστά στο μαγικό ηλιοβασίλεμα της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, να πάμε με τα παιδιά μου στο θεατρο και στο γήπεδο.
Ελπίζω αυτη η μερα να έρθει συντομα.

Θάνος Γιαννακός
Αντιδήμαρχος Παιδείας
Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας
Και Δια Βίου Μάθησης
Δήμου Καλαμαριάς