Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρέστη στη λαμπρή τελετή για τα 75 χρόνια του οργανισμού

H κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μπροστά στον Πύργο του Eiffel που φωτίστηκε με τα χρώματα της UNESCO ειδικά για την τελετή

Santiago Irazabal Mourão, Audrey Azoulay, Forest Whitaker, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Τα 75 χρόνια της UNESCO εορτάστηκαν με μια λαμπρή τελετή, παρουσία Αρχηγών Κρατών και Κορυφαίων Προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.

Audrey Azoulay, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παρέστη στην ξεχωριστή αυτή τελετή, η οποία είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς πραγματοποιείται σε συνθήκες πανδημίας στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα παγκόσμιας ενότητας.

Μαρέβα Μητσοτακη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νικόλας Κασσιανίδης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Irina Bokova, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

«Η 75η επέτειος από την ίδρυση της UNESCO αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο στην ιστορία του Οργανισμού.  Η πανδημία και οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, καθιστούν την αποστολή και τον ρόλο της UNESCO πιο επίκαιρα από ποτέ.  Από τα βάθη της καρδιάς μου ελπίζω ότι με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής επετείου θα στείλουμε όλοι εδώ από το Παρίσι ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης, ενότητας και παγκόσμιας αλληλεγγύης», δήλωσε κατά την άφιξη της η κυρία Βαρδινογιάννη.

Μαρια Διαμαντοπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Πρόεδρος της 41ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO Santiago Irazabal Mourão

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε ειδική μνεία στη δράση και στη στήριξη της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και του ομώνυμου Ιδρύματός της στην UNESCO μέσα από το ρόλο της ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως για περισσότερο από 20 χρόνια.

Μαρέβα Μητσοτακη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νικόλας Κασσιανίδης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μαρία Διαμαντοπούλου

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έφτασε στην UNESCO συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κυρία Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη. Toν Έλληνα Πρωθυπουργού υποδέχτηκαν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Διευθυντής του Γραφείου της Γενικής Διευθύντρια της UNESCO κύριος Νικόλας Κασσιανίδης και η Πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Στο πλαίσιο της τελετής ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, την Ελλάδα, ζητώντας επισήμως από τη Βρετανία να ξεκινήσει έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα».

Forest Whitaker, Μαριαννα Β. Βαρδινογιάννη

«Η UNESCO προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου και η δυναμική της προέρχεται από τον πλούτο των φωνών της κοινωνίας των πολιτών» ανέφερε κατά την ομιλία της  στο κλείσιμο της τελετής η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Αudrey Azoulay.

Άποψη της αίθουσας
Άποψη της αίθουσας

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 28 Αρχηγοί Κρατών οι οποίοι μίλησαν για τη σημαντική αποστολή της UNESCO διαχρονικά, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από την σύζυγό του κυρία Άντρη Αναστασιάδη,  ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, ο Βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχαμόνι, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνθεζ, ο Πρόεδρος της Ναμίμπια Χάγκε Γκέινγκομπ, η Πρωθυπουργός Μπανγκλαντές  Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ, η Πρωθυπουργός Σερβίας Ana Brnabić, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μποτσουάνα Μογκουέτσι Μασίσι, ο Πρόεδρος της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμαντου Μπουχάρι, η  Πρόεδρος Δημοκρατίας της Μολδαβίας Μάια Σάντου, ο Πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό, ο Πρόεδρος της Γκάνα Νάνα Ακούφο-Άντο , ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο Αρχηγός της Κυβερνήσεως της Ανδόρρας, η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις, και πολλές ακόμα διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Irina Bokova, η γλύπτρια Ηedva Ser, και πολλοί άλλοι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος
στο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του

Βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς  απηύθυναν στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres και ο Πάπας Φραγκίσκος.

O Antonio Guterres
στο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του

Η εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον  Ειδικό Απεσταλμένο της UNESCO για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση και διάσημο ηθοποιό του Hollywood Forest Whitaker, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά διάσημοι καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο δίνοντας ένα τόνο πολυπολιτισμικότητας.  Συγκεκριμένα στην τελετή συμμετείχαν οι : Renaud Capucon, Guillaume Bellom, Farrah El Dibany, Issa Murad & Joussour, Juan Luis Guerra, Angelique Kidjo, Lang Lang, Ray Lema & Laurent de Wilde, Yo-Yo Ma, Aryana Sayeed.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η τελετή έκλεισε με τον φωτισμό του Πύργου του Άιφελ με το λογότυπο της UNESCO και με αναμνηστική φωτογράφηση των Αρχηγών Κρατών με τη Γενική Διευθύντρια κυρία Audrey Azoulay μπροστά στο κτίριο του οργανισμού.