Η Ν.Δ. εγγυήτρια πραγματικής εξόδου από την κρίση

«Την ώρα που η επιχειρηματικότητα και η οικονομία ακροβατεί, η νωθρή τους κυβέρνηση ψάχνεται … για χορούς και πανηγύρια!»

Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας έφτασε στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια και είναι από τους τομείς που έχουν χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση. Η έξοδος από τα μνημόνια, που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι κενό γράμμα και θα μείνει στα χαρτιά ως μια έωλη επίκληση επίπλαστης ευτυχίας. Επίπλαστη, όπως και το προ τριετίας σύνθημα που έφερε αυτή την καταστροφική κυβέρνηση στην εξουσία με την «ελπίδα» ακόμη να έρχεται…
Σήμερα, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επιχειρηματίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιτικές εξοντωτικών φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς διαρκώς μειούμενης ρευστότητας, ακροβατώντας πάνω από ορατές απειλές κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν μείζον πρόβλημα και ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν ανταποκρίνεται ως σοβαρή λύση μέχρι σήμερα. Ο επιχειρηματικός κόσμος αναζητεί αγωνιωδώς λύσεις να ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, προκειμένου να νοικοκυρέψει τα επόμενα βήματά του.
Το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί, καθώς κεντρικά προγράμματα είτε προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, είτε δεν έχουν ξεκινήσει καν. Ζεστό χρήμα, που θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην αγορά, παραμένει αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και το εμπόριο να δοκιμάζεται. Οι ιδιωτικές επενδύσεις κοντεύουν να γίνουν τόσο σπάνιες που διεθνώς φέρνουν τη χώρα μας στο χαμηλότερο σημείο σε σύγκριση με όλες τις βαλκανικές χώρες. Η μείωση της ανεργίας είναι και αυτή επίπλαστη, αφού είναι κυρίως εποχιακή και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ποσοστά, άνω του 20%. Η απασχόληση αφορά κυρίως σε ελαστικές μορφές εργασίας και μισθούς κοροϊδίας, που δεν έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες περί κατώτατου μισθού 751 €. Και η κυβέρνηση συνεχίζει με ιδεοληψίες και δογματισμούς, να κάνει τα στραβά μάτια στη μερική απασχόληση και την υποαπασχόληση, για τις οποίες κάποτε ήταν στα κάγκελα και τώρα παρακολουθεί με απάθεια, αντί να παρεμβαίνει και να δρα…
Εργασία, παραγωγή, επιχειρηματικότητα, επενδύσεις. Οι τέσσερις νευραλγικοί τομείς στους οποίους με βραχυπρόθεσμες δραστικές υλοποιήσιμες παρεμβάσεις μπορούμε να φέρουμε το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία της, για να βρει το βηματισμό της.
Η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είναι πυλώνας της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσουμε σταθερές ιδιωτικές επενδύσεις, που βάσει μετρήσιμων μεγεθών μπορούν να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή το 20% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την τόνωση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ.
Τί προτείνει η ΝΔ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Πρωτίστως μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με βραχυπρόθεσμη ελάφρυνσή τους από τα χρέη που έχουν σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα γίνει με την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου και εξαιρετικά σύντομου μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών στη θέση του γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση. Για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που σήμερα πνίγονται από τα δάνεια, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προτείνουν αναδιάρθρωση χρεών με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες. Και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία οφειλέτη – τράπεζας, το ποσοστό της διαγραφής θα πρέπει να συμπαρασύρει αναλογικά τυχόν προσαυξήσεις και πρόστιμα προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναγκαία είναι και η απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα, όπως ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει προτείνει η ΝΔ, με έξι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις, ώστε όσοι επλήγησαν από την κρίση να έχουν την ευκαιρία για να γίνουν και πάλι παραγωγικοί.
Οι φορολογικές ζημιές μπορούν να μεταφερθούν για περίοδο έως και δέκα ετών. Δε θα είμαστε η πρώτη χώρα που το κάνει. Έγινε ήδη στην Πορτογαλία και πήραν ανάσα οι μικρές αλλά παραγωγικές επιχειρήσεις.
Η ΝΔ δίνει επίσης απάντηση στον βραχνά του ΦΠΑ, με αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, ενώ προτείνει εδώ και πολύ καιρό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που παραμένουν αναξιοποίητα. Εφόσον μάλιστα οι σχετικές προκηρύξεις γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο, τότε οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές θα μπορούν να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους και θα σταματήσουν και οι μομφές αδιαφάνειας στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα. Το είχαμε πετύχει το 2013, μπορούμε και σήμερα. Αλήθεια, πόσο ακόμη θα παραμένει απλά μια ταμπέλα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που θα αποτελούσε σημαντική πηγή χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Όλα όσα ανέφερα από το πρόγραμμα της ΝΔ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τους κύριους πυλώνες, τις απαντήσεις που τόσα χρόνια τώρα περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε συνδυασμό με τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ για την αύξηση της παραγωγικότητας, ειδικά στους τομείς της βιομηχανίας και της μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και του εξωστρεφούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων και της παραγωγής, την ουσιαστική στήριξη της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση του τουρισμού και της ναυτιλίας, η επόμενη μέρα για τη χώρα μπορεί να είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξη.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι σήμερα ο μόνος πολιτικός φορέας με ρεαλιστικό, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο οικονομικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ και δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε ετήσια βάση. Το πρόγραμμα αυτό, κυρίως ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τον κλάδο στον οποίο χτυπάει διαχρονικά, η καρδιά, η ελληνική οικονομία. Τον κλάδο, που παραδοσιακά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της.

Πρόκειται για ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο διαρκώς οι τεχνοκρατικές ομάδες εργασίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εμπλουτίζουν, ώστε όταν κληθεί να κυβερνήσει να είναι απολύτως έτοιμη με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις να προσφέρει σε αυτό τον τόπο όσα αρνείται να δώσει η σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή αντί να ενισχύει εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα.
Για να περάσουμε σε πορεία πραγματικής ανάκαμψης είναι επιτακτική ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να έχει σχέδιο, που θα δώσει όραμα και προοπτική, που θα ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα τους δώσει την ώθηση για να παράγουν, να επιχειρήσουν, να επενδύσουν σε ένα τόπο που αξίζει και έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα μοναδικά. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, απαιτεί από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ρεαλισμό, εγρήγορση, σκληρή δουλειά.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχει σχεδιάσει και εγγυάται τα αναγκαία βήματα πραγματικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Η σημερινή, νωθρή κυβέρνηση την ώρα που η επιχειρηματικότητα, η οικονομία και η κοινωνία παραπαίει, ψάχνεται … για χορούς, πανηγύρια, νταούλια και ζουρνάδες!
Άλλωστε δεν ξέρει να κάνει και τίποτα άλλο…

  • ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΣ
    Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας