Η πιο συγκινητική θεατρική υπερπαραγωγή της χρονιάς «Γη του Πόντου»

Του Δημήτρη Ψαθά

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ/ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΠΑΝΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ 40 ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ “ΘΕΑΤΡΟ RADIO CITY” Από 23 Δεκεμβρίου

«…Η σκέψη μου συχνά φτερουγίζει στα παλιά και να που προβάλλουν πάντα ολοζώντανα − εικόνες όμορφες και πρόσωπα αγαπημένα, σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής, χαρές και λύπες, βιώματα λογής-λογής και μαζί ολόκληρο το πανόραμα της μακρινής εκείνης πόλης του Ευξείνου Πόντου, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Σαν όνειρο. Άλλοτε ευτυχισμένο και χαρούμενο κι άλλοτε φοβερό − ένας σωστός βραχνάς…» (Δημήτρης Ψαθάς).                                    

Μουσική, νοσταλγία, άρωμα εποχής, παιδικές αναμνήσεις αλλά και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα ζωντανεύουν στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Πόντου, την Τραπεζούντα, μέσα από την θεατρική μεταφορά του μνημειώδους αυτοβιογραφικού, ιστορικού αριστουργήματος του Δημήτρη Ψαθά, «Γη του Πόντου», σε δραματοποίηση-θεατρική διασκευή Πάνου Αμαραντίδη, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.  Ένα συγκινητικό υπερθέαμα με ζωντανή μουσική και τραγούδια από τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη  και 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο RADIO CITY της Θεσσαλονίκης στις 23 Δεκεμβρίου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η μυθιστορηματική ζωή του συγγραφέα ζωντανεύει για πρώτη φορά στην σκηνή, στην γενέτειρά του, την κοσμοπολίτικη Τραπεζούντα,  το μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο του Πόντου όπου συμβίωνε αρμονικά ένα μωσαικό διαφορετικών πολιτισμών, Ελλήνων, Αρμένιων και Τούρκων. Ο θεατής μεταφέρεται πίσω στο χρόνο στις αρχές του 1900 σε μια γιορτή στην Τραπεζούντα όπου ο νεαρός οινοπαραγωγός και έμπορος κρασιών από την Τένεδο Γιάννης Ψαθάς, πατέρας του Δημήτρη Ψαθά, γνωρίζει και ερωτεύεται την όμορφη Τραπεζούντια Μαρία Χαραλαμπίδου και παίρνει την απόφαση να την ζητήσει  από τους γονείς της. Το κοινό παρακολουθεί μέσα από τα μάτια του μικρού Δημήτρη και της οικογένειάς του την καθημερινή ζωή στον Πόντο, τις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, τις χαρές και τις λύπες, τα γλέντια,  τους χορούς  αλλά και τον πόνο την δύσκολη ώρα του ξεριζωμού από την γενέθλια γη. Μαζί με τον ήρωα μπαίνει στο «Οινοπνευματοπωλείον η Ωραία Τένεδος», το μαγαζί του πατέρα του στο μειντάνι, προσκυνά την Παναγία  Σουμελά, κάθεται στα θρανία του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος», χαζεύει στους δρόμους τα  χανουμάκια, τις καμήλες και τους σεβάσμιους Τούρκους να τραβούν τους ναργιλέδες τους και ζει από κοντά τα γεγονότα στα γραφεία της εφημερίδας «Η Εποχή» του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη όπου εκεί πιάνει την πρώτη του δουλειά. Μέσα από το έργο ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή που σημαδεύτηκε από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα: αυτά της σφαγής των Αρμενίων, της θηριωδίας των Τούρκων απέναντι στον Ποντιακό πληθυσμό με τα θανατηφόρα τάγματα εργασίας αλλά και την ηρωική ένοπλη αντίσταση των Πόντιων αγωνιστών στα βουνά του Πόντου που δημιούργησαν αντάρτικο και κλεφτουριά αντίστοιχα με του 21…

Η «Γη του Πόντου» γράφτηκε από τον Δημήτρη Ψαθά το 1966 στην ωριμότητά του σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστή την  ζωή και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του και το έπος της αντίστασης των ηρώων της «σε μία περίοδο που η ιστορία και ο όλεθρος της Σμύρνης παρέμεναν γνωστά στο πλατύ κοινό αλλά όχι αυτή του Πόντου που παρέμενε άγνωστη» όπως ο ίδιος ομολογούσε…

«Το έργο αυτό αποτελεί τη Βίβλο του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού αξίζει την εθνική ευγνωμοσύνη, γιατί πρόβαλε τόσο παραστατικά τα πάθη και τα κλέη των ακριτικών αυτών εκπροσώπων της ελληνικής ευψυχίας, ανθρώπων θρυλικής ηθικής αντοχής». (Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, 1993)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Δραματοποίηση-Θεατρική διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης

Ζωντανή μουσική και τραγούδι: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης 

Μια μεγαλειώδης παραγωγή: με 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσου

Βίντεο προβολές: Παντελής Μέκκας

Κινησεολογία Στεφανία Σωτηροπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη Ρέα Σαμαροπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου

Φιλική Συμμετοχή στο video : Γρηγόρης Βαλτινός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κάθε Παρασκευή – Σάββατο & Κυριακή (Εκτός 24 & 31/12)

Extra Παραστάσεις : Δευτέρα 26/12 & Πέμπτη 29/12

Επικοινωνία Δημόσιες Σχέσεις: Αλεξάνδρα Σαμπανιώτη

Διεύθυνση Παραγωγής: Φανή Χάραρη

Παραγωγή: People Entertainment

Πληροφορίες – Κρατήσεις Ομαδικών Εισιτηρίων : Τηλ. 6946126051