Η έκθεση του Νίκου Καλαφάτη «Παράλληλοι Διάλογοι» επιστρέφει στην γκαλερί Έρση

Η έκθεση «Παράλληλοι Διάλογοι» του ζωγράφου και γλύπτη Νίκου Καλαφάτη επαναλειτουργεί στην γκαλερί Έρση.

Όπως γνωρίζετε, η ατομική έκθεση του ζωγράφου και γλύπτη Νίκου Καλαφάτη «Παράλληλοι Διάλογοι», διακόπηκε την επόμενη ημέρα των εγκαινίων, που έγιναν στις 12 Μαρτίου 2020 στην Γκαλερί Έρση, εξαιτίας του Covid-19. Από τις 11 Μαϊου, η Γκαλερί άνοιξε και η έκθεση επαναλειτουργεί, με διάρκεια έως και τις 13 Ιουνίου 2020.

Ο γνωστός καλλιτέχνης στη 17η ατομική του έκθεση, δένοντας τη ζωγραφική με τη γλυπτική, «σκηνοθετεί» τα καινούρια του έργα, γλυπτά ή επίτοιχα, δουλεμένα κυρίως σε σίδηρο και επιζωγραφισμένα, σε ένα εναλλακτικό εικαστικό περιβάλλον. Ο μικρόκοσμος των «Εκ φύσεως» όντων του συνομιλεί με τα ποιητικά καράβια των «Πλεύσεων», τις ανθρώπινες φιγούρες και το θεατή, ιχνογραφώντας ένα άλλο ταξίδι μέσα στο ταξίδι, που αναστοιχειοθετεί την ίδια τη σχέση μας με τη φύση και την προσμονή μιας Άνοιξης.

Ο Μάνος Στεφανίδης γράφει, μεταξύ άλλων, στον Κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: “Αν η τέχνη είναι ένα παιχνίδι πολύμορφο, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις, χρώματα και ιδέες, τότε ο Νίκος Καλαφάτης έχει συλλάβει απόλυτα το νόημά της. Αν η τέχνη είναι επίσης η προσπάθεια να φτιάξουμε έναν κόσμο παράλληλο αλλά όχι ταυτιζόμενο με τον φυσικό, έναν κόσμο αυτάρκη που το όνειρο θα υποκαθιστά τη μικρονοϊκή λογική και το συναίσθημα ή η φαντασία τους γραφειοκρατικούς νόμους και τους κανόνες του, τότε πάλι ο Νίκος Καλαφάτης βρίσκεται στη σωστή πλευρά…”