Η Σοφία Φουντουλάκη συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Η τέχνη δεν πρέπει να περιορίζεται στην αισθητική απόλαυση, αλλά οφείλει να περνά ουσιαστικά μηνύματα στην Κοινωνία. Έτσι, για τη συμμετοχή μου στο σπουδαίο εικαστικό δρώμενο με ώθησε το μήνυμα που πραγματεύεται «ο Μίτος της Αριάδνης». Ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στη καρδιά του λαβύρινθου (στην καρδιά μας) γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε και να φθάσουμε στο ξέφωτο, στην απελευθέρωση, στη θριαμβευτική έξοδο στον πραγματκό κόσμο.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Η Αριάδνη ήταν η ψυχή του Θησέα, που κυρίευσε το τέρας και επέστρεψε νικητής από τους πολύπλοκους διαδρόμους του λαβύρινθου, με οδηγό το ιερό κομμάτι της ύπαρξής μας το μίτο (το κουβάρι), με το Θησέα εδώ να αντιπροσωπεύει την αυτοεπίγνωση, το συνειδητό ανώτερο άνθρωπο. «Ο Μίτος της Αριάδνης» είναι η Φιλοσοφία, το κλειδί που μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τα μυστήρια της ζωής, τα μυστήρια του κόσμου και να βγούμε από το λαβύρινθο των αρνητικών σκέψεων και να ζήσουμε στο βάθος της ύπαρξης με γαλήνη και άπλετο φως! Αλλά, για να ζήσουμε βαθιά και ουσιαστικά, πρέπει να διεισδύσουμε με τόλμη εντός και να φωτίσουμε το σκοτεινό λαβύρινθο του εγκεφάλου, τα πάθη και τις  φοβίες που μας καθηλώνουν, πρέπει να κυριεύσουμε το Μινώταυρο… Με θάρρος λοιπόν ας αντιμετωπίζουμε τους Μινώταυρους και τους λαβύρινθους της ζωής, για να ζήσουμε ένα ευδαίμονα βίο, με απονία ψυχής και σώματος.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Αυτό που επιθυμώ και που «απαιτεί» γενικά η τέχνη, είναι να προσθέσω ένα λιθαράκι, ένα ελάχιστο στη προσφορά των αιώνων και παράλληλα να με συνδράμει η τέχνη στην ψυχοπνευματική μου εξυψωση. Άλλωστε αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Κάθε εποχή αφήνει το  δικό της αποτύπωμα στην τέχνη. Oι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες φυσικά και θα αφήσουν το δικό τους στίγμα με τις εξαιρετικές και πρωτοποριακές δημιουργίες τους. Και ας μη ξεχνάμε ότι, στην Ελλάδα την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, η τέχνη και ο πολιτισμός με τις όποιες συνθήκες πάντα άνθιζαν και θα συνεχίσουν ν’ ανθίζουν!

Σύντομες βιογραφικές πληροφορίες. 

Η Σοφία Φουντουλάκη γεννήθηκε στα Xανιά της Κρήτης – ζει  και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικαστικός/ζωγράφος, aρθρογράφος και Διευθύντρια εικαστικών στην UNESCO Piraeus & Islands.

Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α)  Οικονομικά/Ασφαλιστικά-Διοίκηση κ Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών, στο Ε.Λ.Κ.Ε.Π.Α Οικονομικά, Λογιστικά κ.λπ.Έχει τελειώσει ARΤ στο GREEK AMERICAN COLLEGE ATHENS  και ART & DESIGN στο COLLEGE VACALO. Έχει παρακολουθήσει Ιστορία τέχνης με τον Ιστορικό και Θεωρητικό της τέχνης κ. Παντελή Τσάβαλο. Είναι μέλος  του Ομίλου  για την UNESCO PIRAEUS AND ISLANDS  και του ομίλου για την UNESCO TEXNΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (GREEK ART UNION) και σε αριθμό επιλεγμένων εικαστικών ομίλων και οργανώσεων.

Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Εταιρεία, Ελλήνων Λογοτεχνών στον Ιστορικό χώρο Γιαλί Τζαμισί  στα Χανιά της Κρήτης, στον Ιστορικό χώρο Πύλη Sabbionara και έχει συμμετάσχει σε αριθμό εκθέσεων με επιλεγμένους ομίλους και ενώσεις, όπως, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης,στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στην GΑLLERY TIME OF ART, στην Gallery Medina στην Ιταλία, στο Μερόπειο Ίδρυμα, στην 4η ΙΝΤΕΡΝΑTIONAL ACTION ART FAIR με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την ΑCTION ART FAIR, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ  κ.ά

Έχει ενδεικτικά βραβευτεί για το εικαστικό της έργο από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ κ.ά.

Έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει εργασίες για διάφορα ρεύματα ζωγραφικής και  θέματα σχετικά με τις εικαστικές τέχνες. Έχει συμμετάσχει σε αριθμό βιβλιοεκδόσεων κλ.π, όπως στην Εγκυκλοπαίδεια ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ με  θεωρητικά κείμενα για την τέχνη στην ιστορική έκδοση ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ στη Λογοτεχνική δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, στο Εικαστικό Λεύκωμα του 2019 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ κ.ά.

Έργα της φιλοξενούνται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, Οργανισμούς και Ιδιωτικές συλλογές.

Είναι Πρέσβειρα Ειρήνης του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα και μέλος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ,της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος των Αθηνών”, της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Ιωάννης Καραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr