Η συμμετοχή της Ιφιγένειας Παπαγεωργίου με την Επίμονη Τέχνη στο Μπενσουσάν Χαν

Επετειακή Εικαστική Έκθεση από την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με στόχο να σωθεί το μνημείο του Μπενσουσάν Χαν

Η “Επίμονη Τέχνη” με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής επιστρέφει στο Μπενσουσάν Χαν.
Μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών με καλλιτέχνες με τους οποίους μάς δένουν ίδια ιδανικά, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση, με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη. Μια τέχνη Επίμονη. Η δική μας τέχνη”. Χρ. Μπ.

Η Επίμονη Τέχνη στο Μπενσουσάν Χαν. Εκεί που ξεκίνησαν όλα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας; Η έκθεση της Επίμονης Τέχνης στο Μπενσουσάν Χαν όπου όλα ξεκίνησαν αντιπροσωπεύει για μένα την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο της ομάδας, έναν σημαντικό πολιτιστικό κόμβο που έχει διαδραματίσει τον πολιτιστικό του ρόλο στη Θεσσαλονίκη. Το Μπενσουσάν Χαν, με την πλούσια ιστορία του και την αρχιτεκτονική του εξαιρετικής ομορφιάς, δεν είναι απλώς ένας χώρος, αλλά ένας πνευματικός πυρήνας που έχει αναδειχθεί ως σημαντικός πόλος για την τέχνη και τον πολιτισμό της πόλης. Η απώλεια του Μπενσουσάν Χαν ως πολιτιστικού χώρου είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αντιπροσώπευε ένα μοναδικό περιβάλλον που ενέπνευσε και υποστήριξε τη δημιουργική δράση και την έκφραση πολλών καλλιτεχνών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες είχα την τύχη να παρακολουθήσω.

Ως νέο μέλος της Επίμονης Τέχνης δεν ήμουν παρόν στα πρώτα βήματα της ομάδας, η πρωτοβουλία μας να διοργανώσουμε την έκθεση όμως εδώ θεωρώ ότι αποτελεί έναν τρόπο να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτόν τον σπουδαίο πολιτιστικό χώρο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα για την ομάδα μας. Με την πεποίθηση ότι η τέχνη πρέπει να διαμορφώνει και να αναδεικνύει τις κρίσιμες κοινωνικές συζητήσεις, θέλουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε την ελεύθερη και αυτόνομη έκφραση των καλλιτεχνών χωρίς κανέναν μεσάζοντα, όπως ακριβώς κάναμε και στο πρώτο μας project το 2018.

Η επιθυμία μας είναι να δούμε το Μπενσουσάν Χαν να συνεχίζει να είναι μια ακόμα αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικής ανατροπής για τη Θεσσαλονίκη, όπως πάντα ήταν για εμάς και για πολλούς άλλους καλλιτέχνες και επισκέπτες του. Με την εκδήλωση αυτή κάνουμε μια επιπλέον ευγενική έκκληση να γίνει επένδυση στην Τέχνη, ελπίζουμε να αναγνωριστεί η αξία του ως πολιτιστικός χώρος και να βρεθούν άτομα που να στηρίξουν το εγχείρημα ώστε να επανέλθει δυναμικά ως Επίμονος καλλιτεχνοχώρος ή έστω τμήμα του.

Μιλήστε μας για το έργο που θα παρουσιάσετε και για τον τίτλο που επιλέξατε για αυτό. Το έργο που θα παρουσιάσω ονομάζεται “We are all connected” ή αλλιώς «Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι». Είναι ένα από τα πρώτα μου έργα με ακρυλικά, δημιουργημένο με τη μέθοδο του intuitive painting σε καμβά, τον Οκτώβριο του 2020, κατά την περίοδο των πρώτων καραντινών λόγω covid. Δεδομένου ότι η έκθεση στο Μπενσουάν Χαν είναι επετειακή, θεώρησα ότι αυτό το έργο θα ήταν ιδανικό για να συμμετάσχω.

Ασχολούμαι με τη ζωγραφική από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, καθώς η μητέρα μου είναι δασκάλα ζωγραφικής. Ωστόσο, άρχισα να πειραματίζομαι με τα ακρυλικά χρώματα κατά την περίοδο του κορωνοϊού ως μια μορφή «διαφυγής» και «ψυχοθεραπείας», όταν ήμασταν όλοι κλεισμένοι σπίτι. Η ζωγραφική με βοήθησε να αισθάνομαι καλύτερα και ελπίζω ότι η τέχνη μου θα προσφέρει τώρα την ίδια πνευματική ανύψωση και στους άλλους.

Το συγκεκριμένο έργο το δημιούργησα έχοντας στη διάθεσή μου μόνο 6-7 βασικά μπουκάλια ακρυλικών χρωμάτων και κάποια παλιά πινέλα της μητέρας μου. Ξεκινώντας τους πειραματισμούς μου, ήθελα να δημιουργήσω έντονα fluo κίτρινα και ροζ χρώματα, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο με τα βασικά χρώματα που είχα στα χέρια μου. Παρόλα αυτά νομίζω ότι οι ανεβαστικές αποχρώσεις του πίνακα με δικαίωσαν, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα φωτεινών τόνων, που αντιπροσωπεύει αυτό που λέει και ο τίτλος του: είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Αν κάποιος από εμάς «πέσει», αυτό επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Αυτό το πιστεύω βαθιά και θεωρώ ότι η ανθρωπότητα πρέπει να το έχει πάντα στο νου της για να πάει μπροστά. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι θεμέλια της εξέλιξης μας. Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να στηρίζουμε τις αδυναμίες μας και να βαδίζουμε ενωμένοι προς το μέλλον.

Ποιες είναι κάποιες από τις προσωπικές πεποιθήσεις που έχουν ενσωματωθεί στα έργα σας; Στα έργα μου ενσωματώνονται βαθιές πεποιθήσεις που αντικατοπτρίζουν την προσωπική μου πνευματική αναζήτηση και φιλοσοφία ζωής. Πιστεύω στην απεριόριστη δυναμική της συμπαντικής ενέργειας και στη σύνδεση όλων των όντων με το πλανήτη μέσω αυτής. Η έμφασή μου στην αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση και την εσωτερική αναζήτηση αποτυπώνεται στα έργα μου μέσα από την αναπαράσταση των ταξιδιών της ψυχής και της πνευματικής εξέλιξης. Πιστεύω ότι ως άνθρωποι, παρόλο που αποτελούμαστε από αστερόσκονη, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να κατανοήσουμε όλα τα μυστήρια του σύμπαντος και της ύπαρξης, και τη μαγεία που κρύβει αυτό προς το παρόν μπορούμε μόνο να τη βιώσουμε. Επίσης, η πεποίθησή μου στην ουσιαστική σύνδεση όλων των όντων είναι κεντρικό θέμα, καθώς πιστεύω ότι η ενότητα και ο αλληλοσεβασμός είναι θεμελιώδεις για την ευημερία και την ειρήνη στον κόσμο μας.

Ποιο έργο σας είναι ο καθρέφτης της ψυχής σας; Κάθε έργο μου αποτελεί ένα μοναδικό και διαφορετικό κομμάτι της ψυχής μου, ένα πνευματικό παιδί που γεννήθηκε από τον εσωτερικό μου κόσμο. Αν έπρεπε να επιλέξω ένα έργο που καθρεφτίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ουσία μου, αυτό θα ήταν το πρώτο μου έργο διαισθητικής ζωγραφικής με ακρυλικά, με τίτλο “Between Two Worlds”. Αντιπροσώπευε ακριβώς την προσπάθεια μου να ισορροπήσω ανάμεσα σε δύο κόσμους: την άνετη ζώνη της ασφάλειας του γνωστού και συνηθισμένου και τον άγνωστο κόσμο του πιθανού μέλλοντος, όπου χρειάζεται να τολμήσεις και να εμπιστευτείς την πορεία. Για μένα, αυτό το έργο συμβόλιζε ένα τεράστιο άλμα πίστης και θάρρους: την απόφασή μου να εισέλθω στον κόσμο της ζωγραφικής με όλη μου την καρδιά και την ψυχή.

Τι σας ωθεί στην δημιουργία; Τα έργα μου είναι πάντα μια απεικόνιση του εσωτερικού μου κόσμου, αντιπροσωπεύοντας τα συναισθήματα που βιώνω εκείνη τη στιγμή. Κάποιες φορές αισθάνομαι ένα κύμα συναισθημάτων να με πλημμυρίζει, είτε θετικών είτε αρνητικών, και η δημιουργία είναι ο μόνος τρόπος να τα εκφράσω για να βγουν προς τα έξω και να αποτυπωθούν στον καμβά. Όπως έχω ξαναπεί, η ζωγραφική για μένα είναι μια μορφή «ψυχοθεραπείας», και σίγουρα, όταν τελειώνει η δημιουργική διαδικασία, νιώθω πιο γεμάτη και ανάλαφρη.

Ποια είναι η θεματολογία που σας μαγνητίζει; Η διαισθητική ζωγραφική, με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια, σημαίνει ότι ξεκινάω χωρίς να έχω ένα συγκεκριμένο θέμα κατά νου. Είναι σαν ένας διαλογισμός με το πινέλο στο χέρι. Μέσα από την αξιοποίηση της δημιουργικής μας διαίσθησης, δημιουργούμε τέχνη με μη επικριτικό τρόπο, δίνοντάς μας την ελευθερία να πειραματιστούμε και να κάνουμε λάθη, χωρίς να υπεραναλύουμε τη δημιουργική διαδικασία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν σίγουρα πολλά θέματα που με εμπνέουν, με μαγνητίζουν και μου δίνουν έναυσμα να δημιουργήσω όπως ο κόσμος των ονείρων, ο διαλογισμός, η εσωτερική αναζήτηση, το σύμπαν, τα μυστήρια, το άγνωστο, οτιδήποτε πνευματικό ή φιλοσοφικό. Οτιδήποτε μας φέρνει πιο κοντά στη σπίθα του πνεύματος, την αυτογνωσία και τη φυσική θεϊκή σοφία του ανθρώπου.

oneironaut_art_

oneironautart

[email protected] 

www.facebook.com/epimonitexni
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr