Η «Βασίλισσα» Ελιά με τις θαυματουργικές της ιδιότητες

Γραφει η Τζένη Διβόλη

Το δέντρο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα.

Έχει σημαδέψει με τη μακραίωνη παρουσία της, όχι μόνο το τοπίο, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση και τον πολιτισμό στις χώρες που καλλιεργείται. Η ανάδειξη της ελιάς ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας στη σύγχρονη μαγειρική με σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Ακόμα και ο μύθος για το όνομα της Αθήνας εμπλέκει γοητευτικά το ιερό αυτό δέντρο,με τους ευλογημένους καρπούς του .

“Eχτύπησε η Αθηνά το ραβδί της και βγήκε τότε μια ελιά γεμάτη καρπούς επάνω στον βράχο της Ακρόπολης και αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο του «Ολύμπου» στην Ελλάδα” . Και αν αυτή η ιστορία είναι ένα παραμύθι, κρύβει μέσα της μια πολύ μεγάλη αλήθεια, την τεράστια σημασία και αξία του δέντρου της ελιάς.

Αναμφίβολα η χώρα μας κρύβει σπουδαίους θησαυρούς, μέρη, γεύσεις και εμπειρίες που κανείς αναζητά να δει, να γευτεί και να ζήσει μια ολόκληρη ζωή. Ένας από αυτούς τους θησαυρούς είναι σίγουρα το ελαιόλαδο. Λογικά σου ήρθε στον μυαλό κάποια διαφήμιση που ένας τουρίστας δοκιμάζει ένα ντόπιο ελαιόλαδο και χαίρεται. Ε λοιπόν, πιστεύω ότι αυτές είναι, ίσως, οι πιο αληθινές διαφημίσεις. Εμείς, όμως, στην Ελλάδα δεν αγαπάμε το ελαιόλαδο μόνο για την γεύση του αλλά και τις μοναδικά ευεργετικές του ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι άλειφαν στο δέρμα τους και στα μαλλιά τους λάδι ώστε να καθαριστούν και να αρωματιστούν, ενώ το χρησιμοποιούσαν και στα ρούχα τους για να τους δώσει λάμψη.

Το ελαιόλαδο είναι ο καλύτερος φίλος της ενυδάτωσης του δέρματος, μας εξομολογήθηκε η διευθύντρια του εμπορικού τμήματος της εταιρίας Propharm Σοφία Αργυρούδη, καθώς προστατεύει την μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια του νερού μέσα από το κύτταρο. Επιπλέον η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θρέφει την επιδερμίδα και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και διατήρηση του δέρματος, καθώς αποτρέπει την είσοδο τοξινών από την επιδερμίδα.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα του ελαιόλαδου. Η αντιοξειδωτική της δράση σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του, προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση καθώς συμβάλλουν στη συλλογή και εξουδετέρωση των «καταστροφικών» ελεύθερων ριζών.

Το ελαιόλαδο, λοιπόν, προσφέρει ενυδάτωση, θρέψη, αντιγήρανση, μαλακό και λαμπερό δέρμα  αλλά σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την έρευνα μπορεί να κάνει θαύματα. Για αυτό και η εταιρία Propharm  επικεντρώθηκε στην ποιότητα που μπορεί να προσφέρει το ελαιόλαδο και  προτείνει τα παρακάτω, πρώτης ποιότητος, προϊόντα της Olive Touch, με βιολογικό λάδι ελιάς, για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα στην περιποίηση της επιδερμίδας σας.

24ωρη Aντιγηραντική- Συσφικτική Κρέμα Προσώπου με βιολογικό Λάδι ελιάς και εκχύλισμα φύλλων ελιάς. Βελτιώστε την όψη του προσώπου σας και νικήστε τον χρόνο.

Eνυδατικός-Συσφικτικός Ορός Προσώπου με βιολογικό Λάδι Ελιάς, εκχύλισμα αλόης & βιταμίνη Ε, για ενίσχυση της καθημερινής περιποίησης. Ένας πολύτιμος βοηθός ομορφιάς.

Aπολεπιστική Κρέμα Προσώπου με βιολογικό Λάδι Ελιάς και κόκκους ελιάς. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και τα μαύρα στίγματα, αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή και λεία.

Και επειδή είναι ωραίο να έχεις επιλογές ρίξε μια ματιά και στην σειρά Olivin. Καλλυντικά εμπλουτισμένα με πολλά εκχυλίσματα όπως αλόης, σταφυλιού, καφέ, σπιρουλίνας κ.α., με βιολογικά έλαια, όμορφα αρώματα και φυσικά με βιολογικό λάδι ελιάς.

Φαίνεται ότι κάτι ήξεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αγαπούσαν τόσο πολύ την ελιά. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι την ύμνησαν και οι ποιητές μας

Είμαι του ήλιου η θυγατέρα,
η πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Χρόνια η αγάπη του πατέρα,
σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να πέσω νεκρωμένη,
αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη

Κωστής Παλαμάς

 «Ευλογημένο να’ ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει

κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ’ τα νέφη,

κι ευλογημένος  τρεις φορές αυτός που σ’ έχει στείλει,

για το λυχνάρι του φτωχού, για του αγίου το καντήλι» Ιωάννης Πολέμης