Η Εύη Αθανασίου συμμετέχει στην έκθεση εικαστικών: Μπαϊράκια στην Άγονη Γραμμή – Αντικύθηρα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 26/7 – 1/8/2021
Χώρος Παλαιού Καφενείου Οικογένειας Πλουμίδη
Ποταμός Αντικυθήρων (ώρες λειτουργίας: 19.00 -22.00)

Κείμενο: Δέσποινα Πανταζή

Μπαϊράκια-παντιέρες, φλάμπουρα είναι η τρέχουσα δράση του Ορίζοντα γεγονότων που θα καλύψει όλο το 2021, με δράσεις και εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

75 Καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει ισάριθμες παντιέρες με τη δική τους απόδοση της έννοιας της Ελευθερίας. Στην 4η πράξη της δράσης μας, διοργανώνεται έκθεση στον Ποταμό Αντικυθήρων, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.

Διοργάνωση-Επιμέλεια:
Ορίζοντας Γεγονότων Ομάδα Εργασίας Δέσποινα Πανταζή
Κωνσταντίνα  Παρασκευοπούλου

Τα Μπαϊράκια, προεπαναστατικά κυρίως πολεμικά σήματα αναγνώρισης των διαφόρων μονάδων, στις κορυφές των βουνών, προέρχεται, εκ της τουρκικής bayrak και αυτή εκ παραφθοράς εκ της περσικής Μπαϊράκ σημαία.

Μονόχρωμα και ελάχιστα δίχρωμα υφασμάτινα σήματα, τριγωνικό σχήμα δηλαδή της φλόγας, αυτοσχέδια σημαία με σύμβολα κεντημένα ή ζωγραφισμένα στο πανί. Φράσεις που εμπνέουν και εμψυχώνουν…, αγιασμός για τις καινούριες σημαίες. Κρυμμένο νόημα που ξεσηκώνει τους επαναστάτες και οραματιστές – ΗΕΑ-ΗΘΣ-. Ιστορία που διδάσκει και εμπνέει, που γίνεται αφορμή δημιουργίας.

Ο κάθε Καλλιτέχνης “σήκωσε δικό του Μπαϊράκι” χαρακτηρισμός οποιασδήποτε εκδηλούμενης αντίδρασης ανεξαρτησίας επι οργανωμένης δράσης -το Μπαϊράκι της προσωπικής του ελευθερίας- απάντηση στην κρίση που περνούν οι ανθρώπινες ελευθερίες σαν τους Ακρίτες της Άγονης Γραμμής των Αντικυθήρων, οι οποίοι σαν “Αλλοι” σύγχρονοι ήρωες σηκώνουν τα Μπαϊράκια της Ελευθερίας στο δικαίωμά τους, να ζουν. Μέσα από εικόνες βγαλμένες απο προηγούμενες δεκαετίες, σε μια σκληροτράχηλη γεμάτη, αντιξοότητες πραγματικότητα. Στον απόκρημνο βράχο των Αντικυθήρων, στο σημείο που συναντιούνται το Αιγαίο το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος οι Καλλιτέχνες του Ορίζοντα Γεγονότων υψώνουμε τα Μπαϊράκια (φλάμπουρα, παντιέρες) σαν απάντηση στην απατηλή αλήθεια στην ελευθερία και στο όνειρο.

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε την εικαστικό Εύη Αθανασίου

Η Εύη Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε από το 1996 έως το 2000 ζωγραφική, χαρακτική και σχεδιασμό διαδραστικών μέσων και εγκαταστάσεων στο Λονδίνο. Στα πρώτα της βήματα μαθήτευσε δίπλα στο δάσκαλό, ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Πανουτσόπουλο. Η φιλελεύθερη διδασκαλία του απελευθέρωσε τις ριζοσπαστικές πτυχές της. Η εξάχρονη παραμονή της στο Λονδίνο την έφερε σε επαφή με πολιτιστικά δρώμενα σε όλη τη δυτική Ευρώπη αλλά και κατά τη διαμονή της στη Νέα Υόρκη έστρεψε το ενδιαφέρον της στην υπαρξιακή αναζήτηση και στον δημιουργικό πειραματισμό. Γνώρισε το χοροθέατρο, γεγονός που επέδρασσε στην αισθητική των διαδραστικών βίντεο εγκαταστάσεις της. Τα έργα της εμπεριέχουν την ανάγκη για επαφή και αφύπνιση. Γι’ αυτό συχνά είναι διαδραστικά και ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή του κόσμου.

Καταλυτική επίσης για την χαρακτική της δουλειά υπήρξε και η γνωριμία της το 2010 με τον ζωγράφο – χαράκτη Γιώργο Βαρλάμο. Από το 2013 και μετά, η δουλειά της έχει μεταστραφεί και προς την performance. Την ενδιαφέρει το ζωντανό κομμάτι σε αυτό το είδος της έκφρασης, σε αυτό που εκτυλίσσεται στο εδώ και στο τώρα. Έχει διδακτική εμπειρία 15 ετών. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολλές εκθέσεις εικαστικών τεχνών. Έχει διοργανώσει εικαστικά εργαστήρια & δρώμενα σε δημόσιους χώρους. Είναι η ιδρύτρια του Πολυεργαστήριου Τέχνης κΟλαζ. Συνεργάζεται με την ομάδα Ορίζοντας Γεγονότων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΤΕ. Έχει συμβάλει σημαντικά στο στήσιμο, έχει επιμεληθεί τη λειτουργία και έχει διδάξει χαρακτική στο Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής, στο Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, από το 2009 έως 2019.

Επιλεγμένες εκθέσεις:  2019 «Εφημερεύει: Πεδίο Βολής Ψ» Ορίζοντας Γεγονότων Platforms Project | 2018  “Πρόσωπα της Πόλης» Ena Contemporary |2018-2015 «7η, 8η 9η , 10η, 11η Εικαστική Έκθεση Ελευσίνας» Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος | 2015 «Νέα ελληνική Χαρακτική 1» Myrό Gallery of Contemporary Art – Θεσσαλονίκη | 2014 «Αντίσταση Τώρα» Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 2014 «Υποδοχέας μέσα στο σακούλι» CAMP πλατεία Κοτζιά| 2013 «20 Νέοι Χαράκτες» Σπίτι της Κύπρου  | 2011 «Small is Smart» Art Tower Agora |2008 «2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης» | 2008 «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής» Τεχνόπολη. Έργα τις βρίσκονται στις συλλογές γνωστών συλλεκτών και οργανισμών όπως: Γ. Ριζόπουλου , Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Κανάκη, Χ. Γιαννάκου και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας.

w: artev.eu https://www.facebook.com/evi.athanasiou/

Εύη Αθανάσιου | «Ζωή ΟΧΙ Επιβίωση» | 2021 | 126 εκ. Χ 91 εκ. |
Χειροποίητη μεταξοτυπία, ξύλινα πηχάκια, στένσιλ, ραμμένο ύφασμα,

….λίγα λόγια ΣΧΕΤΙΚΑ με το Μπαϊράκι μου: “Εγκλεισμός, Απομόνωση, Φόβος, Ανεργία, Θάνατος, Ανασφάλεια, Καταστολή.
Μια βόλτα με τη μάσκα στο παραμελημένο πάρκο «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση» Αντώνης Τρίτσης. Ένα σύνθημα αναρχικό στον τοίχο και έκανα την ταύτιση:
ΖΩΗ ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ – ΕΛΕΥΘΥΕΡΙΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ! “


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση εικαστικών: Μπαϊράκια στην Άγονη Γραμμή – Αντικύθηρα και γίνεται η παρουσίαση της δουλειάς τους:
Henshaw Diane Vissers Wilma Αθανασίου Εύη Γαβριλιάδης Ανδρέας Δούναβη Ειρήνη Κουτρίδου Ειρήνη Νασιοπούλου Ντιάνα Πανταζή Δέσποινα Παρασκευοπούλου Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου Σοφία Σουφλής Παύλος Χαμαλίδου Φωτεινή