Η ΚΑΤΑΡΑ (The Grudge)

Όταν κάποιος πεθαίνει στη στιγμή μιας δυνατής οργής…μια κατάρα γεννιέται.
Η κατάρα βρίσκει καταφύγιο στο μέρος του θανάτου.
Εκείνοι που την συνάντησαν, θα αντιμετωπίσουν την οργή της.

Σύνοψη

Μια εκδικητική, πεθαμένη ψυχή, ένα φάντασμα που βρίσκει καταφύγιο σε ένα καταραμένο σπίτι δημιουργεί μια τρομακτική αλυσίδα θανάτου σε όποιον προσπαθήσει να μπει μέσα, να κατοικήσει και να αναζητήσει την προέλευση του Κακού.
Διάρκεια: 94’

Visit
1. Instagram: https://www.instagram.com/feelgood_entertainment/
2. Twitter: https://twitter.com/FeelgoodEntment
3. Fb: https://www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr/
4. Youtube: https://www.youtube.com/Feelgoodentertainment

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ από την FEELGOOD

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ
Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από την αμερικάνικη εκδοχή της Κατάρας από τον Sam Raimi (Spider-Man, Drag Me to Hell). Και τώρα οι δημιουργοί της σειράς ταινιών Evil Dead, ζωντανεύουν ξανά την ακατάλληλη εκδοχή της. Ο ίδιος ο Raimi υπογραμμίζει πως «όταν φτιάξαμε την ταινία το 2004, το genre του τρόμου βρισκόταν στο περιθώριο, ενώ τώρα έχει περάσει στο πετσί του mainstream κοινού».
Εκείνη η εκδοχή του 2004 βασίστηκε στην πρωτότυπη Ιαπωνική ιστορία Ju-On: The Grudge, σκηνοθετημένη από τον Takashi Shimizu, που φυλάκισε την αέρινη ατμόσφαιρα ενός άλλου κόσμου και τρομοκράτησε το παγκόσμιο κοινό. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της στο ασιατικό κοινό, που όχι μόνο εξασφάλισε ένα δεύτερο μέρος ένα χρόνο μετά, αλλά έκανε τον Raimi να φέρει τον Shimizu στην Αμερική για να σκηνοθετήσει την αμερικανική εκδοχή της. Και τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά, έφτασε η στιγμή να επιστρέψει η Κατάρα ξανά στους κινηματογράφους σε μια καινούργια ταινία, γιατί σύμφωνα με τον Raimi «το κοινό ζητούσε να δει κάτι καινούργιο, κάτι τρομακτικά καταραμένο».
Ο Nicolas Pesce, που ήταν στο Γυμνάσιο όταν είδε την Κατάρα του 2004, αναλαμβάνει εδώ την σκηνοθεσία. «Σε εκείνη την ηλικία, ήμουν ένας τρομαγμένος έφηβος. Οι ταινίες τρόμου με φρίκαραν. Η ιδέα και μόνο, πως μια τέτοιους είδους ταινίες με ακολουθούσε και με τρόμαζε, μέρες μετά, ήταν κάτι το εκπληκτικό. Με την ευκαιρία της καινούργιας, ακατάλληλης Κατάρας, ήρθε η στιγμή να πάμε το franchise, ένα βήμα παραπέρα».
Με αφετηρία το 2004, εκεί που τοποθετείται διαβολικά συμπτωματικά, η νέα Κατάρα, αποτίνοντας ουσιαστικά φόρο τιμής στην πρωτότυπη ταινία, βάζοντας στο παιχνίδι και την Ιαπωνία, καθώς εμφανίζεται το σπίτι εκείνο που «πρωταγωνιστούσε» και στην ασιατική εκδοχή.
Μια ιστορία, κατασκευασμένη σε πολλά επίπεδα, δημιουργώντας αγωνία και προκαλώντας ερωτήματα για τη προέλευση της Κατάρας, η ταινία δεν τρομάζει τους ανθρώπινους χαρακτήρες με τα φαντάσματα, αλλά δημιουργεί τρομακτικούς χαρακτήρες στα πλάσματα που απειλούν τους ήρωες. Δεν τους βλάπτουν, αλλά τους οδηγούν σε μια κατάσταση τρέλας, που βλάπτουν ο ένας τον άλλον. Και έτσι, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες είναι εκείνοι που δημιουργούν τις πιο τρομακτικές καταστάσεις στην ταινία. Και αυτό είναι ο πραγματικός τρόμος της Κατάρας.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ
Η ψυχή της ταινίας είναι η Andrea Riseborough (Mandy, Birdman), που παίζει μια αστυνομική ερευνήτρια, η οποία όμως δεν ακολουθεί την πεπατημένη των αστυνομικών, όπως τους βλέπουμε σε αντίστοιχες ταινίες. Εδώ, η ντεντέκτιβ Muldoon γνωρίζει πως η δουλειά της είναι σκληρή και δύσκολη. Ο σύζυγός της είναι εργάζεται επίσης ως αστυνόμος, και ο οποίος πρόσφατα πέθανε και την άφησε μόνη με τον 7χρονο γιό τους. Και κάπου εκεί, της γίνεται εμμονή το καταραμένο σπίτι, που μοιάζει να την καταπίνει, όσο προσπαθεί να το ξεψαχνίσει.
O Damian Bichir (Το Μυστικό στα Μάτια της) είναι ο ντεντέκτιβ Goodman, ένας πολύ μοναχικός άνδρας, που ζει με την ανάμνηση της πεθαμένης μητέρας του, αφήνοντας το πατρικό τους, όπως ακριβώς το άφησε η μητέρα του, φεύγοντας. Νοιάζεται για τους ανθρώπους, αλλά η θλίψη τον μετατρέπει σε έναν απλησίαστο άνθρωπο, απόμακρο και με ψήγματα κατάθλιψης, πολεμώντας φόβους και δαίμονες.
Οι δυο τους θα συναντηθούν, και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού την Κατάρα.
Ο John Choo (Searching) συμπληρώνει το cast ως Peter Spencer, ο πρώτος άνθρωπος που βλέπουμε να επισκέπτεται το καταραμένο σπίτι, με την σύζυγό του. Είναι μεσίτης σε τοπικό γραφείο και πρόκειται σύντομα να γίνουν γονείς. Τα πράγματα όμως δεν θα κυλήσουν τόσο εύκολα για το ζευγάρι.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – σενάριο: Nicolas Pesce
βασισμένο σε μια ιστορία των Nicolas Pesce και Jeff Buhler, βασισμένο στο Ju-On: The Grudge του Takashi Shimizu
Πρωταγωνιστούν: Andrea Riseborough, Demian Bichir, John Cho, Jaki Weaver
Παραγωγή: Sam Raimi, Rob Tapert, Taka Ichise
Μουσική: The Newton Brothers
Φωτογραφία: Zachary Galler
Μοντάζ: Gardner Gould, Ken Blackwell

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
από την FEELGOOD