Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος Mishmash Quartet: Yasaman

Με μια συναυλία που περιλαμβάνει δείγματα της μακραίωνης εβραϊκής μουσικής παράδοσης από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο τιμά φέτος το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την 27η Ιανουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από το Ναζιστικό Καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το ιταλικό συγκρότημα Mishmash Quartet θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην παράδοση του klezmer (μουσική των Εβραίων Ασκενάζι) και στις σεφαραδίτικες μεσαιωνικές ρομάντζες που καλύπτουν μια περιοχή από την Ισπανία ως την Τουρκία. Γενικότερα το κουαρτέτο παρουσιάζει μία πρωτότυπη και συναρπαστική εκδοχή των «περιπλανώμενων» ήχων της Μεσογείου, του Αραβικού Κόσμου και γενικότερα της Ανατολής, ενώ το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει την πρωτότυπη μορφή αυτών των παραδόσεων αλλά και σύγχρονα κομμάτια εμπνευσμένα απ’ αυτές.
Το ίδιο το όνομά του άλλωστε (Mishmash) υπάρχει ως όρος σε διάφορες γλώσσες και σχετίζεται με την έννοια της «ανάμιξης». Το κουαρτέτο αποτελείται από τους Marco Valabrega στο βιολί και τη βιόλα, Nicola Pignatiello στην κιθάρα, Bruno Zoia στο κοντραμπάσο και Mohssen Kasirossafar στα περσικά κρουστά. Συνεργάζεται εδώ και χρόνια με διάσημους τραγουδιστές από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως οι Laura Polimeno, Faye Nepon, Evelina Meghnagi, Yasemin Sannino, Bente Kahan. Στη συναυλία της Θεσσαλονίκης τραγουδά η Gabriella Aiello.
Το σύνολο εμφανίζεται τακτικά σε πολλά φεστιβάλ της Ιταλίας και του εξωτερικού, συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έγραψε μουσική για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Από την εταιρεία Finisterre κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ (Delta, Parvanè, Yasaman) που είχαν θερμή αποδοχή από την κριτική.
Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το πρόγραμμα Tempo Forte Ιταλία – Ελλάδα 2019.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)