Ζήσης Παπαϊωάννου: “καριέρα σημαίνει να δημιουργείς απελευθερωμένα χωρίς φραγμούς και ανασφάλειες”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;
Το είχε μυριστεί παιδιόθεν η μητέρα μου.. Αγαπημένο κανάλι η ΕΡΤ βλέποντας συνεντεύξεις Ηθοποιών και γενικώς ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.. Πηγαίνοντας συστηματικά στις παραστάσεις τους. Είχα την επιλογή μένοντας στην Καλαμπάκα. Η μητέρα μου με πήγαινε συχνά στην Αθήνα να διαλέξω και να δω Θέατρο. Ήθελε να με διαμορφώσει χαρακτήρα και να γίνω πιο σκεπτόμενο άτομο.
Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;
Αρκετούς θα πω τον Σαρλό για αρχή μετέπειτα μπήκαν κι’αλλοι στη ζωή μου ..
Μου αρέσουν οι Ηθοποιοί του Ευρωπαϊκού cinema και αυτό γιατί είναι πιο αληθινοί και συναισθηματικοί.
Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε;
Και τα δύο ισάξια !!! Όλοι οι χαρακτήρες έχουν να δώσουν κάτι.
Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς;
Καριέρα σημαίνει να μπορείς να δημιουργείς απελευθερωμένα χωρίς φραγμούς και ανασφάλειες. Μια καριέρα με σεβασμό και προσήλωση στην δημιουργικότητά μας.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Η Τέχνη συχνά μας ταξιδεύει και μας οδηγεί σε μονοπάτια και δρόμους άγνωστους στη ζωή μας. Μέσα από τη διέγερση των αισθήσεων. Βιώνουμε. Αυτό κάνουμε στο χώρο. Θα πω Γεννιέσαι!
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Όλα είναι ένας παλμός. Άλλοτε «αόρατος», όπως οι σκέψεις μας, και άλλοτε «ορατός», όπως οι λέξεις μας. Γι’αυτό λοιπόν θα πω τη λέξη 《Αποδίδω》.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ανασφαλή, δαιμόνιο !!!
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Να εκδόσω το τρίτο μου βιβλίο. Ήδη το δεύτερο έχει ανοίξει τα φτερά του σε Ελλάδα και εξωτερικό με τον τίτλο Βασιλική, η Μαγική Ηχώ της Επιδαύρου Εκδόσεις Μ Σιδέρης. Κάνω παρουσιάσεις των βιβλίων μου.
Έχω κάποια γυρίσματα αυτή την περίοδο κινηματογραφικής ταινίας.
Ηθοποιός σημαίνει φως;
Είναι καημός πολύ πικρός και στεναγμός..
Ας γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη.
Ο  Ζήσης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. Ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.
Έχει μετεκπαιδευθεί στο ΕΚΠΑ, στο ΜΟΜΑ Museum of Modern Art & Ideas, στο University of Edinburgh και στο Πανεπιστήμιο της Spezia (“Εισαγωγή στη Φιλοσοφία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα και παγκόσμια κληρονομιά”). Από το 2007 ασχολείται με την υποκριτική.
Έχει παίξει στο θέατρο (στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου), στην τηλεόραση (στο τηλεοπτικό σήριαλ “Λούφα και Παραλλαγή ΕΡΤ1”) και στον Κινηματογράφο (πέντε ταινίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό).
Το 2013 ήταν για δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα Εισηγητής διαλέξεων με θέμα “Βιωματικό και Σωματικό θέατρο μέσω θεατρικού παιχνιδιού και η εμψύχωση χαρακτήρων”, στα Ανοικτά Λαϊκά Πανεπιστήμια της Ακαδημίας των Πολιτών.
Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Όστρια με τίτλο “Ελπινίκη: Φωνές και ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης”, στο οποίο εμπεριέχονται οι ασκήσεις Παίζοντας με τον Πολιτισμό.Το 2019 εχει εκδωσει το δευτερο βιβλιο του με τιτλο Βασιλικη,η μαγική Ηχώ της Επιδαύρου Εκδόσεις Μ Σιδέρης.
Είναι Τακτικό Μέλος του Ελληνικού Τμήματος του ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).