Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΧΟΙΝΑ της ομάδας “Εικαστική Δημιουργία” εκθέτει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παναγίας Φανερωμένης

“…Ένα έργο αποκτά τη δική του υπόσταση και πορεία όταν εκτίθεται και κάθε θεατής του το προσεγγίζει, το βιώνει και το ερμηνεύει ανάλογα με τις δικές του προσλαμβάνουσες και εμπειρίες ανεξάρτητα πολλές φορές και από τις προθέσεις του καλλιτέχνη.”

Τι είναι η τέχνη για εσας; Για εμένα η τέχνη είναι η προσωπική, δημιουργική έκφραση, που δύσκολα υπάρχει χωρίς τη κατάκτηση της τεχνικής, που καταργεί την αίσθηση του χρόνου. Όταν δίνομαι σε αυτήν και μου δημιουργεί την ανάγκη να μοιραστώ και με άλλους την απόλυτη ευτυχία και τον συναισθηματικό  πλούτο που βρίσκω σ’ αυτήν.

Πως νιώθετε που θα μοιραστείτε την τέχνη σας με το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση; Χωρίς να το θέλω απάντησα ήδη πιο πάνω και στην ερώτηση αυτή. Θα μπορούσα να προσθέσω μόνο ότι ένα έργο αποκτά τη δική του υπόσταση και πορεία όταν εκτίθεται και κάθε θεατής του το προσεγγίζει, το βιώνει και το ερμηνεύει ανάλογα με τις δικές του προσλαμβάνουσες και εμπειρίες ανεξάρτητα πολλές φορές και από τις προθέσεις του καλλιτέχνη.

Πόσο σημαντικό είναι για εσας η ελεύθερη έκφραση και η ελεύθερη επιλογή θεματολογίας; Η Ιστορία της Τέχνης έχει δείξει ότι ακόμα και με πολλούς περιορισμούς στη θεματολογία, ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης όπως πχ ο Ισπανός βασιλικός ζωγράφος Βελάσκεθ, μπορεί να κατακτήσει την εσωτερική, προσωπική του ελευθερία και να σπάσει τα δεσμά των περιορισμών. Για εμένα προσωπικά είναι φυσικά προτιμότερο και εξαιρετικά σημαντικό ότι έχω την ελευθερία να πάρω την έμπνευσή μου από ό,τι πραγματικά και βαθιά με συγκινεί.

Ποιο χρώμα σας αντιπροσωπεύει και γιατί; Είναι δύσκολο να κάνω την επιλογή αυτή γιατί όλα τα χρώματα υπάρχουν και εξαρτώνται από το φως. Έχω πάντως ιδιαίτερη αγάπη για τις άπειρες αποχρώσεις που παίρνει το μπλε στην ήρεμη και τη τρικυμισμένη  θάλασσα που αντανακλά το χρώμα του ουρανού.

Bio: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΧΟΙΝΑ

Είμαι δικηγόρος που συνταξιοδοτήθηκα, εξειδικευμένη σε θέματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρώην μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχω διδαχθεί πολλά χρόνια σχεδόν όλα τα είδη χορού, που αγαπώ ιδιαίτερα και τα τελευταία χρόνια συμμετέχω σε θεατρική ομάδα. Λατρεύω τη ζωγραφική την οποία έχω διδαχθεί από το 1991 για τρία χρόνια με έμφαση στο σχέδιο με κάρβουνο, τις σκόνες και κόλλες, τα ακρυλικά και την ακουαρέλα ενώ έχω πάρει πρόσφατα μαθήματα αγιογραφίας και ιαπωνικής σινικής μελάνης. Τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με την ελαιογραφία, που με έχει συναρπάσει, με τη καθοδήγηση της εξαιρετικής ζωγράφου Gilda Frumkin.

Ημέρα εγκαινίων: Σάββατο, 4 Ιουνίου

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παναγίας Φανερωμένης, της μοντέρνας εκκλησίας της Βουλιαγμένης, Αιόλου 8.

Οι ώρες επίσκεψης για τα δύο Σαββατοκύριακα είναι: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00. Οι επισκέψιμες ώρες για τις καθημερινές είναι: 18.00 – 22.00.

Λίγα λόγια για την ομάδα Εικαστική δημιουργία: Είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε από την ζωγραφο Γκίλντα Φρούμκιν στην  Πνευματική εστία της Βούλας το 1996. Μέχρι και το 1913 η ομάδα αυτή εκθέτει τα έργα της στην αιθουσα της ΠΕΒ. Με το πέρασμα των χρόνων και μέχρι σήμερα η ομάδα  ανανεώνεται και κατα καιρούς αλλάζει μέλη. Aπό το 1913  μέχρι και τις ημέρες μας τα μαθήματα γίνονται αφιλοκερδώς στο ατελιε της ζωγραφου Gilda Frumkin. Κατα τη διάρκεια της πανδημίας τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά με τον εμβολιασμό των μελών όλα μπήκαν ξανα σε μία σειρά. Η Gilda ειναι παντα προθυμη να συμβουλέψει και να βοηθήσει όποιον χρειάζεται τις συμβουλές της ακόμα και διαδικτυακά. Φέτος και για πρώτη φορά άλλαξε τον χώρο της έκθεσης. Μετά από την ευγενική παραχώρηση του Ι.Ν Παναγία Φανερωμένη (Αιόλου 8), στην Βουλιαγμένη, η έκθεση για το 2022 θα γινει στον ενοριακό πνευματικό κέντρο του  Ιερού Ναού… Η εκκλησία είναι καταπληκτική, μοντερνα (αρχιτέκτονας η Κα. Η αρχιτέκτων Βούλα Διδώνη) έχει καταπληκτικές αγιογραφίες του Γεώργιου Κόρδη.

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr