Ηλίας Γκογκίδης: “Η υπομονή και η επιμονή σε ένα στόχο, αποτελεί το κλειδί για να πετύχεις κάτι. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο”

“…Το καλοκαίρι του 2018, είχα τη μεγάλη τιμή να γνωρίσω το Μίκη Θεοδωράκη, ύστερα από μια σειρά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας… Από τη πλευρά του, μου εμπιστεύτηκε την ίδρυση της Συμφωνικής του Ορχήστρας, ενώ από τη πλευρά μου, εκπληρώθηκε το όνειρο μου για την ίδρυση μιας Συμφωνικής Ορχήστρας, με ειδικευμένο ρεπερτόριο”

• Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η πορεία μου στο μουσικό κόσμο ξεκίνησε γύρω στο 2007, ξεκινώνοντας μαθήματα βιολιού στην Αθήνα, με τη κυρία Στέλλα Γεωργίου. Στη συνέχεια, και ύστερα από χρόνια, μετατέθηκα στο κόσμο των Φιλαρμονικών, παίζοντας Τρομπέτα στη Φιλαρμονική Αιγινίου, και Κόρνο στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Καλαμαρίας. Επιπλέον, ήμουν ενεργό μέλος τόσο της ορχήστρας, όσο και της χορωδίας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης. Τα τελευταία χρόνια, ανέλαβα διοικητικά καθήκοντα στη Φιλαρμονική Αιγινίου με το ρόλο του Αντιπροέδρου. Το 2018, και ύστερα από παρότρυνση αρκετών συναδέλφων, ίδρυσα το Μουσικό Σύνολο “Παρά Τρίηχα”. Επίσης, είχα τη τιμή να διευθύνω τη Φιλαρμονική Αιγινίου, και την Ορχήστρα & Χορωδία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, στα πρώτα μου βήματα στο κόσμο της Διεύθυνσης. Καθοριστικής σημασίας για εμένα, ήταν η γνωριμία μου τον κ. Ευθύμη Μαυρίδη, ο οποίος με μύησε στις πρώτες μου συναυλίες, με ένα διαφορετικό “ποιόν”. Εκεί γνώρισα και αγάπησα τη Λαϊκή Μουσική, ενορχηστρωμένη σε Συμφωνική Φόρμα.

• Μιλήστε μας για τη γνωριμία σας με το Μίκη Θεοδωράκη. Το καλοκαίρι του 2018, είχα τη μεγάλη τιμή να γνωρίσω το Μίκη Θεοδωράκη, ύστερα από μια σειρά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Ήταν μια περίοδος περίεργη θα έλεγα. Τόσο για εμένα, όσο και για τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη για διάφορους λόγους. Εν συντομία θα έλεγα, πως κάναμε ο ένας στον άλλο μια χάρη. Από τη πλευρά του, μου εμπιστεύτηκε την ίδρυση της Συμφωνικής του Ορχήστρας, ενώ από τη πλευρά μου, εκπληρώθηκε το όνειρο μου για την ίδρυση μιας Συμφωνικής Ορχήστρας, με ειδικευμένο ρεπερτόριο.

• Είστε ιδρυτής και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πώς αισθάνεστε έχοντας αυτό το προνόμιο; Σίγουρα, αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ταυτόχρονα τεράστια ευθύνη. Δεν θα έλεγα τόσο ότι αποτελεί “προνόμιο”, αλλά ένα τίτλο τον οποίο τόσο πρέπει να τιμήσεις, όσο και να τον προσέξεις.

• Τι προβλήματα αντιμετώπιζετε ως διευθυντής της Σ.Ο.Μ.Θ. Αντιπροσωπεύοντας ένα τέτοιο όνομα, σίγουρα τα πράγματα ΔΕΝ έχουν όπως όλοι νομίζουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου στο κοινωνικό τομέα, πρέπει να φοράω το προσωπείο του Διευθυντή, προσέχοντας το τί λέω, πού τα λέω, πώς το λέω και γιατί το λέω. Συνεπώς ο τίτλος από μόνος του αποτελεί μια διττή προσωπικότητα. Μία του Ηλία, και μία του Διευθυντή της Σ.Ο.Μ.Θ. Επιπλέον, και δεν το λέω με παράπονο, οι μισές φορές που χτυπάει το τηλέφωνο ξεκινούν με τη φράση: ‘’ Είστε ο κ. Γκογκίδης; “ενώ οι άλλες μισές” “Θα πάμε για καφέ;”. Ένα “παράπονο”, για το οποίο ευελπιστώ να βρεθεί λύση, είναι ο χρόνος. Η οργάνωση μιας Συμφωνικής Ορχήστρας, αποτελεί μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, όσο ευχάριστο και αν είναι το αποτέλεσμα, καθώς πρέπει να επιμεληθούν πολλά πράγματα όπως οι ενορχηστρώσεις, η αίθουσα, η ενημέρωση των μουσικών, οι κοινωνικές σχέσεις & υποχρεώσεις κ.α.. Είναι ένας τίτλος όπου όσο τον φροντίζεις, θα σε φροντίσει. Όπως του φερθείς, θα σου φερθεί. Είναι αυτό που λέμε, «ό,τι δίνεις, παίρνεις».

• Ποιο πιστεύετε είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Με μεγάλη περηφάνια, θα πω η αποτυχία! Η αποτυχία είναι αυτή που αποτέλεσε τη κινησιουργό αιτία, για να πετύχω ο,τι έχω πετύχει σήμερα. Αυτή η αίσθηση που σου γεννά, η αίσθηση της πρέπουσας αυτοβελτίωσης, είναι καθοριστική! Η υπομονή και η επιμονή σε ένα στόχο, αποτελεί το κλειδί για να πετύχεις κάτι. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ποτέ δεν ξέρεις τί θα σου φέρει η ζωή.

• Αν θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα σε αυτούς που σας βλέπουν, ποιο θα ήταν; Να κυνηγούν τα όνειρα τους! Είναι “τρομακτικό” το τί μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος, αν πιστέψει στον εαυτό του. Όλα ξεκινούν από εμάς και τελειώνουν σε εμάς. Κάπου μάλιστα είχα διαβάσει την εξής φράση: «Ρίσκαρε, και είσαι καταδικασμένος να πετύχεις». Από τότε λοιπόν, πορεύομαι με τη παραπάνω ρήση.

Βιογραφικό. Γεννημένος το 1999 στα Χανιά της Κρήτης. Το 2007 ξεκινάει τα πρώτα του βήματα, μαθαίνοντας βιολί. Στη συνέχεια και ύστερα από χρόνια, εντάσσεται στο κόσμο των πνευστών οργάνων, μαθαίνοντας τρομπέτα και κόρνο. Ιδρυτής του Μουσικού συνόλου Παρά Τρίηχα και Αντιπρόεδρος της Φιλαρμονικής Αιγινίου. Συμμετοχή σε σεμινάρια και masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας με τους: Άλκη Μπαλτά, Μιχάλη Οικονόμου, Αθανασία Κυριακίδου, Georg Christoph Sandmann, Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών. Ιδρυτής και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης στη Κέρκυρα.