Η Ιωάννα Τσιαμουρτζή στην εικαστική έκθεση “Αγγίγματα στα Θαλάσσια Τείχη” της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο S HOTEL

Με ποιο έργο συμμετέχετε στο πρότζεκτ της “ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” και τι αφορά το δικό σας άγγιγμα στα τείχη της πόλης; Με δύο πίνακες αγγίζει η ταπεινότητά μου τα τείχη αυτής της πόλης! Το πρώτο, η κόρη «ΑΙΑΝΗ», απεικονίζει ζωγραφισμένο και παράλληλα κεντημένο σε καμβά ένα από τα αγαπημένα μου πήλινα ειδώλια γυναικείας μορφής. Εύρημα που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6ου αι π.Χ στο χωριό της μητέρας μου, την Αιανή. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε.

Στο δεύτερο, απεικονίζεται η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ως κεντημένη γυναικεία φιγούρα. Φορά βασιλικό στέμμα, το περίγραμμα του Λευκού Πύργου, με λεπτομέρειες που καθρεφτίζουν τον μύθο περί μεταμόρφωσής της σε γοργόνα και κόσμημα σκουλαρίκι διπλής όψεως, που φανερώνει την αδελφική της σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο. Ο μύθος θέλει την Θεσσαλονίκη να χύνει από λάθος το αθάνατο νερό που είχε αποκτήσει ο αδελφός της. Από την στενοχώρια της ζήτησε από τους Θεούς να μην δει ποτέ τον θάνατο του και να ζει πάντα με την ελπίδα ότι αυτός βασιλεύει. Από τότε γυρίζει στις θάλασσες και ρωτά τους ναυτικούς «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;» Αξίζει να αναφερθεί πως η γραμματοσειρά στον τίτλο του πίνακα είναι κεντημένη αυτούσια όπως στην μαρμάρινη βάση που βρέθηκε στη ρωμαϊκή αγορά της πόλης. Πρόκειται για τμήμα βάθρου με αγάλματα της οικογένειας του Φιλίππου Β’ που είχαν στηθεί εκεί τον 2ο αι. μ.Χ. Ένα από αυτά, σύμφωνα με την επιγραφή, που πλέον βρίσκεται στο Αρχ. Μουσείο εδώ, εικόνιζε την Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου και γυναίκα του Κασσάνδρου, που έδωσε το όνομά της στην πόλη.

Ποιο βλέμμα του παρελθόντος θα θέλατε να σταθεί μπροστά από το έργο σας και για ποιον λόγο; Μα τι ευφάνταστη ερώτηση;! Θα απαντήσω ανάλογα λοιπόν! Με μια χρονοκάψουλα θα θελα να ναι μπροστά ο/η δημιουργός του πήλινου ειδωλίου της κόρης ΑΙΑΝΗ να μας πει πως του φαίνεται σε αυτή την μόρφη το έργο του και να μου αποκαλύψει κι άλλες δημιουργίες της εποχής εκείνης.. να τα λέγαμε λιγάκι..!! Στο τελευταίο, μα φυσικά ο Μ. Αλέξανδρος, να αγκαλιάσει στοργικά την Θεσσαλονίκη και να πάρει από πάνω της όλο το βάρος που κουβαλά ανα τους αιώνες!!

Το κεντρικότατο ξενοδοχείο S HOTEL συνδέεται μέσω υαλοπετασμάτων με τα ιστορικής αξίας θαλάσσια τείχη τα οποία περιστοίχιζαν στο μακρινό παρελθόν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ποια ήταν η αντίδραση σας όταν αντικρύσατε για πρώτη φορά αυτή την ιδιαιτερότητα; Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπη με την συγκεκριμένη ιδέα. Το πάντρεμα δηλαδή του σύγχρονου κόσμου με εκείνον του μακρινού παρελθόντος με είχε απασχολήσει χρόνια πριν, το μακρινό 2012, με δυο project που είχα επινοήσει το Old vs New και τους “Paint them”. Στο πρώτο λοιπόν, μέσα από φωτογραφίες ενσωματώνω στο σύγχρονο τοπίο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου (κατά την διάρκεια ταξιδιών μου), το παρελθόν τους. Πάντα με σεβασμό. Το «paint them» απ’ την άλλη πλευρά, αφορά ανθρώπους. Δικούς μου αγαπημένους ανθρώπους, που δίνοντας τους οδηγίες μεταμορφώνονται όσο πλησιέστερα γίνεται στους ήρωες διάσημων πινάκων που ξεχωρίζω. Βλέπω μέσα τους τον ίδιο τον πίνακα και ως δια μαγείας μοιάζουν πολύ! Δεν είναι φοβερό που τόσο κοντινοί μου άνθρωποι θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν πραγματικά τον ρόλο και κινηματογραφικά;

Φερ ειπείν, το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι ενσαρκώνει η παιδική μου φίλη Χρύσα Κεχαγιά, καλύτερη κατά την γνώμη μου από την Σκάρλετ Γιόχανσον στην ομώνυμη ταινία! (γέλια)  Ενδεικτικά μερικοί από αυτούς:

Άρα η πρόταση για συμμετοχή στο «Αγγίγματα στα θαλάσσια τείχη» «κούμπωσε» τέλεια το σακάκι της προυπάρχουσας καλλιτεχνικής μου ανησυχίας και τη σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα.

Τι θα λέγατε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. Κώστα Δούδο ο οποίος αποφάσισε να συνεργαστεί με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ προσφέροντας στους πελάτες του περισσότερο χρώμα και σκέψη για αυτές τις γιορτές; Ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική επιλογή της τοποθεσίας όπου χτίστηκε το “S”και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ για την δυνατότητα που μας δίνει να προσθέσουμε κι άλλο χρώμα στην ζεστή γωνία της Καλαποθάκη!

Κατά πόσο, σας έχει εμπνεύσει ένας Δεκέμβρης; Φιλοτέχνησατε ποτέ κάτι σχετικό με την εποχή; Δεν επηρεάζομαι από τις εποχές, για μένα ο κάθε μήνας όπως και η κάθε μέρα έχει τη δική της ενέργεια και δύναμη. Είναι ξεχωριστή και οφείλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Πού πιστεύετε ότι κρύβεται ο θησαυρός των Χριστουγέννων και πότε οι γιορτές έχουν νόημα; Ο θησαυρός κρύβεται μέσα στο σεντούκι της καρδιάς του καθενός. Πρέπει αντιθέτως, να αποκαλύπτεται και να μένει ανοιχτό, να εκπέμπει φως, χρώματα κι αγάπη. Ταξίδια του κορμιού και του μυαλού, μελωδίες μεθυστικές, ρυθμούς οργιαστικούς. Γεμάτα ανεμελιά, παιδικότητα και αθωότητα. Για μένα οι γιορτές έχουν νόημα όταν βρίσκομαι με την οικογένεια μου, παππουδογιαγιάδες και φίλους που στην ζωή σπέρνουν ζωντάνια και «θερίζουν» θετικότητα. Γιορτές επίσης σημαίνουν, τα Νon stop λαχταριστά φαγητά και γλυκά της λατρεμένης μαμάς Βάγιας. Τα ψητά του μπαμπά Δημήτρη οι βόλτες και φωτογραφίες μας στο Πλατανόδασος Ρυμνίου. Το διάσημο κιχί, η σπανακόπιτα, τα γιαπράκια της γιαγιάς Ελένης και οι λαχταριστές μπάμπες της γιαγιάς Ιωάννας. Μα για στάσου… Μοσχοβολάει ήδη η βασιλόπιτα της θείας Μαρίας που κάθε χρόνο στολίζει με σχέδια από καβουρδισμένο αμύγδαλο και μας εντυπωσιάζει!

Τι δώρο θα θέλατε να προσφέρετε σε κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο της ζωής σας; Η χαρά του να δίνεις είναι με βεβαιότητα μεγαλύτερη απ’ το να παίρνεις. Όμως παύει το δώρο να’ ναι  έκπληξη και η χαρά στα μάτια για εκείνους που προορίζεται θα χαθεί αν σας το μαρτυρήσω! Αν θα μπορούσα ευρύτερα, να χαρίσω κάτι με μια υπερφυσική δύναμη, αυτό θα ήταν ένα χαμόγελο πλατύ σε όλο τον κόσμο γιατί ο κάθε ένας από μας είναι σημαντικός και έχει σίγουρα κάτι θετικό να προσφέρει αρκεί να έχει λάβει αγάπη.

Εάν ήσασταν συλλέκτης έργων τέχνης, σε ποιο είδος θα προτιμούσατε να επενδύσετε & για ποιο λόγο; Με εκστασιάζουν τα αγάλματα, οι πίνακες, αντικείμενα του παρελθόντος ευρήματα που κάποιο χέρι εκεί μακρινά τα δημιούργησε. Η ιστορία τους περισσότερο με μαγεύει. Πάντα πιάνω τον εαυτό μου να τα χαζεύω ώρες στα μουσεία αλλά και αν μπορούσα δεν θα’ θελα να τα αποκτήσω. Ανήκουν σε όλους και στα παραπάνω από 8δις ατόμων αυτού του πλανήτη. Είναι κληρονομιά μας. Ευκαιρία να ταξιδεύουμε και να τα γνωρίζουμε. Αξίζει να θαυμάζονται και να «χειροκροτούνται» στον τόπο τους.

Τι εύχεστε και τι θα επιδιώξετε το 2023; Εύχομαι χρόνια γεμάτα υγεία. Γεμάτα με όσους κάνουν το παν να είμαστε ευτυχισμένοι και γεμάτα με όσα μας «ομορφαίνουν» κι άλλο την ψυχή. Οι πιο «ωραίοι» άνθρωποι να είναι δίπλα μας, οι πιο θερμές αγκαλιές ν’ ανοίγουν για να μας «κλείνουν» μέσα τους, οι πιο ζεστές καρδιές να μας συντροφεύουν. Όλα να ζωγραφίζουν αυτό το χαμόγελο….

Bio: Γεννημένη στην Κοζάνη με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λάτρης της τέχνης και του αθλητισμού.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ εγκαινιάζει & καινοτομεί για άλλη μια φορά παρουσιάζοντας έργα εξαίρετων εικαστικών με φόντο τα τείχη της πόλης…

Οι επισκέπτες και οι φιλότεχνοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν μια ξεχωριστή εμπειρία στο κεντρικό S Hotel Thessaloniki στην Καλαποθάκη 5 Πλατεία Ελευθερίας.
Οι καλλιτέχνες της “ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ” αγγίζουν τους χτύπους της καρδιάς ανθρώπων του χθες πάνω στο ιστορικής αξίας θαλάσσιο τείχος της πόλης παράλληλα με το σήμερα μέσω υαλοπετασμάτων στο ιδιαίτερα ξεχωριστό, υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Η εικαστική έκθεση θα είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά για όλη την εορταστική περίοδο, απο τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

https://youtube.com/@user-dj4uj9lo2o

“ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΕΙΧΗ”
ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ
Ίδρυση – Έμπνευση – Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα

“TOUCHES ON THE SEA WALLS “
EPIMONI TECHNI
(Persistent & Constant Art)
Inspired & curated by founder
Chris Barjoka

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣARTISTS

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΟΥ
MARIA CHATZILAMPOU

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ
KATERINA VLAHOU

ΠΕΠΗ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ
PEPI PAPANDREOU

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
STAVROULA ANDREOU

ΝΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΜΠΑΚΑΝΙΑΡΗ
DINA ANTONOGLOU BAKANIARI

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ
VASSILIS DIMITRIOU

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ANASTASIA GIATROPOULOU

A-23 NECTAR

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΝΙΑΡΗ
MARIA BAKANIARI

ΑΝΝΑ ΜΠΟΤΟΥ
ANNA BOTOU

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ
MELPOMENI KARAKITSOU

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ
IRINI MITOUDI

ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
KATERINA NIKOLAOU

ΣΟΦΙΑ ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΥ
SOFIA ARTOPOULOY

ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ
IOANNA AMPATZI

ΕΙΡΉΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
LAZARINI

ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΑΜΟΥΡΤΖΗ
IOANNA TSIAMOURTZI

ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
FILARETI PIPEROPOULOS

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
YIANNIS ADAMOPOULOS

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΚΗΣ – ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ
IOANNIS TROUKIS – DRYADES EN PLO

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ
DESPINA NIKOLIDAKI

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ
VASILIS KARKATSELIS

ΔΑΝΑΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
DANAI KERAMEOS

ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
MANOS IOANNIDIS

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ALEXANDER ATHANASIOU

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ
CHRIS BARJOKA

https://www.facebook.com/SHotel.gr
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr