«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» εντυπωσιάζει για 2η χρονιά στο Vault!

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

Σαν σήμερα το 1927, γεννιέται στην Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής. Το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Αυγούστου 1988, η αδελφή του συγγραφέα βρήκε τον Ταχτσή νεκρό, στο σπίτι του στην οδό Τυρνάβου 26, στον Κολωνό. Η ιατροδικαστική εξέταση αποφάνθηκε ότι ο Ταχτσής είχε πεθάνει από ασφυξία, που προκλήθηκε από στραγγαλισμό, πριν από περίπου 36 ώρες. Παρά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και παρά τις έρευνες της Αστυνομίας, τόσο στον κύκλο των γνωστών του όσο και στο περιβάλλον των εκδιδόμενων στο οποίο ανήκε, δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί ο δράστης και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Φέτος, για 2η χρονιά, μετά από την περσινή επιτυχία, επαναλαμβάνεται στον πολυχώρο Vault, ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα χθες το βράδυ και σας την προτείνω ανεπιφύλαχτα. Σύμφωνα με την υπόθεση, η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν. «Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ό,τι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

Το κείμενο της Κικής Μαυρίδου είναι τόσο δυνατό, «φωτίζοντας» πτυχές και των δικών μας ζωών, ενώ ο Βαγγέλης Λάσκαρης σκηνοθετεί με απίστευτη μαεστρία, την Ράνια Σχίζα, δίχως εντυπωσιακά εφέ και κοστούμια. Μοναδικό όπλο η αφαιρετική σκηνοθεσία και η ατόφια και αληθινή της ερμηνεία. Το κείμενο είναι τόσο δυνατό και έντονα συγκινησιακό, που αν υπήρχε μία υπερβολική σκηνοθεσία, θα χανόταν το όλο νόημα του έργου.

Και τώρα φτάνω στην ηρωίδα, που υποδύεται η Ράνια Σχίζα. Την παρακολουθώ για δεύτερη φορά και νιώθω την ίδια «γροθιά στο στομάχι» από την ερμηνεία της. Έχει κάνει αυτόν τον ρόλο δικό της. Εξιστορεί τα πάθη, τα έθη, τα λάθη και τις επιθυμίες της. Την ζωή της ολάκερη. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ηθοποιός κάνει παύσεις, τα φώτα σβήνουν κι έπειτα ανάβουν ξανά. Έξυπνο σκηνοθετικό εύρημα, που διεγείρει το ενδιαφέρον των θεατών για το τι θα επακολουθήσει. Ερμηνεύει με την ψυχή της το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Η μητέρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο  για να γράψει το πολυσήμαντο «Τρίτο Στεφάνι». Η ηθοποιός περνά πολύ όμορφα από τις κωμικές, στις δραματικές στιγμές της ζωής της, ενώ κρατά τα όρια, έτσι ώστε η ερμηνεία της να μην γίνει μελοδραματική.

Η Έλλη Ζάχου είναι μία γυναίκα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στο χθες, και στο τώρα και στο αύριο. Γιατί θίγει ζητήματα για την θέση της γυναίκας, την σχέση μάνας-γιου, την βία, την ανάγκη για ζωή και όνειρα, την καταπάτηση δικαιωμάτων και κυρίως το δικαίωμα για ΑΓΑΠΗ. Αγάπη που δεν πρόλαβε να δώσει, αλλά και να λάβει.

Αξίζει να «αγκαλιάσουμε» τέτοια έργα που αφυπνίζουν συνειδήσεις και αφήνουν τόσο δυνατά συναισθήματα, που θέλεις αρκετή ώρα μετά την παράσταση για να συνέλθεις!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις  Αιγόκερως

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση & Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)

Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο στις 18:15 έως 7 Ιανουαρίου 2023.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση Viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/theater/i-mana-autounou/

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ