ΖΩΗ ΚΕΡΟΣ: «Αν θέλεις να μάθεις, τόλμησέ το»!

Συνέντευξη με την ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας ΖΩΗ ΚΕΡΟΣ

Ζωή από μικρή είχατε ταλέντο στη ζωγραφική και στη μόδα; «Όταν μεγαλώνεις σε ένα οικογενειακό περιβάλλον δημιουργίας, τα χρώματα και τα σχήματα γίνονται η καλλιτεχνική σου αλφάβητος. Ναι.., από μικρή λοιπόν!»

Στην αρχή παρακολουθούσατε με την μητέρα σας Χρυσούλα Κέρος, που ασχολείται με τη μόδα χρόνια, fashion shows στο Μιλάνο και μετά σπουδάσατε εκεί. Πως ήταν η εμπειρία να σπουδάζετε στη Μητρόπολη της μόδας; «Πολύ ενδιαφέρουσα, βρίσκεσαι στον πυρήνα των εξελίξεων, της ενέργειας, των αποφάσεων και των τάσεων της μόδας. Κάθε στιγμή, κάθε δρόμος κάθε ματιά αποτελούσε για μένα έμπνευση».

Δεν σκεφτήκατε να μείνετε στο Μιλάνο και να δοκιμάσετε μια καριέρα εκεί; «Φυσικά, ωστόσο το όραμα της συσσώρευσης της γνώσης και της αξιοποίησής της στην αγαπημένη μου Ελλάδα υπερίσχυσε, παρόλο που μεσολάβησαν και δυο χρόνια που εργάσθηκα στη Νέα Υόρκη όπου ήταν και το εφαλτήριο για να ξεκινήσω το brand ZoeK».

Φέτος πήρατε το βραβείο «New Designers Awards by 1664 Blanc» στην 27η Athens Xclusive Designers Week by Pantene, με την συλλογή «Emotions 2020», του brand σας «ZoeK». Πείτε μας για αυτές τις τόσο εντυπωσιακές δημιουργίες σας, από που εμπνέεστε, τι υφάσματα και υλικά χρησιμοποιείτε, σε τι ηλικίες απευθύνεστε; και τι σημαίνει για εσάς βιώσιμη μόδα; «Εμπνέομαι από το στυλ που πλέον περισσότερο από ποτέ προϋποθέτει σύνδεση και φωνή. Η σύνδεση αφορά το μέσα μας, τα συναισθήματα τους στόχους, τα κίνητρα, τα μοτίβα, τα όνειρα. Η φωνή αφορά το έξω μας, το engagement του ρούχου με εκείνον που θα το δει, θα το παρατηρήσει, θα το αγαπήσει. Εμπνέομαι και εμπνέω. Κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικία μέσα από ένα πρίσμα που ταυτόχρονα φροντίζει την κοινωνία και τον πλανήτη με ανακυκλώσιμα υλικά, organic cotton και sustainable πρώτες ύλες».

Και τα τόσο χαρακτηριστικά και μοναδικά του brand σας vegan leather jackets για αγόρια και κορίτσια, τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα θέματα που ζωγραφίζετε και τα κεντήματα που βάζετε; Και γιατί vegan; «Υπάρχουν custom δημιουργίες άκρως συνδεδεμένες με την προσωπικότητα αυτού που θα το φορέσει αλλά και ολοκληρωμένες συλλογές με iconic hand painted δημιουργίες. Vegan γιατί στηρίζω το sustainability».

Είναι δύσκολη η ζωγραφική πάνω σε ένα ρούχο, και πόσο χρόνο σας παίρνει; «H δυσκολία είναι σχετική. Θα προτιμούσα την λέξη αφοσίωση. Κάθε κομμάτι έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία και σχέση με το χρόνο που απαιτείται για να την αφηγηθώ σε ένα jacket».

Η Ζωή είναι ένα σύγχρονο κορίτσι που τολμά; Και με τι γνώμονα προχωράτε στη ζωή; «Αν θέλεις να μάθεις, τόλμησε το»!

Συμβουλεύεστε τη μητέρα σας για τα design σας; «Φυσικά, έχει μια μακρά πορεία στον χώρο και είναι πολύτιμος σύμμαχος και creative συνοδοιπόρος».

Επωφεληθήκατε από το lock down για να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο, για την άνοιξη- καλοκαίρι; «Η μόδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επικαιρότητα. Στη συλλογή υπάρχει μια ενότητα με typography details, μια ενότητα με jungle theme που συμβολίζει την ελευθερία που χρειαζόμαστε και μια ενότητα αφιερωμένη στο 1821 και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Θα λανσάρετε την κολεξιόν σας στην αγορά του εξωτερικού, όταν με το καλό περάσει η πανδημία; Γιατί είναι πολύ πρωτότυπες οι ιδέες σας και θα έχουν μεγάλη απήχηση πιστεύω. «Όνειρο και στόχος μου είναι το madebyZoeK να γίνει ένα established global brand».

Τη συλλογή σας που θα την βρουν οι followers σας; «Στο Instagram @madebyzoek, στα πολυκαταστήματα Attica και στο eshop http://www.madebyzoek.com

«Για κάθε νέο επιχειρηματία πάντα το ρίσκο της αρχής φαντάζει δύσκολο. Αυτό όμως έχει και τη γοητεία του».

Σύντομο Βιογραφικό της Σχεδιάστριας!

Η Ζωή Κέρος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο Business & Economics. Eργάστηκε σαν junior buyer στα πολυκαταστήματα Attica για 2,5 χρόνια και στην συνέχεια εργάσθηκε για 2 χρόνια ως buyer & planner στην εταιρία Brooks Brothers στην Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε τα πολύ επιτυχημένα βήματα της μητέρας της Χρυσούλας Κέρος, που κι εκείνη από μικρή ασχολείται με τη μόδα κι έκανε το επάγγελμα χόμπυ της.

H Ζωή είναι ένα πολύ ταλαντούχο κορίτσι της γενιάς της, με φαντασία, δημιουργία, πείσμα κι αγάπη γι αυτό που κάνει, γι αυτό είναι σίγουρο πως σύντομα θα καμαρώσουμε το Brand της Zoek να φιγουράρει και στο εξωτερικό.