Ευαγγελία Τασούλα: “Το μέλλον του πολιτισμού θα το δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι βάζοντας τον Άνθρωπο σε πρώτο πλάνο σε κάθε μορφή πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας”

“Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια για το 2022 είναι η πραγματοποίηση της ατομικής μου έκθεσης, καθώς και η δημιουργία διαδικτυακού 3D εκθεσιακού χώρου, όπου θα εκθέτω τα έργα μου σε ψηφιακή μορφή. Επίσης, η ολοκλήρωση της σειράς των έργων μου με τίτλο “Ορεσίβια” και η προετοιμασία της επόμενης δουλειάς μου”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια. Υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης, ανησυχίας, αγωνίας, κάποιες φορές και φόβου, ταυτόχρονα όμως με συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο 2022, αλλά και θετικά συναισθήματα προερχόμενα από μια διαδικασία εσωτερικής ανασυγκρότησης και αυτοανάπτυξης. Πολλές φορές οι δύσκολες συνθήκες στην ζωή μας, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο προσωπικής ανάπτυξης και  αυτοβελτίωσης.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ως ένα βαθμό ναι, αλλά κάποιες φορές κατά την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, πιστεύω ότι υπήρξαν αντιφάσεις ή ίσως και υπερβολές. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, καθώς αφορά το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της δημόσιας υγείας και σίγουρα δεν είμαι ειδικός αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, καθώς πρόκειται για θέμα υγείας θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις και κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών επιστημόνων.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Το μέλλον του πολιτισμού είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι, ξεπερνώντας τις αντιξοότητες και βάζοντας τον Άνθρωπο σε πρώτο πλάνο σε κάθε μορφή πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Ο πολιτισμός, εννοούμενος, όχι ως μια ιερή και απαραβίαστη παράδοση, αλλά ως κάθε τι που δίνει νόημα, αξία και σκοπό στη ζωή μας, που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε αυτεπίγνωση αλλά και φαντασία, πείρα αλλά και δημιουργικότητα, μπορεί να αποτελέσει, μέσα από την ποικιλία των μορφών του, σημαντικό μοχλό προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.   

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Οι άνθρωποι του πολιτισμού θα πρέπει να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση μιας νέας κανονικότητας εμπνεόμενη από αξίες όπως η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια, αλλά και να επηρεάσουμε όσο μπορούμε με την δικιά μας υπεύθυνη στάση προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η κρίση της πανδημίας πέρα από την αρνητική της πλευρά μπορεί να ειδωθεί και ως μια ευκαιρία που μας δόθηκε να κατανοήσουμε τι είναι σημαντικό στη ζωή μας, να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή και την συνεπακόλουθη οικολογική καταστροφή, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αιτίες μελλοντικών κρίσεων. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαία συνθήκη να εργαστούμε όλοι – ηγέτες και πολίτες – προς την κατεύθυνση μιας βαθιάς αναθεώρησης των στόχων, των αξιών μας, ενός ριζικού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη ημέρα ύστερα από τα αρνητικά φαινόμενα που προαναφέρατε δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστεί αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε, όμως η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τις ζοφερές περιόδους διαδέχονται περίοδοι ανάτασης. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας, ως κοινωνία να αποδείξουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα υπέρβασης των δυσκολιών που βιώσαμε και μια μέρα πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Είμαι αισιόδοξη ότι τελικά θα βρούμε τον δρόμο μας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια για το 2022 είναι η πραγματοποίηση της ατομικής μου έκθεσης, η οποία έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας, καθώς και η δημιουργία διαδικτυακού 3D εκθεσιακού χώρου, όπου θα εκθέτω τα έργα μου σε ψηφιακή μορφή. Επίσης, η ολοκλήρωση της σειράς των έργων μου με τίτλο «Ορεσίβια» -η οποία λόγω κάποιων ιδιαίτερων συγκυριών είχε διακοπεί για λίγο- καθώς και η προετοιμασία της επόμενης δουλειάς μου.