Η Κατερίνα Νικολάου στην “Ψυχή σαν θάλασσα πλατιά” από την Επίμονη Τέχνη στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο κολάζ που τελευταία το έχω περάσει στα γλυπτά μου και στο καλλιτεχνικό κόσμημα. Αυτό όμως που με χαρακτηρίζει σύμφωνα με τους φίλους μου, είναι το χρώμα.

Πως και με ποια μορφή Τέχνης ασχοληθήκατε πρώτα; Η πρώτη φορά που ασχολήθηκα σοβαρά με την τέχνη, ήταν όταν αποφάσισα να σπουδάσω Σχέδιο μόδας και Styling ενώ ήμουν φοιτήτρια.

Πώς φτάσατε στο καλλιτεχνικό σημείο στο οποίο βρίσκεστε και πού θεωρείτε ότι οφείλετε την εξέλιξή σας ως εικαστικός; Πέρασα απο πολλά στάδια όπως το θεωρητικό στην Ιστορία Τέχνης, το χρώμα μέσα από την ζωγραφική, την αντίληψη του όγκου μέσω της γλυπτικής, των υλικών και της επεξεργασίας τους μέσα από τα μαθήματα κεραμικής και αγγειοπλαστικής. Το Σχέδιο και την κατασκευή καλλιτεχνικού κοσμήματος σαν ένα παιχνίδι σύνθεσης. Κάθε στάδιο με βοηθούσε στο να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα για τον εαυτό μου μέσα από διαφορετικούς πειραματισμούς στην τέχνη.

Ποια τεχνοτροπία, σάς έχει κέρδισει περισσότερο και γιατί; Αγαπώ όλες τις τεχνοτροπίες. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο κολάζ που τελευταία το έχω περάσει στα γλυπτά μου και στο καλλιτεχνικό κόσμημα. Αυτό όμως που με χαρακτηρίζει σύμφωνα με τους φίλους μου, είναι το χρώμα.

Στη νέα παρουσίαση της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στον πολυχώρο τέχνης και σκέψης, στην Οικία του θρυλικού Μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκη εμπνευστήκατε από την ζωή και το έργο του… Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη δική σας φιλοτέχνηση; Η Επίμονη Τέχνη είναι μία απίστευτα δημιουργική ομάδα με ζωντανή παρουσία και χαίρομαι πραγματικά που είμαι μέλος της. Για τον Μάνο Χατζιδακη δεν μπορώ να μιλήσω, μπορώ να αισθανθώ μόνο να διαπερνά την ψυχή μου με την μουσική του. Οι συνθέσεις του αποτελούν έμπνευση για κάθε καλλιτέχνη. Τα έργα μου “Θάλασσα πλατιά”, “Αγάπη μου”, “Μια πόλη μαγική” και “Μελισσάνθη” είναι εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα τραγούδια του.

Πώς αισθανθήκατε που τα έργα σας βρίσκονται στην οικία που έκανε τα πρώτα του βήματα ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις και ποιο το αγαπημένο του δικό σας τραγούδι; Αισθάνομαι υπερήφανη και συγκινημένη  για την μεγάλη αυτή τιμή. Αγαπημένο μου τραγούδι όπως και έργο μου είναι το τραγούδι  του Μάνου, “Θάλασσα πλατιά”.

Ποιες οι εντυπώσεις σας από την ανταπόκριση του φιλότεχνου κοινού αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που στήριξαν αυτή την ιδέα; Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την φιλοξενία την Περιφέρεια Θράκης σε αυτόν τον εκπληκτικό χώρο-κόσμημα που φρόντισε να διατηρηθεί με τόσο σεβασμό. Το κοινό, ο χώρος οι άνθρωποι, τα παιδιά με την αγάπη τους για την μουσική σε μια πόλη μαγική, την Ξάνθη.

Η εικαστική παρουσία σας με την συλλογικότητα ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στην Ξάνθη, συνοδεία μουσικών επιλογών από έργα του Μάνου Χατζιδάκι τι συναισθήματα σάς άφησε; Χαρά! Ειναι τόσο όμορφο να συνδυάζονται σε πλήρη αρμονία η μουσική με τις εικαστικές τέχνες σε αυτόν τον εκπληκτικό ιστορικό χώρο !!

Βιογραφικό: Η Κατερίνα Νικολάου είναι απόφοιτος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας με σπουδές μόδας και styling. Κατασκευάζει γλυπτά απο πηλό, σύρμα και χαρτί, καλλιτεχνικό κόσμημα απο ανακυκλώσιμα υλικά και ζωγραφίζει πίνακες με τεχνικές κολάζ. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και ζεί με την οικογένεια της στον Πολύγυρο όπου διατηρεί το εργαστήριό της και εργάζεται ως δασκάλα εικαστικών. Είναι Γραμματέας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Χαλκιδικής.

Εργα της θα βρείτε στο arteKapaNi.gr

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr