Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βουκουρέστι

Κατά το χρονικό διάστημα 14-22 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Little Lit, που οργανώνει ο σύλλογος De Basm μαζί με άλλους πολιτιστικούς φορείς ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βουκουρέστι.

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να φέρει μαζί ντόπιους και ξένους επαγγελματίες από τον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας δημιουργώντας ένα πλαίσιο συζητήσεων, καθώς και να προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συγγραφείς των αγαπημένων βιβλίων τους.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Στον καθρέφτη», εφόσον συγγραφείς από διάφορες χώρες θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν εντυπώσεις και γνώμες γύρω σε θέματα όπως η αγορά του παιδικού βιβλίου, η σχέση συγγραφέα-εκδότη, σύγχρονα θέματα στην παιδική λογοτεχνία, οι μεταφράσεις και οι γεωγραφικές και πολιτισμικές προτιμήσεις, ο ρόλος που παίζουν οι βιβλιοθήκες/ τα βιβλιοπωλεία κ.ά.

Προσκεκλημένος εκ μέρους του ΕΙΠ στο Βουκουρέστι είναι ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας Μάκης Τσίτας.

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και δούλεψε στο ραδιόφωνο. Ζει στην Αθήνα και και από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έχει εκδώσει 24 βιβλία για μικρά παιδιά, 3 έως 8 ετών: «Και βγάζω το καπέλο μου», «Ο αδέσποτος Κώστας», «Μια μικρή διάσημη», «Αχ, αυτοί οι γονείς», «Γιατί δε μετράς προβατάκια;», «Βρες ποιος είμαι!», «Μπροστά στην τηλεόραση», «Ο δικός μου ο παππούς», «Δώρο γενεθλίων», «Ο μεγάλος μου αδερφός» κ.ά. Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του ανέβηκαν στο θέατρο από σημαντικούς σκηνοθέτες και στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες. Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και κυκλοφορεί σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες. Πρόσφατα έχει μεταφραστεί στα ρουμανικά από τον Claudiu Sfirschi-Lăudat για τις Εκδόσεις Art.

Πρόγραμμα

Παρασκευή, 18 Οκτ.

Workshop για συγγραφείς – παρουσιάζει ο Μάκης Τσίτας (Ελλάδα)
Muzeul Național al Literaturii Române/ Εθνική Μουσείο της Ρουμανικής Λογοτεχνίας, ώρα 16.00

Σάββατο, 19 Οκτ.

Ανάγνωση «στον καθρέφτη». Διαβάζουν ο Μάκης Τσίτας (Ελλάδα) και η Laura Grunberg (Ρουμανία)
Έκθεση Βιβλίου BOOKerini (Εθνική Βιβλιοθήκη), ώρα 16.00