Επιτοίχιο ημερολόγιο για την Κατερίνη, του Παναγιώτη Φτάρα

Κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Οξύνοια

Συλλεκτικό, εικαστικό, επιτοίχιο ημερολόγιο για την Κατερίνη, με δώδεκα καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Παναγιώτη Φτάρα που προλογίζει η Ζωή Κουτσουρά.

Σε λίγες ημέρες το πρώτο συλλεκτικό, εικαστικό, επιτοίχιο ημερολόγιο για την πόλη της Κατερίνης θα είναι στη διάθεση του κοινού από τις εκδόσεις Οξύνοια.

Ο εικαστικός Παναγιώτης Φτάρας μέσα από δώδεκα καλλιτεχνικές φωτογραφίες επιθυμεί να ξαναζωντανέψει τη μνήμη της πόλης. Η περίοδος του εγκλεισμού του έδωσε την ευκαιρία να δει την πόλη του γυμνή από ανθρώπινες παρουσίες και να αποτυπώσει τα δημόσια κτίρια και τις κεντρικές πλατείες. Όπως γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ζωή Κουτσουρά στον πρόλογο του ημερολογίου: «Κάθε φωτογραφία αποτελεί και μια μοναδική αφήγηση. Μια αφήγηση μπροστά στον προσωπικό μας καθρέφτη».

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντίτυπων.

Σημεία διάθεσης:

Bιβλιοπωλείο Νέστωρ, Κανάρη 5, Κατερίνη

Τηλ.: 2351 036024

email: [email protected]

Εκδόσεις Οξύνοια

Τηλ.: 23510 79653, 697 4573429

email: [email protected]

facebook: Εκδόσεις Οξύνοια

Instagram: ekdosis_oxinia

Παναγιώτης Φτάρας

Ο Παναγιώτης Φτάρας γεννήθηκε το 1976 στη Νυρεμβέργη. Κατάγεται από την Γανόχωρα Πιερίας. Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Σπούδασε «Γραφιστική» στο Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης, στην ειδικότητα «Γραφικών τεχνών του τομέα καλλιτεχνικών εφαρμογών», καθώς και στο I.E.K. Κατερίνης στην ειδικότητα «Σχεδιαστής μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων». Εργάστηκε από το 2006 έως το 2017 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας ως γραφίστας, σχεδιαστής και φωτογράφος, καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας το διάστημα 2020-2021. Φωτογραφίζει περίπου δώδεκα χρόνια, δημιουργώντας κυρίως ασπρόμαυρες εικόνες.

Από το 2015 είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος. Του έχει απονεμηθεί το 1ο βραβείο φωτογραφίας, στον 5ο πανελλήνιο διαγωνισμό Εικαστικών υπό τον τίτλο “Παράλληλοι δρόμοι”.

Από την ίδια χρονιά είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας όπου διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας. Το 2016 ίδρυσε την Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης στο Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας. Από το 2017 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι 2018 φωτογράφισε ως επίσημος φωτογράφος, το Φεστιβάλ Ολύμπου. Το 2021 ιδρύει τον εκδοτικό οίκο «οξύνοια» στην Κατερίνη. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε τρεις ατομικές καθώς και σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις στην Κατερίνη, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιβλία του:

«Χωροχρόνος», Παναγιώτης Φτάρας (φωτογραφικό λογοτεχνικό λεύκωμα)2018, Όστρια (126 φωτογραφίες συνοδεύονται, από 69 λογοτεχνικά κείμενα, με συμμετοχή 22 συγγραφέων και δημιουργών).

Συμμετοχές:

 «Υπέρηχοι», Ειρήνη Γκόλτσιου (ποιητική συλλογή)

2017, Εντευκτήριο (φωτογραφία εξωφύλλου).

«50 Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί» (εικαστικό λεύκωμα)

2018, Όστρια (συμμετοχή 3 έργων).

«Της ψυχής το Ηχόχρωμα», Έλενα Χριστίδου (ποιητική συλλογή)

2019, Ελκυστής (συμμετοχή 16 έργων, φωτογραφία εξωφύλλου).

«Αντανακλάσεις», Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη (ποιητική συλλογή)

2019, αυτοέκδοση (συμμετοχή 13 έργων).

«Λεύκωμα Πιεριέων Εικαστικών» (εικαστικό λεύκωμα)

2019, Όστρια (συμμετοχή 1 έργου).

«Πειραγμένα Χειρόγραφα», Γιώτα Παπαδοπούλου (ποιητική συλλογή)

2020, Όστρια (συμμετοχή 7 έργων).

Περισσότερες πληροφορίες:

yahoo:[email protected]

facebook:PanagiotisFtaras

instagram:panagiotis.ftaras

youtube: ΠαναγιώτηςΦτάρας