Η κυρία των συνεντεύξεων

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Την έχουν αποκαλέσει ξινή, αυστηρή, απαιτητική, μονόχνοτη, κακιασμένη κτλ. κτλ…. μόνο που για ένα δημοσιογράφο όλα αυτά είναι παράσημα. Είναι μετάλλια. Οι δημοσιογράφοι της γενιάς της Μπακομάρου δεν έκαναν δημόσιες σχέσεις, δεν έγλυφαν, δεν έπαιρναν φακελάκια, δεν ανήκαν σε pay rolls, δεν ήταν celebrities, ούτε μαϊντανοί του Life Style. Ήταν δημοσιογράφοι με αρ@@δια!

Αυτό που επιδίωκαν οι δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής δεν ήταν να είναι αρεστοί στο κοινό, αλλά να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Ευτυχώς για την συγκεκριμένη δημοσιογράφο υπάρχουν και κάποιοι που αναφέρονται στο όνομα της με σεβασμό και της έχουν απονείμει τον τίτλο: Η κυρία των συνεντεύξεων.

“Μου λείπουν πολύ οι αψεγάδιαστες συνεντεύξεις της Μπακομάρου. Ποτέ κανείς δεν έφτασε τη μουσική ισορροπία τους. Με το κύρος του δημοσιογράφου που συνομιλεί ως ίσος προς ίσο, χωρίς όμως να κορδώνεται ή να κλέβει την παράσταση, το πνεύμα της φιλοπεριέργειας στα καλύτερά του. Όλγα, σου βγάζω το καπέλο!”
Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

Η Όλγα Μπακομάρου είναι «κεντρική κολώνα» στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Δημιούργησε είδος δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό κάνοντας συνεντεύξεις. Έχει μιλήσει και γνωρίσει από κοντά όλους τους σύγχρονους μύθους της νεοελληνικής πραγματικότητας. Περίεργη, διεισδυτική, ακριβής, ικανή να διατηρήσει ζωντανή την στιγμή που έζησε, την προσφέρει σε μας και μας κάνει συμμέτοχους στο γεγονός. Ένα βιβλίο με ανεπανάληπτες συνεντεύξεις της Όλγας Μπακομάρου είναι μια μεγάλη εκδοτική στιγμή. Ένας μοναδικός τρόπος να σωθεί ο λόγος ανθρώπων που είναι η ταυτότητά μας, να δούμε τον «εαυτό» μας, που τείνουμε να ξεχάσουμε
Θανάσης Λάλας

Η Όλγα Μπακομάρου γεννήθηκε στα Πούλιθρα Αρκαδίας. Ξεκίνησε την δημοσιογραφία παράλληλα με τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου και επικεντρώθηκε στις συνεντεύξεις. Εργάστηκε επαγγελματικά στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ και στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Φέτος και μετά από πιέσεις φίλων και γνωστών αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με 26 από τις περίφημες συνεντεύξεις της.

Είκοσι έξι συνεντεύξεις-πορτρέτα, κατά χρονολογική σειρά, δημοσιευμένες στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ» και στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», με προσωπικότητες της πνευματικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής μας ζωής που πλέον δεν ζουν, αλλά υπάρχουν ωσεί παρόντες ανάμεσά μας με το έργο, τον λόγο, την αύρα που άφησαν:

Μάνος Χατζιδάκις, Βάσω Κατράκη, Μενέλαος Λουντέμης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δημήτρης Χορν, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάνος Κατράκης, Ελένη Βλάχου, Αλέξης Μινωτής, Ανδρέας Παπανδρέου, Ηλίας Ηλιού, Έλλη Λαμπέτη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μελίνα Μερκούρη, Στέλιος Καζαντζίδης, Άκης Πάνου, Αλέξανδρος Ιόλας, Κάρολος Κουν, Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Τσαρούχης, Δημήτρης Μυταράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Χρήστος Λαμπράκης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Λιλή Ζωγράφου, Ιάκωβος Καμπανέλλης

Νίκος Μουρατίδης www.nikosonline.gr

Από την παρουσίαση του βιβλίου

Στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος η Όλγα Μπακομάρου και οι Εκδόσεις Αρμός μας κάλεσαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ωσεί παρόντες», για το οποίο ήρθαν και μίλησαν οι: Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Κιμούλης, Θανάσης Λάλας, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Ξανθούλης και Μαρία Φαραντούρη.

Ο Γιώργος Κιμούλης, την ώρα που μιλάει για το βιβλίο της Όλγας

Η μεγάλη μου αγάπη, η Μαρία Φαραντούρη που μόλις είχε γυρίσει από την Νότια Κορέα – όπου αποθεώθηκε. (την φωτογραφία, μας την έβγαλε η Δήμητρα Γαλάνη)

Εδώ είμαι με την Όλγα Μπακομάρου και την Εύη Δρούτσα


Πλήθος κόσμου γέμισαν το υπέροχο café του Public παρ΄ όλη την βροχή