Εύα Πελεκίδου: “Η ζωγραφική για εμένα είναι τρόπος ζωής, είναι οξυγόνο”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική για εμένα είναι τρόπος ζωής, είναι οξυγόνο. Σίγουρα είναι μία μορφή προσωπικής έκφρασης που όμως πηγάζει από την ανάγκη μου για δημιουργία και επικοινωνία πρώτα-πρώτα με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Μοναχικός υπηρέτης της τέχνης, που όμως δεν προσκολλάται σε κανένα εικαστικό κίνημα. Εκφράζω κάθε μου σκέψη, με όποιο τρόπο θεωρώ κατάλληλο κάθε φορά.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Εμπνέομαι από την ίδια τη ζωή. Μου προσφέρει εμπειρίες ανοίγοντας μου νέους ορίζοντες.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα επέλεγα τον Rembrandt Harmenszoon van Rijn διότι, με εξιτάρει ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να ικανοποιήσει το πάθος του, για την τελειοποίηση του έργου του. Λέγεται, πως τρύπωνε στο νεκροτομείο τα βράδια και άνοιγε τους νεκρούς για να μελετήσει τους τένοντες τους μυς και την ανατομία τους Είναι ένα θέμα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε εκτενέστερα.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Εχω ήδη ασχοληθεί και με άλλες μορφές τέχνης όπως τη χαρακτική… Θα μπορούσα βεβαίως να ασχοληθώ και με άλλες μορφές τέχνης, αλλά ως σήμερα, με έχει απορροφήσει η ζωγραφική.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Σε όποια εποχή και να ζούσα, πάλι θα ζωγράφιζα και θα δημιουργούσα. Με χαροποιεί βεβαίως ιδιαίτερα το ότι ζω στον 21ο αιώνα καθώς οι γυναίκες έχουν πλέον καταφέρει να φέρουν το δικαίωμα να υπογραφούν τα έργα τους, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά. Μπορώ όμως, να μιλήσω για τη δική μου σχέση, με το έργο μου. Τη βρίσκω ερωτική και μυστηριώδη, πλημμυρισμένη από συναισθήματα. Ζωγραφίζω θέλοντας να χαράξω στον καμβά, τον προσωπικό μου μύθο. Κάθε στιγμή δημιουργίας, είναι εσωτερική αναζήτηση. Είναι συνάντηση με το Θεό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια. Ζω και λειτουργώ στο σήμερα. Συνοδοιπόρος μου είναι το παρόν, φλερτάροντας με το άγνωστο που μας ξημερώνει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Εύα Πελεκίδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Στα έργα της η γυναικεία φύση και τα ανθρώπινα πάθη αποδίδονται με ρεαλισμό και σουρεαλισμό. Η Ελληνικότητα στην έκφρασή της είναι προϋπόθεση, και ο κόσμος της αποτελείται άλλοτε από σκηνές καθημερινότητας, άλλοτε από τελετουργικές πρακτικές λατρείας γυναικείων θεοτήτων, ιεριών, νυμφών, ειδομένων μέσα από το πλέγμα των μύθων και των ιστοριών των αρχαίων Ελλήνων.
Παρακολούθησε σεμινάρια συντήρησης ελαιογραφίας στα εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών ΠΕΤΡΑ με καθηγητή τον Δημήτριο Μαργαριτόφ.Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής με την κ. Ρένα Ανούση και για 2 χρόνια μαθήματα ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο Βούλας.
Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών ( Απείρανθος ) Νἀξου,στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι και σε ιδιωτικές Συλλογές σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα προσέφερε έργο της σε έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Σικάγο ΗΠΑ.
Μεταλαμπαδεύει την αγάπη της για την τέχνη, μέσα από μαθήματα ζωγραφικής, σε παιδιά δημοτικού.

Δημοσιεύσεις και Βραβεία:
2000-2012: Έχουν δημοσιευτεί εικαστικά έργα της σε εφημερίδες, περιοδικά και σε πολλά Εικαστικά Ημερολόγια
2005 : Αθήνα ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – Έπαινος στην ΚΕ Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών
2009 : ‘’ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΑΠΕΛΛΗΣ, ΙΣΤΟΡΊΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ, 1985 – 2009’’, Αθήνα
2011 : ‘’Επιφανείς προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης , της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς’’ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ, Θεσσαλονίκη
2015 : Τιμητικό βραβείο << Ποίηση και Δημιουργία>>

Έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα των βιβλίων:

”Το πουθενά μου”
της Κωνσταντίνας Σανδάλη

”Μαχητικές διαδρομές”
του Γιώργου Περγιάλη

“Προσκυνώντας μια γοργόνα”
του Αντώνη Περδικάρη
” Η σκάλα στο πηγάδι ”
του Γιώργου Παυλίδη

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
2002 :Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου – Ο Παράδεισος του Ονείρου,,,φυλλορροεί
2010 : Βούλα – Art Gallery Café – Αναδρομική Έκθεση
2012:Αθήνα, Athina 2 Gallery, Μήδεια, μυθικές γυναικείες μορφές
2015: Αργυρούπολη. – Νότια και κάτι… – Όρια του ονείρου
2017: Αργυρούπολη – Νοτια…&.κατι…

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
2000- 2012 : Βούλα – Art Gallery Café, Δήμος Βούλας, Πινακοθήκη Δήμου Πειραιά, Πινακοθήκη Δήμου Ηλιούπολης, Αθήνα – Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Δημαρχείο Δαύλειας, Αθήνα- Γκάζι, ,Κρήτη, Πάρος, Εύβοια, Σίφνος, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά κ.α.
Το 2012 φιλοτέχνησε την τοιχογραφία στην τραπεζαρία του 3ου δημοτικού σχολείου Βούλας. Το 2018 φιλοτεχνησε της πορτες του 2ου Γυμνασιου Βουλας.

Είναι μέλος πολλών εικαστικών συλλόγων.