Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Αφενός η πρόσκληση από την ιστορικό τέχνης Μαρίνα Γκόντα να συμμετέχω σε αυτήν και αφετέρου το θέμα της έκθεσης το οποίο ήταν πρόκληση για μένα.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Ο μίτος της Αριάδνης είναι το κουβάρι των αναζητήσεών μας στην ζωή που καθώς ξετυλίγεται μας οδηγεί στην έξοδο από τον λαβύρινθο των λάθος επιλογών μας εκεί που μας περιμένει η Αριάδνη… η ζωή γεμάτη φως, αγάπη χαρά Ελπίδα!

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Ν’ αφήσω το αποτύπωμα μου όχι μόνο ως ιστορικός τέχνης και καλλιτέχνης αλλά και ως ο άνθρωπος που μπόρεσε να βοηθήσει τους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν τα έργα τους παγκοσμίως. Αυτός άλλωστε θα είναι και ο στόχος της “Αρισταρετης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εικαστικών η οποία Θεού θέλοντος και Κορωνοιου επιτρέποντος θα είναι έτοιμη να δεχθεί εγγραφές μελών μέχρι τέλους του έτους.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Σίγουρα ναι! Οι Έλληνες ως λαός διδάσκουμε πολιτισμό στα πέρατα της γης. Η Ελλάδα ως χώρα δεν έχει να επιδείξει μόνο τον Φειδία και τους μαρμαρογλυπτες της αρχαιότητας αλλά και τον Γιαννούλη Χαλεπά του περασμένου αιώνα όπως και τον σημερινό Γρηγόρη Βασιλείου και πολλούς άλλους εξαιρετικούς σύγχρονους μαρμαρογλυπτες. Το ίδιο ισχύει και σε όλες τις εικαστικές τέχνες όπως η ζωγραφική.

Οι σημερινοί καλλιτέχνες προηγούνται της εποχής τους, δημιουργούν έργα με ενεργειακή προβολή στο μέλλον. Δημιουργούν νέες τεχνοτροπίες και ρεύματα στις τέχνες. Παράδειγμα η εικαστική προσέγγιση των πραγμάτων του δόκτορος φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών Βασιλείου Αράπη με τα ολογράμματα του και τα υπερβατικά έργα του εικονικής πραγματικότητας φυσικού δικαίου, τον οποίο έχω την χαρά και ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ και να διοργανώνω τις εκθέσεις του στην Αυστρία.

Bio: Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι πτυχιούχος Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης του τμήματος Θ.ΙΣ.ΤΕ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.
Γεννήθηκε στον Καρδαμά νομού Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζει και εργάζεται στην Αυστρία.
Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Έχει παρουσιάσει επτά ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές Διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις. Ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε να εκθέσει τα έργα της ήταν ο αείμνηστος καθηγητής Μάκης Βαρλάμης.

Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί.
Ασχολείται με την αρθρογραφία και την κριτική και παρουσίαση έργων και βιβλίων. Παράλληλα Διοργανώνει και επιμελείται εικαστικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές στην Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Σαρδηνία, Αμερική, Ολλανδία και Μαδαγασκάρη.Εχει δε ασχοληθεί στο παρελθόν με τις εορταστικές και καρναβαλικές εκδηλώσεις των Δήμων Μυστρά και Βοιών Λακωνίας.
Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας. Επικεφαλής Συντονίστρια για την Αυστρία του Παγκόσμιου Οργανισμού Writers Capital Foundation. Μέλος του Kulturvernetzung Niederösterreich, μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς και διαπολιτισμικούς συλλόγους και ομάδες εικαστικών. Καλλιτεχνική συνεργάτης (εικαστική επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών)του θεάτρου ” 4 εποχές-Γιαννης Μόρτζος”, Αθήνας.
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για την εθελοντική της δράση και προσφορά, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998, από την Επιτροπή διεξαγωγής Παραολυμπιακών Αγώνων 2004, από την Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας τηλ: 004368864825850
Konstantina Farmaki 00306944981289
Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz
E-Mail: [email protected]
[email protected]

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Ιωάννης Καραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr