Η μικρή μας καλλιτέχνης Βίβιαν Δαούτη συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Η Βίβιαν Δαούτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 3 ετών μετακόμισε στο Πλάτανο Αρχαίας Ολυμπίας από όπου κατάγονται οι γονείς της. Είναι 16 ετών, μαθήτρια β’ λυκείου, μιλάει άπταιστα αγγλικά, έχει αδυναμία στη κορεάτικη κουλτούρα και είναι αυτοδίδακτη στη ζωγραφική. Μεγάλη της αγάπη τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της τα οποία είναι φοιτητές σε άλλη πόλη και της λείπουν. Από μικρή είχε κλήση στις εικαστικές τέχνες και ιδιαίτερα στη ζωγραφική. Ζωγραφίζει ό,τι της κεντρίζει το ενδιαφέρον και όπως λέει και η ίδια, η ζωγραφική γι’αυτήν είναι τρόπος ζωής, είναι η καθημερινότητα της. Ζει και αναπνέει μέσα απ’αυτήν… Οπως όλοι οι καλλιτέχνες είναι ανήσυχο πνεύμα και άτομο με πολλές ευαισθησίες. Στόχοι της να διδαχθεί τεχνικές, χρώματα, ιστορία τέχνης και γενικά ότι έχει να κάνει με τη ζωγραφική , να ταξιδέψει σ’όλο τον κόσμο και να δει αξιοθέατα, εκθέσεις και πινακοθήκες όπου εκτίθενται έργα μεγάλων καλλιτεχνών.

Σπουδή στο «Μεγάλο κύμμα έξω από την Καναγκάβα» του Κατσουσίκα  Χοκουσάι

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμα για την συμμετοχή μου στην έκθεση που γίνεται στην μακρινή Αυστρία ήταν το ίδιο το Θέμα: “ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ Τ’ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ” τι πιο ωραίο και φωτεινό “απ’ το μπλε του ουρανού και της θάλασσας” που σε εμπνέει να δημιουργήσεις και να εκφραστείς μέσα απ’τα έργα σου! Επίσης σημαντικό ρόλο για να συμμετάσχω στην έκθεση έπαιξε το γεγονός ότι συμμετέχουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και κουλτούρα πάνω στις εικαστικές τέχνες και έτσι θα μπορέσω να μοιραστώ μαζί τους τεχνικές, ιδέες, εμπειρίες κλπ.

Penelope the Mermaid

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Το απόγειο στην στόχευση των δημιουργιών μου είναι να καταφέρω μέσα απ’ τα έργα μου να “προβληματίσω” το θεατή με το θέμα του έργου μου, να τον κάνω να μπορέσει να δει στη ψυχή του έργου μου, προκαλώντας του Συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά! Τέλος να μπορέσω μέσα απ’ τα έργα μου να είμαι ο εαυτός μου και να εκφράζομαι ελεύθερα χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να φοβάμαι την κριτική.

The grieving Numph

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Ναι πιστεύω ότι θα αφήσει το στίγμα της γιατί οι καλλιτέχνες της εποχής μας, μέσα απ’τα έργα τους εκφράζουν τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους για το πως βλέπουν τον κόσμο(σήμερα) και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να καταλάβουν μέσα απ’τα έργα μας πως ήταν τότε οι εποχές (π.χ κοβιντ, πόλεμοι, ανεργία κλπ.).

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη είναι σημαντική έως και απαραίτητη στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε γιατί μας βοηθάει να ξεχνάμε τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας μας. Για τον καλλιτέχνη η τέχνη είναι τρόπος ζωής και μέσα απ’τα έργα του, εκφράζει ελεύθερα τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του και τον εσωτερικό του κόσμο!

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Ο καλλιτέχνης απ’τη φύση του είναι πνεύμα ανήσυχο και ανικανοποίητο και θέλει μέσα απ’την πολιτιστική επικοινωνία να μοιραστεί μ’αλλους καλλιτέχνες ιδέες, τεχνικές, απόψεις, κουλτούρα κλπ. Ο δε επισκέπτης βλέποντας έργα καλλιτεχνών απ’άλλους πολιτισμούς θέλει να θαυμάσει και ίσως εάν μπορέσει να “καταλάβει” και να “ερμηνεύσει” το έργο που βλέπει!

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr