Η εικαστική μαγεία της Θεοδώρας Βάλβη στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης

Γράφει ο ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Από τις 24 εως 29 Σεπτεμβρίου 2023 είχε διάρκεια η νέα έκθεση της εικαστικού Θεοδώρας Βάλβη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Η απόλυτη τέχνη στις συγκεκριμένες καταθέσεις αλλά και στο ευρύτερο κύκλο των αποδόσεων της εκθέτει το πνεύμα των επίκαιρων αναφορών και των διευρυμένων  αποκαλύψεων της καθημερινότητας .Τα θέματα της κινούνται ανεξάρτητα αλλά σε εκούσιες χρονομετρήσεις στάσεων και συστάσεων.

Χαρακτηρίζονται από τις οπτικές των παραστάσεων της φύσης και του οικιστικού περιβάλλοντος που σταχυολογούν λύσεις και εκκλήσεις. Με καίρια ιδιωματική και ηθογραφική χροιά η δημιουργός ενδυναμώνει τους έντεχνους και αμφίδρομους καθοριστικούς προσανατολισμούς της τεχνοτροπίας και της απαράμιλλης τεχνικής που ακολουθεί με ενστάσεις που γίνονται παρεμβατικοί κανόνες.Μεταλλάσσει τις έμφυτες παλμικές επιρροές με ρευστότητα, λεπτομέρεια και οξυδέρκεια ώστε να κοσμούν τις ανυσματικές περισκέψεις. Οι ανοιχτές επιστολές που παρεπιδημούν στην εικαστική γραφή της ανάγονται σε ζωγραφικούς πίνακες που ξεπερνούν συχνά τα όρια της προσωπικής μέθεξης και λύτρωσης. Η έμπνευση της αναδιοργανώνεται θεαματικά με μια διαφορετική κάθε φορά απεικόνιση.

Μας καλεί ως θεατές σε ένα ταξίδι ένθερμης και ενιστάμενης διάβασης σε βροντώδεις έννοιες εκλάμψεων. Στον συνειρμικό κόσμο των ιδιότυπων εκφάνσεων που φιλοτεχνεί οι σκεπτόμενοι ιριδισμοί συνδέονται με τα θετικά πλέγματα της αλήθειας, με την αισθητική και την μυθοπλαστική έκβαση. Κάθε επεκτατική και περιεκτική λεπτομέρεια της συμπληρώνεται από τις διαβαθμίσεις των αξιώσεων που με την συνδρομή της επίγνωσης αναπαράγουν την πανδαισία των κύριων αισθητικών επεμβάσεων και των παρεμβάσεων που χαρακτηρίζουν την συνειδητή υφή πέρα από την ανθρωποκεντρική χροιά. Τολμά ωθήσεις, ενδοσκοπήσεις και καταδύσεις σε τοπία άγνωστα και γνωστά αδρανή και ιδιοτελή ,καταστάσεις στις οποίες οι διαπιστώσεις για την αξιολόγηση τους διατυπώνουν αφυπνίσεις. Σε αυτές τις ιδανικές συλλήψεις συσσωρεύει ευνομούμενες παρακολουθήσεις με εμμονή σε ενορχηστρωμένες θεάσεις που εμπλέκονται με ζωτικές και ζωογόνες φιλοσοφίες.

Οι διατάξεις τους προέρχονται από στοχαστικές και επιμέρους αναλύσεις που απεικονίζουν αντιστίξεις και συγκινησιακές αφορμές με αποστολές που εξομοιώνουν σημαίνουσες και συντονισμένες εκφορές.

Η επικείμενη τέχνη της Θεοδώρας Βάλβη μέσα από μεγαλειώδεις νύξεις και λόγιες επιταχύνσεις αντιπαραθέτει μια χαρακτηριστική κοσμογονική πανσπερμία που αφομοιώνει μηνύματα και νοήματα.

Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατοικεί στην Μυτιλήνη.Στην δεκαετία του 1970 διδάχτηκε επί 3 χρόνια σχέδιο και χρωματολόγιο στο Ατελιέ Ορφανουδάκης στην Αθήνα. Η δίψα της για νέες παραστάσεις την οδήγησαν στον Καναδά. Εκεί ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Μετά πήγε στην Κύπρο και στην συνέχεια σε πολλές τοποθεσίες της Ελλάδας. Το 1975 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Λέσβο. Άρχισε εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα  και στην Λέσβο. Καθιέρωσε στα έργα της το λάδι σε καμβά. Η έμπνευση ήταν η φύση, τα κτήρια και ότι κέντρισαν τα μάτια της. Το 2002 έγινε μέλος της Εικαστικής Παρέμβασης Μυτιλήνης, στην συνέχεια γραμματέας και μετά πρόεδρος. Την ίδια χρόνια σε ατομική έκθεση της, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με 40 έργα, κρίθηκε από κριτικό τέχνης, ως η καλύτερη ζωγράφος στην Λέσβο. Έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  Ολυμπιάδας 2004. Έκανε έκθεση στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί, να παρουσιάζει εκθέσεις στην Λέσβο, Αθήνα και σε άλλα μέρη. Αυτή είναι η σημαίνουσα  διαδρομή της ζωής της, το πάθος  και ο έρωτας μέχρι το τέλος.

Εκτός από την ζωγραφική στα ενδιαφέροντα της είναι η μουσική, η ποίηση, τα ταξίδια, η όπερα, το θέατρο. Έχει ταξιδέψει σε αρκετές χώρες : Καναδά, Κύπρο, Βουλγαρία, Αγγλία, Βιέννη, Πράγα, Κατάρ, Γαλλία, Μαλδίβες και σε πολλές ελληνικές τοποθεσίες.