Η Πιπεροπούλου Φιλαρέτη στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; H επιτυχημένη μου επαφή με το κοινό οφείλεται κυρίως στην ένταξή μου στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης. Η ευνοϊκή διάθεση της Χρύσας Μπαρτζόκας να προβάλλει τα έργα των μελών είναι ό,τι καλύτερο, μου έχει συμβεί!

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Αγαπημένοι εν ζωή… νομίζω Thomas Saliot, Wendy Ng, Anna Bocek, Jimmy Law και πολλοί άλλοι… η τέχνη όπως και η μουσική, η άλλη μου αγάπη, είναι ανεξάντλητη και όμορφη σε κάθε της έκφραση και έκφανση. Ζωντανά χρώματα, όμορφη έκφραση κάθε πίνακας με τη δική του  ιστορία!

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Αν ήμουν ναυαγός σε νησί… η φύση θα μεριμνούσε όπως άλλωστε από παλιά έκανε. Η φύση αξία διαχρονική, όπως η μητέρα, ποτέ δεν προσποιείται και είναι αληθινά όμορφη! Γλυπτά με άμμο, ξύλο, κατασκευές… θα ήταν τυχόν απόπειρές μου να εκφραστώ καλλιτεχνικά. 

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Θεωρώ ότι η διάθεση μου να προσφέρω χωρίς αντάλλαγμα και να εκφράζω τον αληθινό μου εαυτό -ακόμα και αν είναι τσαλακωμένος- ή αυτό που νιώθω, απροσποίητα στους συνανθρώπους μου.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασία σας με την Επιμονή Τέχνη; Καταλύτης στη συνεργασία μου με την Επίμονη Τέχνη ήταν και είναι η Χρύσα Μπαρτζόκα. Αξιοπρεπής, γλυκύτατη και δοτική σε χαμόγελο και αγάπη. Η παρουσία της και η κινητοποίησή της όχι μόνο μάς εμπνέει αλλά μάς γεμίζει αισιοδοξία.

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Ολα τα πρότζεκτ της ομάδας είναι ένα ευχάριστο ταξίδι στο οποίο η διαδρομή φαντάζει πιο ενδιαφέρουσα λόγω εμπειριών και εκπλήξεων από την άφιξη!

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας; Τίτλος αυτοβιογραφίας??… Θα έλεγα “F*ck ! I Need The Color!!!” γιατί το χρώμα στους πίνακές μου ήταν και είναι σανίδα σωτηρίας στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στη ζωή μου και την ψυχολογία μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; Αγαπημένο τραγούδι το “asking for flowers” από μια εξαιρετική Καναδή καλλιτέχνη την Kathleen Edwards.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Mεγαλύτερος φόβος μου η μοναξιά, αν και είναι ρεαλιστική η ύπαρξη της στον κόσμο, μιας και μόνοι γεννιόμαστε και μόνοι φεύγουμε… Παρ’ όλα αυτά δύσκολα “παλεύεται”. Όσο για την μεγαλύτερη τραγωδία, ο πόλεμος. Εκούσια απώλεια ανθρώπινων ζωών! Καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος ιδίως αυτό της ζωής!

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Αν αυτό που νιώθει ο καλλιτέχνης την ώρα που δημιουργεί μπορούσε να το νιώσει η ανθρωπότητα ολόκληρη, σαφέστατα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος, απαλλαγμένος από πάθη, με έμπνευση, πνευματικότητα, διάθεση για δημιουργία, αισθητική, κριτική σκέψη, ατομικότητα, ελευθερία, και αγάπη.

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Σίγουρα επηρεάζομαι αρνητικά από συζηγοκτονίες, εκμετάλλευση παιδιών, την φτώχεια των ανθρώπων μα κυρίως από την απομάκρυνσή τους από το αληθινό νόημα της ζωής που είναι η αγάπη και η προσευχή!

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Έχω χαρίσει έργα μου σε άνθρώπους που αγαπώ. Το ίδιο θα έκανα και σε παιδιά τα οποία αγαπώ πολύ, γι’ αυτό νιώθω ευλογημένη που είμαι εκπαιδευτικός και έρχομαι σε καθημερινή επαφή μαζί τους. Θα ήταν εξαιρετκή ιδέα και προσφορά να διανθίσω με τέχνη τους τοίχους των σχολείων για να νιώσουν οι νέοι πιο οικεία στο δεύτερο σπίτι τους, το σχολείο!

Bio: Η Φιλαρέτη Πιπεροπούλου είναι Ελληνοκαναδή με ποντιακές καταβολές. Ερχόμενη στην Ελλάδα σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικης, διορίστηκε στη μέση εκπαίδευση και διδάσκει στο 18 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Αυτοδίδακτη στη ζωγραφική, από τον πατέρα της που είχε επίσης ταλέντο, επιδίδεται σε αυτήν με αγάπη και μεράκι. 

Αγαπημένα της πρόσωπα η μητέρα της Παρθένα, ο μονάκριβος γιος της Ιάσονας (ταλαντούχος στην ηλεκτρική κιθάρα) και η αδερφή της Μαρία.

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr