ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΠΟΝΔΗ στην ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ με τη “ΜΟΥΣΑ του ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ” και τα ΚΟΡΑΣΙΑ της ΩΔΗΣ το “ΦΑΣΜΑ” του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γορτάζεται διεθνώς κάθε χρόνο στις 8 Μαίου. Θεσπίστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1977, για να αναδείξει την κοινωνική προσφορά και τους αγώνες της,να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανα τον κόσμο και να προωθήσει τα δικαιώματα της.

Κάθε χρονιά διοργάνωνα στο ART STUDIO EST ή συμμετείχα σε τιμητικές εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων με αφορμή της Ημέρας της Γυναίκας.Φέτος στα πλαίσια της καραντίνας και της συνεχιζόμενης πανδημίας αφιερώνω απλά με σεβασμό τρία ζωγραφικά έργα μου.

Το ζωγραφικό δίπτυχο που ανήκει ευρύτερα στο πνεύμα των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επαννάσταση του 1821, τα οποία είχα εμπνευστεί απο την έβδομη Ωδή του Ανδρέα Κάλβου “ΤΟ ΦΑΣΜΑ”. 

Συγκεκριμένα από τις στροφές ή και θ‘ που ο μεγάλος Επτανήσιος ποιητής και διανοούμενος γράφει με το ιδιάζον αισθητικό ύφος του:

ΤΟ ΦΑΣΜΑ

ή στροφή

Κοράσια, ιδού, μητέρες περνάουν. Έλαμπον πρώτα τα πλήθη αυτών σαν άστρα εχαίροντο, και τ’ άρπαξε θανάσιμη ώρα.

θ‘ στροφή

Έχουσι των στεφάνων τους μαδημένα τα ρόδαγυμνά τ’ άσπρα βυζία τους, μιασμένα από τα χείλη αγρίων βαρβάρων.

Επίσης την πρόσφατη ζωγραφική μου σύνθεση με τίτλο “Η Μούσα του εγκλεισμού”. Το σχέδιο του έργου άρχισε την περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, από την εκ του φυσικού σπουδή του μοντέλου στο ατελιέ μουκαι ολοκληρώθηκε από την φαντασία μου στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι. 

Χρόνια πολλά και αγωνιστική δύναμη σε όλες τις Γυναίκες!