Θάνα Λυκουρέση: “Η τέχνη είναι το όχημα προς τη λύτρωση της ψυχής του ανθρώπου. Είναι χρήσιμη σε όλες τις εκφάνσεις της διότι παράγει πολιτισμό, τόπους και πολίτες πνευματικά υγιείς”

“Το να ξεπερνάω τα όριά μου κάθε φορά που δημιουργώ ένα νέο έργο, για εμένα είναι η επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση και ένας νέος στόχος.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από πολύ μικρή ηλικία διότι ζούσα σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους της τέχνης, τη μητέρα μου και τον θείο μου ζωγράφο Κωνσταντίνο Λυκουρέση. Επίσης συστηματικά και ακατάπαυστα από τα 18 μου χρόνια όταν φοίτησα σε σχολή Σχεδίου Μόδας και Ζωγραφικής, έως και σήμερα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω πως κινούμαι μεταξύ ρεύματος Εξπρεσιονισμού και Ιμπρεσιονισμού. Οι ειδικοί θα το κρίνουν.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Συνήθως από άμεσες αντιλήψεις συναισθημάτων, οραματισμών, επιθυμιών και παρορμήσεων που μου δημιουργεί το περιβάλλον καθώς και από ασυνείδητα έντονα συναισθήματα που αγγίζουν την ψυχή και μπορεί να προέρχονται από μία σκέψη, ένα κείμενο, από την ελληνική ποίηση ή και από κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Από τη μητέρα μου αρχικά η οποία ήταν αυτοδίδακτη ζωγράφος. Εργαζόταν στο σπίτι κατασκευάζοντας και ζωγραφίζοντας τα φόντια που στη συνέχεια γίνονταν παπούτσια, στα οποία ολοκλήρωνε τη δημιουργία της με το τρυπητήρι. Δίπλα της με τα μολύβια της, μικρό παιδάκι ζωγράφιζα ό,τι έβρισκα. Επίσης θαύμαζα και είχα επιρροές από μεγάλους Έλληνες ζωγράφους από όλα τα ρεύματα που συντέλεσαν παγκοσμίως στην πορεία της ζωγραφικής και ειδικά τον Πανταζή και Παπαλουκά. Φυσικά από την Αναγέννηση, όπως και από τους Ιμπρεσιονιστές ζωγράφους Claude Monet, Renoir και Ρενουάρ και Paul Cézanne.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Το να ξεπερνάω τα όριά μου κάθε φορά που δημιουργώ ένα νέο έργο για εμένα είναι η επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση και ένας νέος στόχος.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη στην Ελλάδα δεν έχει την αποδοχή που της πρέπει κι έτσι έχει τεθεί στο περιθώριο, παρότι διαθέτει καταξιωμένους καλλιτέχνες, μεγάλη ιστορία από τον Αρχαίο Πολιτισμό της και την Κλασική της Τέχνη. Ο ρόλος που καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο είναι να συνεχίσει να μεγαλουργεί ως Δεξαμενή πολιτισμού έχοντας όμως στο πλευρό της την πολιτεία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω να υλοποιηθούν οι στόχοι που βάζω παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν. Να ανοίξουν οι χώροι που μας φιλοξενούν και να κάνω πράγματα που έμειναν στη μέση όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι μας.
Να συνεχίζω να εκφράζομαι μέσα από τα έργα μου.