Ζητείται ψεύτης: Μια ιστορική επιτυχία

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Αυτό θα πει επιτυχία. Να γραφτεί ένα έργο, να παιχτεί επί δύο χρόνια, να πάει παγκόσμια περιοδεία, να μεταφραστεί και να παιχτεί σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού, να γίνει ταινία (1961), να γίνει remake της ταινίας (2010) και το έργο να εξακολουθεί να παίζεται στο θέατρο ακόμα και στις μέρες μας!

Βεβαίως. Το πιο πρόσφατο ανέβασμα έγινε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Μιλάμε για την κορυφαία πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης», που αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους και έχει μεταφραστεί και παιχτεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως: Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία και Τουρκία (στο Εθνικό θέατρο της Τουρκίας παρακαλώ).

Στην κωμωδία του “Ζητείται Ψεύτης”, ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει τα ευτράπελα που εκτυλίσσονται στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Φερέκη παραμονές των εκλογών, εξαιτίας των ψεύτικων υποσχέσεων προς τους κάθε λογής ψηφοφόρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ψήφος. Όταν μετά τις εκλογές, όλοι εξαπατημένοι και εξαγριωμένοι ενσκήπτουν στο πολιτικό γραφείο, τότε επιστρατεύεται το δεξί χέρι του βουλευτή, ο γραμματέας, για να τους καθησυχάσει με μια νέα ψεύτικη υπόσχεση. Το θέμα της κωμωδίας αυτής παραμένει πάντα επίκαιρο.

Το “Ζητείται Ψεύτης”, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το θίασο της…

Η συνέχεια εδώ: