Η Ζάνα Βόσσου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Η μυθολογία πάντα αποτελεί έμπνευση και πρόκληση για εικαστική έκφραση. Παίρνοντας στοιχεία από την μυθολογία και μετατρέποντάς τα στην σύγχρονη ζωή, λαμβάνουμε μηνύματα για την ίδια την ζωή. Ο μύθος του Μίτου της Αριάδνης είναι από τους αγαπημένους μου.

-Αριάδνη- Ξεκινώντας από την σημασία του ονόματος που σημαίνει αγνότητα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την θυσία, την αλληλεγγύη και την βοήθεια. Ο λαβύρινθος είναι ο μονόδρομος της ζωής όπου μπορείς να χάνεσαι και να βρίσκεσαι ξανά και ξανά. Μπορείς να βρεις τον δρόμο σου ακολουθώντας το νήμα της ζωής σου, παρελθόν, παρών και μέλλον μέσα από τον λαβύρινθο της ζωής. Έτσι λοιπόν σε αυτό το εικαστικό κάλεσμα, εμπνεύστηκα και αποτύπωσα τη δικιά μου Αριάδνη, το δικό μου λαβύρινθο και το δικό μου κόκκινο νήμα, μιας και το κόκκινο είναι το χρώμα της εικαστικής μου έκφρασης.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Ο Μίτος της Αριάδνης  είναι ένας μύθος που επιδρά στο συλλογικό ασυνείδητα μέσα από τους συμβολισμούς. Για να δώσω την προσωπική μου ερμηνεία για το μίτο της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή θα έλεγα πως διαθέτουμε την ικανότητα να βγούμε από το λαβύρινθο της άγνοιας και να προχωρήσουμε στην γνώση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η αποφασιστικότητα και έναν οδηγό που μας δείχνει πως να ξετυλίξουμε το κουβάρι ώστε να εξουδετερώσουμε τις αντιθέσεις ανάμεσα στον «εχθρό» έξω από μας και στον «εχθρό» μέσα μας. Ανάμεσα στο εξανθρώπινο και το ανθρώπινο.  

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Η δημιουργία για μένα είναι ένα ατελείωτο ταξίδι ανάμεσα στις εσωτερικές μας αναζητήσεις και τον εξωτερικό κόσμο μέσα από τα ερεθίσματα που μας προσφέρει. Τα θέματά μου μπορεί να βγουν μετά από μεγάλη έρευνα αλλά και πολύ αυθόρμητα. Συνήθως αποτελούν μια αλυσίδα, μια αλυσίδα όμως όπου τα έργα συνομιλούν μεταξύ τους. Ανθρωποκεντρικά έργα βγαλμένα μέσα από την ψυχή μου έρχονται και καταλήγουν στον καμβά. Πειραματίζομαι συνέχεια και ψάχνω καινούρια ερεθίσματα τόσο στα υλικά όσο και στα θέματα, μέσα σε αυτό το ατελείωτο εικαστικό ταξίδι το οποίο δεν θα ήθελα να τελειώσει ποτέ.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω πως τα πάντα έχουν ειπωθεί στην τέχνη με πολλούς τρόπους και μέσα ταυτόχρονα όμως και τίποτα δεν έχει ειπωθεί. Κάθε γενιά, σε κάθε εποχή ζει τις δικές της δυσκολίες, όνειρα και φιλοδοξίες με διαφορετικές ευαισθησίες και συνειδητοποιήσεις. Κατά συνέπεια κάθε γενιά ζει την απώρια της ύπαρξης από την αρχή και καλείται να δώσει νέο περιεχόμενο και πιθανές ερμηνείες για την δική του ζωή και κοινωνία. Παράλληλα η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και προσαρμόζεται ή εναντιώνεται  στην ροή την κοινωνίας μέσα από την ματιά του εκάστοτε καλλιτέχνη. Άρα όλες οι γενιές καλλιτεχνών αφήνουν το δικό τους στίγμα το οποίο είναι ανάλογο της εποχής τους.

Βιογραφικό: Η Snezana – Zana Vossou γεννήθηκε στα Μπίτολα – Βόρεια Μακεδονία, όπου σπούδαζε Νομικά. Από μικρή ενδιαφερόταν  για τη ζωγραφική και το σχέδιο ρούχων και κέρδισε βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής για νέους στη Γιουγκοσλαβία.

Από το 1987 ζει και εργάζεται στη Φλώρινα.

Από το 1993 έως το 2014 συμμετείχε σε πολλά εργαστήρια όπως ψηφιδωτό, αγιογραφία, κοσμήματα και διακόσμηση.

Το 2016 (’17) έγινε δεκτή στο Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα, Ελλάδα.

Παρακολούθησε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: «FOR A SCHOOL OF ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ» (Φλώρινα, Ελλάδα, 12-14 Μαΐου 2017).

Συμμετείχε επίσης στο BEAR ARTS PROJECT το 2021.

Πίνακές της βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε προσωπικές συλλογές. Έχει επιμεληθεί τη διακόσμηση ξενοδοχείων, επαγγελματικών και παιδικών χώρων στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Μερικές από τις εκθέσεις που συμμετείχε είναι:

 • Δεκέμβριος 2001 Ομαδική Έκθεση Φλωρινιωτών Ζωγράφων, Γκαλερί FSF Aristotle, Φλώρινα, Ελλάδα
 • 2014 Ομαδική Έκθεση Μωσαϊκού, Μουσείο Πολιτισμού, Φλώρινα, Ελλάδα
 • Ατομική έκθεση Αυγούστου 2005, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Φλώρινας
 • Απρίλιος 2019 Observe Self, Πλατεία Χώρου Τέχνης, Πτολεμαΐδα, Ελλάδα
 • Μάιος 2019 Platforms Project, Συμμετοχή με την ομάδα EN FLO, Αθήνα, Ελλάδα
 • Σεπτέμβριος 2019 Cheap Art, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινα, Ελλάδα
 • Δεκέμβριος 2019 «Heavy Winter», Ομαδική έκθεση, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινα, Ελλάδα
 • Μάιος 2020 «Visual Arts e-Pandemic», Διαδικτυακή έκθεση τέχνης
 • Αύγουστος 2020 ‘’Αύγουστος’’, εικαστική ομαδική έκθεση τέχνης
 • 2020 «Bear Arts life ARCPROM», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
 • Σεπτέμβριος 2020 «Paint the Lyric», Ομαδική Έκθεση, Ιθάκη, Ελλάδα
 • Ιανουάριος 2021 «LIFE arcprom», ομαδικό καλλιτεχνικό ημερολόγιο (BEAR ART PROJECT)
 • 2021 «Balcan Art Festival», Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση • Μάρτιος 2021 διαδικτυακή έκθεση τέχνης «MELANCHOLIA».
 • Απρίλιος 2021 Ομαδική Έκθεση Τέχνης «Female in Art», Ελλάδα
 • Μάιος 2021 «Αλμπέρ Καμύ: 865 γράμματα», Ελλάδα
 • Σεπτέμβριος 2021 «Paint the Lyric», Ομαδική Έκθεση, Ιθάκη, Ελλάδα
 • Αύγουστος 2021 «Bibart», Biennale Internationale d’Arte Di Bari E Area Metropolitana, Ιταλία.
 • Αύγουστος 2021 ‘’Cheap Art’’, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Ελλάδα • Ιούλιος 2021 «Ηθοποιός σημαίνει φως» Επίδαυρος, Ελλάδα.  (Λόγω Covid-19 οδηγίες η έκθεση καθυστέρησε και αναβλήθηκε για τις 22 Οκτωβρίου)
 • Οκτώβριος 2021 «Ηθοποιός σημαίνει φως», Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνα, Ελλάδα. • Νοέμβριος 2021 Βαλκανικό Φεστιβάλ Τέχνης «Liminal Point», Εθνικό Μουσείο της Ρουμανίας, Τιμισοάρα.
 • Απρίλιος 2022 «Ο Μύθος της Αντριάνας», Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνα, Ελλάδα.
 • 2021 Συνέντευξη στο περιοδικό Polis
 • 2022 «Osten Bienalle»

Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail: [email protected] Instagram: zanart16_artwork

Facebook: Snezana Zana Vossou

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Ιωάννης Καραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr